Obitelj Kovačić uredno će moći koristiti pokradene nekretnine, dok god sudski postupak ne bude pravomoćno okončan

Politika & Kriminal
              Telegram doznaje: i kćeri nekad moćnog suca najnormalnije žive u stanu kupljenim ukradenim novcem

FOTO: PIXSELL/Telegram

Telegram je nedavno otkrio da sin optuženog bivšeg suca Mihaela Kovačića i dalje živi u stanu koji je sudac uz pomoć svojih suradnika ukrao iz stečaja jedne tvrtke. Vodeći stečaj organizirao je dražbu na kojoj je taj stan prodan za oko 200 tisuća kuna. Novac nikada nije uplaćen, stan je prebačen u vlasništvo njegovog sina, a sudac je brzo zatvorio stečaj. Jedna je to od malverzacija što ih je USKOK otkrio rasvijetlivši desetgodišnji stečajni kriminal na Trgovačkom sudu u Zagrebu, težak oko tri milijuna eura.

Sada doznajemo da i u drugom stanu koji je nezakonito kupljen novcem izvučenim iz stečaja, zbog kojeg je Kovačić optužen, i dalje žive članovi njegove obitelji. Riječ je o sučevim kćerima, koje nisu optužene, ali je USKOK detaljno analizirao njihove uloge u očevom kriminalnom lancu.

Kupili si stan novcem iz stečaja

Prema optužnici, sudac Kovačić još je 31. siječnja 2019. donio nalog da se s depozitnog računa tvrtke Tempo u stečaju isplati 900 tisuća kuna. Manji iznos uplaćen je kao pozajmica firmi Liquidus nekretnine, dok je veći dio uplaćen vlasniku stana na Vrbiku. Radilo se o 795 tisuća kuna za koliko je tvrtka Seget najam plovila kupila taj stan. Inače, ova je tvrtka bila jedna od onih što ih je kontrolirao upravo sudac Kovačić i koristio ih, tvrdi se, za svoje makinacije.

Vrlo brzo, kako su rekonstruirali istražitelji, stan je doniran Udruzi Piko. Tu je udrugu, kako smo već pisali, osnovalo dvoje sučeve djece, te tvrtka Seget najam plovila koju je formalno zastupala Kovačićeva suoptužena suradnica Vlasta Jagarčec Gajda. Udruga Piko upisana je u Registar udruga Republike Hrvatske 3. rujna 2019., a sjedište joj je upravo na adresi stana na Vrbiku kupljenim novcem izvučenim iz stečaja tvrtke Tempo.

Sučeve kćeri i dalje su tamo

USKOK zaključuje da je cijeli ovaj niz prijenosa novčanih sredstava i nekretnine za cilj imao stambeno zbrinjavanje članova obitelji Kovačić na teret stečajnog dužnika. Naime, jedna od sučevih kćeri već je 1. ožujka 2019. prijavila na Vrbiku svoje prebivalište, te počela tamo i živjeti. Telegram je iz pouzdanih izvora doznao da s njom stanuje i njezina sestra, druga sučeva kćer.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Na zvonu na adresi spornog stana i dvije godine od izbijanja ove afere još uvijek se nalazi prezime Kovačić. Na sandučiću je pak vidljiv i natpis “Udruga Piko”. Inače, stan je sudskim rješenjem blokiran sredinom veljače 2021., neposredno nakon što su sudac i njegovi suradnici uhićeni. Blokada imovine za koju se sumnja da je stečena nezakonito može trajati maksimalno dvije godine do podizanja optužnice. USKOK je, kako je vidljivo iz optužnice i podataka o blokadi stana, uspio svega tri dana prije isteka tog roka optužiti Kovačića i ostale.

Iako je, dakle, prema navodima iz optužnice, i ovaj stan, poput onog u istočnom dijelu Zagreba koji je u vlasništvu snahe optuženog suca, pribavljen stečajnim kriminalom, članovi sučeve obitelji moći će ih mirno koristiti dok god traje sudski proces.

I aute kupili novcem iz stečaja

Članak se nastavlja ispod oglasa

Osim stanova, kćeri suca Kovačića, prema optužnici, sudjelovale su i u sumnjivim kupovinama automobila na račun stečajnih dužnika. U optužnici se navodi da je automobil Suzuki Baleno vrijedan nešto više od sto tisuća kuna kupljen novcem što ga je sudac Kovačić, tvrdi se, izvukao s računa tvrtke Hyundai auto u stečaju. Najprije su sredstva prebačena firmi Prizma vitalis koju je također vodila Vlasta Jagarčec Gajda, a zatim je ona kupila Suzuki za sučevu kćer u autokući Antares centar.

Nekoliko mjeseci kasnije sučeva kćer daruje taj Suzuki svojoj majci, a nakon uhićenja sudac je priznao da je on osobno koristio to vozilo.

Svoje kćeri sudac je, kako stoji u optužnici, u stečajne malverzacije uvukao, tvrdi se, još 2010. godine. Tada je na stambenoj štednji jedne od njih završilo oko 14 tisuća kuna koje su prije toga preko nekoliko firmi izvučene iz sredstava stečajne mase Željezare Sisak čiji je stečaj Kovačić također vodio. Obje sučeve kćeri u to vrijeme još su bile maloljetne.

Source link: www.telegram.hr