Od nesuđenog lidera desnice do govornika na ‘daljinski‘: kako je afera Snoopy obnovila temu ‘žetončića‘ u politici

Damjan Tadic/Cropix

Nemojmo se praviti blesavi: ni najpovršniji pratitelji zbivanja u domaćoj politici nisu bili previše iznenađeni curenjem fotografija prepiske iz koje se može zaključiti da je zastupnik Hrvatske demokršćanske stranke Hrvoje Zekanović «na liniji» s HDZ-om. I da svoje istupe u sabornici «sinkronizira» s glasnogovornikom «zajedničara» Zoltanom Kabokom. Pa su neki tim povodom «otkrili» kako sada imamo i definitivni dokaz da je ovaj bivši suverenist – najobičniji «žetončić» HDZ-a. Otkriće godine u kategoriji tople vode! 

— Meni nitko nikad nije slao upute, pa mi ne šalje ni on. Kabok mi je dugogodišnji prijatelj s kojim se svakodnevno družim u Saboru… U ovoj priči bi u prvom planu trebalo biti skandalozno ponašanje zastupnika Marijana Pavličeka i Marka Milanovića Litre (njegovih bivših stranačkih kolega, op. H.P.) koji slikaju i kradu tuđu korespodenciju. Jer, moram naglasiti, u tim sam trenucima imao i privatnu prepisku s članovima svoje obitelji. Stoga s velikom sigurnošću mogu zaključiti da je i sadržaj te obiteljske korespodencije završio u posjedu Milanovića Litre i Pavličeka. A to je skandalozno! — pokušao je prebaciti lopticu «Zekanović in fabula» na pitanje moralnosti i opravdanosti snimanja sadržaja tuđe korespondencije na zaslonu mobitela.

Naravno da je snimanje ili bilo kakvo «špijuniranje» tuđe prepiske ispod razine kolegijalnog ponašanja, u najmanju ruku. Ali Zekanović je očito zaboravio da je sabornica i inače dobro pokrivena kamerama i da su mnoge njegove kolegice i kolege već požalili zbog pretjeranog opuštanja u takvim uvjetima. Uostalom, nagledali smo se sličnih situacija i u parlamentima drugih zemalja.

Od nesuđenog lidera desnice do govornika na ‘daljinski‘: kako je afera Snoopy obnovila temu ‘žetončića‘ u politici

Sjetimo se samo afere iz susjedstva otprije nekoliko mjeseci, kad je zastupnik Socijalističke partije Srbije Zvonko Stević u tamošnjoj Narodnoj skupštini na ekranu mobitela ležerno pregledavao porno stranice usred rasprave o međunarodnom planu za budućnost Kosova. Netko od kolega skupštinara mobitelom je zabilježio taj trenutak i Stevićevom zastupničkom dignitetu više nije bilo spasa («I sve to dok se govorilo o Kosovu, pa dobro, Steviću, gdje ti je pamet bila?»)! Skandal je okončan njegovom ostavkom. A u drugom je planu ostalo pitanje koliko je (a)moralno bilo snimanje zastupnika koji toga nije bio svjestan.

Davno je to bilo kad je Zekanović, evo, recimo u prosincu 2020., kao predsjednik i zastupnik Hrvatskih suverenista, prozivao premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića.

«Naš generalni guverner Plenković, koji upravlja dominionom, našom Hrvatskom, (…) ne vodi računa o suverenosti naše države», govorio je tada, inzistirajući na potpunoj zaštiti isključivog gospodarskog pojasa (IGP)

Postavio je istom prigodom i pitanje je li Hrvatska suverena država, pa odgovorio da nije, jer je svoj suverenitet prebacila na EU. «Jako je upitno», kazao je, «ima li Hrvatska interes od EU, prije svega ekonomski», te dodao kako «nismo suvereni, a bit ćemo sve manje i manje“.

U listopadu 2019. u Saboru je, među ostalim, kazao i ovo: «Plenković mene proziva da mi je HDZ darovao mjesto na listi, meni je HDZ dugovao za sve ono što je moj otac napravio u toj stranci, u koju se rano razočarao pa je napustio. Oni koji imaju empatiju prema HDZ-u iz 90-ih godina  moraju znati da današnji HDZ, odnosno Plenković, nemaju veze s tom strankom»…

S pozicije desničara koji želi pokazati da HDZ i Plenković «nisu dovoljno desno» (sjetimo se samo Zekanovićeve propale inicijative za raspisivanjem referenduma o (ne)uvođenju eura, čime se bio izravno suprotstavio Vladinoj politici!) ovaj je šibenski desničar, kao što je poznato, u međuvremenu – točnije, od sredine rujna prošle godine! — prešao u poziciju nekoga tko u sabornici otvoreno podržava vladajuće. 

Od nesuđenog lidera desnice do govornika na ‘daljinski‘: kako je afera Snoopy obnovila temu ‘žetončića‘ u politici

Ali Zekanović nije ostao samo na tome; brzo je preuzeo i ulogu dežurnog provokatora oporbenih zastupnika, često se upuštajući u verbalne obračune i podbadanja na rubu političke korektnosti, netko će reći i pristojnosti.

I tako je u kratkom roku prešao put od teorije (nesuđenog lidera desnice) do prakse, pardon, pragme nekoga tko očito pokušava politički opstati i zadržati zastupnički mandat u još barem jednom sazivu. Tek ćemo vidjeti je li to bila igra «na sve ali ništa» ili je Zekanović ipak, gledajući dugoročno, pametno odigrao.

Nije Zekanović ni prvi ni zadnji političar koji je promijenio svoje početne pozicije i time nanovo otvorio temu pretrčavanja, «žetončića», postizbornog iznevjeravanja volje birača.

Postizborno su mijenjali strane i čitave stranke: primjerice Most, čiji čelnici tako rado prozivaju «žetončiće», čak je dva puta pomagao HDZ-u u formiranju izvršne vlasti (unatoč predstavi s ovjeravanjem izjave Mostovog čelnika Bože Petrova kod javnog bilježnika da nakon izbora neće u koaliciju niti s jednom strankom ili nekom koalicijom). Svi znamo kako je izgledao kraj tog «filma»…

Ali, vratimo se Zekanoviću. Netko će možda na sve kazati: Ma, to je nebitno… Politički folklor. Uostalom, lako bi HDZ do većine u Saboru i bez njegove ruke.

Od nesuđenog lidera desnice do govornika na ‘daljinski‘: kako je afera Snoopy obnovila temu ‘žetončića‘ u politici

Neki analitičari (krize) demokracije bi dodali da je izvršna vlast ionako «pojela» parlamentarnu, iako bi u parlamentarnim demokracijama središnju ulogu trebao imati baš parlament koji se ovako pretvara u brbljaonice, svojevrsni reality show, a zastupnici u «stranačku mašineriju» koja bespogovorno diže ruke i slijedi naloge stranačkog vodstva. Sve to, jasno, ne potiče povjerenje birača u političare i politiku, a neizravno utječe i na zainteresiranost za demokratske procese, uključujući i izbore.

Jer, ako je moguće da imamo zastupnike «na daljinski», koga onda briga rade li to po prethodnom dogovoru ili im instrukcije i savjeti stižu tijekom same sjednice u parlamentu… 

Ali upravo je tu na ispitu dignitet samih zastupnika. Koji mogu izabrati – ili će se ponijeti kao spomenuti Stević, makar zbog pritiska proporcionalnog stupnju blamaže, ako već ne zbog imperativa vlastite savjesti.

Ili će ostati Zekanović do kraja.

Govornik na «daljinski».

‘Ovo sa Snoopyjem ti je bilo glupo?‘

— Ovo sa Snoopyjem ti je bilo glupo, jer nitko nije shvatio zašto. Alex Brown mu je PR mag, ali je nerazumljivo — poručio je glasnogovornik HDZ-a Zoltan Kabok u Whatsapp poruci Hrvoju Zekanoviću, komentirajući njegov okršaj s predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom.

Naime, Zekanović je predsjednika SDP-a prethodno nazvao Snoopyjem, ali mu je podbadanje propala jer se Snoopyjev nerazdvojni prijatelj, naravno, ne zove Alex, već Charlie Brown. Usto, spomenuti PR stručnjak, koji je već radio za SDP, ne preziva se Brown, već Braun…

— Pojasnit ću. Imaš pravo — odgovorio je Zekanović glasnogovorniku HDZ-a.

— Ma, ne trebaš sada više. Otišlo – uzvratio je Kabok, kako je prenio Jutarnji list.

Source link: slobodnadalmacija.hr