Stejt department: Očekujemo ispunjavanje ranijih dogovora i formiranje ZSO

foto (BETAPHOTO/European Council/Alexandros Michailidis)

SAD očekuju od Srbije i Kosova da ispune sve što je dogovoreno u dosadašnjim pregovorima, uključujući formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, rečeno je večeras Glasu Amerike u Stejt departmentu u odgovoru na pitanje o dosadašnjoj primeni dogovorenog u Ohridu.

Predstavnici Srbije i Kosova su pre tačno mesec dana u Severnoj Makedoniji, uz posredovanje EU i podršku SAD, postigli usmenu saglasnost o aneksu za primenu ranije prihvaćenog Evropskog plana za normalizaciju Srbija-Kosovo, ali je jedna od glavnih tačaka – početak formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), ostala glavni kamen spoticanja.

„Naš fokus je na implementaciji dogovora o normalizaciji odnosa između dve zemlje, kako bi im se pomoglo da razviju mirnije, predvidive odnose kao susedi, što će omogućiti i veću stabilnost, sigurnost i prosperitet u regionu. SAD i EU očekuju od obe strane da ispune obaveze i primene ranije sporazume iz dijaloga, uključujući i Zajednicu opština sa srpskom većinom, što su potvrdila dvojica lidera na sastanku 18. marta u Ohridu“, navodi se u pisanom odgovoru Stejt departmenta.

Dodaje se da SAD ostaju aktivno angažovane u podršci Srbiji i Kosovu na implementaciji.

Iako je ZSO dogovorena Briselskim sporazumom 2013. godine, i potvrđena evropskim planom i aneksom iz Ohrida, po tom pitanju nije bilo pomaka u proteklih mesec dana.

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) nedavno je izjavio da se „ne mogu izbeći prethodni sporazumi sa Srbijom“, ali da će se pobrinuti da ZSO ne bude „treći nivo vlasti na Kosovu“.

S druge strane, Beograd traži formiranje ZSO i kao uslov za učešće Srba na lokalnim izborima na severu Kosova.

Po aneksu iz Ohrida, trebalo je da dve strane podrže Deklaraciju o nestalim osobama.

Portparol EU, Peter Stano, početkom aprila je izjavio da su šefovi pregovaračkih timova usaglasili stavove o nacrtu te deklaracije, a nacrt treba da potvrde i zvaničnici dve strane na visokom nivou, na narednom sastanku, najavljenom za 2. maj.

Zadatak da Srbija i Kosovo uz pomoć EU formiraju zajednički komitet za praćenje sporazuma o normalizaciji, koji se pominje u aneksu, ispunjen je danas, na dan isteka roka za to od 30 dana, saopštila je EU.

„Zajedničkim odborom za praćenje predsedavaće specijalni predstavnik EU za Dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu, Miroslav Lajčak. Kosovo će predstavljati njegov ambasador u Briselu, Agron Bajrami, a Srbiju glavni pregovarač, Petar Petković“, navodi se u saopštenju EU.

EU navodi da će dužnosti odbora biti definisane na sastanku koji će uslediti posle susreta na visokom nivou, 2. maja u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs