Podijeli :

OGLAS

Uskoro bratimljenje bh. opštine sa ruskim gradom: “Možajsk na tom spisku nema nikog iz bivše Jugoslavije” Vijesti Autor: SRNA 10. sep 202321:38 0 komentara Podijeli :

Uskoro bratimljenje bh. opštine sa ruskim gradom: “Možajsk na tom spisku nema nikog iz bivše Jugoslavije”

BIH-X info

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je Srni da je nedavno prihvatio ideju o bratimljenju ove opštine i grada Možajska iz Moskovske oblasti koju je inicirao ambasador BiH u Ruskoj Federaciji Željko Samardžija.

Samardžija je u pismu načelniku opštine Sokolac naveo da je tokom nedavne posjete tom ruskom gradu, na dan obilježavanja godišnjice slavne Borodinske bitke i razgovora sa domaćinima i organizatorima, pokrenuo inicijativu o bratimljenju Možajska i Sokoca, jer je prepoznao mnogo razloga za to, prije svega, “istorijske i patriotske sličnosti”.

On je istakao da su inicijativu načelno podržali čelni ljudi Možajska, te da je rukovodstvu grada uputio pismo namjere sa obrazloženjem inicijative.

“Jedan od ključnih razloga za približavanje, saradnju i bratimljenje dva grada jeste što su to gradovi vojničke slave. O Borodinskoj bici koja se odigrala u ovom rejonu znamo gotovo sve, ali o novijoj istoriji Sokoca sigurno je korisno da i drugi saznaju, posebno gradovi i mjesta koji imaju slavnu i bogatu historiju”, naveo je Samardžija u pismu.

On je istakao da je Možajsk grad na zapadu Moskovske oblasti, administrativni centar Možajskog gradskog okruga i da nosi počasno zvanje grada vojničke slave.

“Ovaj grad ima vrlo sadržajne kulturne i sportske aktivnosti i predstavlja jedan od vodećih centara turističke djelatnosti u Moskovskoj oblasti”, navodi se u pismu.

Prema njegovim riječima, Možajsk ima do sada zaključena 23 sporazuma o bratimljenju, ali na tom spisku nema nijednog grada iz zemalja bivše Jugoslavije.

“Zbog svega toga, kao ambasador BiH iskreno podržavam inicijativu za bratimljenje dva grada i biću veoma srećan ako do toga dođe”, navodi se u pismu koje je Samardžija uputio Bjelici.

Source link: ba.n1info.com