Gdje je Pupovcu bila pamet pa da ide u Banja Luku i ‘pokloni‘ se Dodiku? Upućeni otkrivaju zašto je najmoćniji hrvatski Srbin otišao tamo, spominje se i jedan zanimljivi dug...

Milorad Pupovac nije mogao odbiti imenjakov pozivDamjan Tadic/Cropix

Odlazak koalicijskog partnera Plenkovićeva HDZ-a i vođe srpske manjine u Hrvatskoj Milorada Pupovca na ovogodišnju proslavu tzv. blagdana Republike Srpske u Banja Luci izazvao je žestoke osude na hrvatskoj medijskoj i političkoj sceni. Unisoni su u zaključku da mu tamo nije bilo mjesto i desnica i ljevica, i oni skloni apriornom nacionalističkom huškanju na sve srpsko, ali i oni kojima je ljudski, politički i etički kredibilitet desetljećima neupitan, posebno kad je riječ o zaštiti ugroženih manjina.

Više je nego očito da je poslovično oprezni politički taktičar ovaj put izabrao posve krivo mjesto i još krivlje vrijeme za legitimiranje destruktivnih zahtjeva i projekata Milorada Dodika svojim prisustvom. Nemuštije od Pupovčeva odlaska u Banja Luku 9. siječnja 2022. samo su njegove naknadne isprike u kojima je tvrdio da njegov posjet nije imao politički karakter i da je tamo otišao radi zahvale institucijama RS-a zbog njihova doniranja humanitarne pomoći ljudima na Baniji.

Gdje je Pupovcu bila pamet pa da ide u Banja Luku i ‘pokloni‘ se Dodiku? Upućeni otkrivaju zašto je najmoćniji hrvatski Srbin otišao tamo, spominje se i jedan zanimljivi dug...

O tome koliko je Miloradu Pupovcu i njegovim koalicijskim partnerima iz HDZ-a stalo do stradalih na Baniji više nego plastično svjedoči broj dosad tamo obnovljenih kuća. Štoviše, dobro upućeni tvrde da je Pupovac u Banja Luku otišao primarno iz osjećaja krajnje osobnoga duga prema Miloradu Dodiku, koji prilikom svakih izbora u Hrvatskoj za Pupovčev SDSS organizira prijevoz Srba izbjeglih iz Hrvatske do birališta ili konzulata RH u Banja Luci. Da je Dodikov poziv na feštu Pupovac ove godine odbio, ta bi mu dragocjena logistička pomoć ubuduće uzmaknula.

No, i bez obzira na krajnje motive koji su presudili da se glavni predstavnik srpske manjine u Hrvatskoj nađe u epicentru secesionističkih i nacionalističkih planova i poruka velikosrba iz Banja Luke, on nije naivni politički poletarac koji ne zna procijeniti kako ovogodišnja tribina s Dodikovim gostima ima manifestni ratnohuškački i politički karakter, vjerojatno kao nikad dosad. Da ne ispadne kako je riječ o lokalnoj antisrpskoj ujudurmi, i ugledni francuski dnevnik Liberation ovih je dana zaključio: 'Milorad Dodik je već otpočeo secesiju RS-a, a svi koji su mu uveličali proslavu lažnog praznika njegovi su partneri u projektu ugrožavanja regionalnog mira‘. Prepoznaje li se Pupovac u riječima francuskih analitičara? Prepoznaje li makar štetu koju je odlaskom tamo nanio vlastitoj manjinskoj zajednici u Hrvatskoj?

Dodikove uporne demonstracije sile, paradno pokazivanje vlastite vojske, usporedbe BiH s NDH, njegovo rasturanje centralnih institucija u susjednoj državi i emaniranje permanentne atmosfere mržnje, rata i nesnošljivosti isključivo radi vlastitih izbornih probitaka nedopustiva su politička igra, s golemom cijenom koju nemogućnošću uspostave normalnog života i normalnih međunacionalnih  i međudržavnih odnosa plaća cijela regija.

Source link: slobodnadalmacija.hr