Viktor Orban, premijer Mađarske, nedavno je izjavio da Ukrajina ekonomski ne postoji i da bi rat u Ukrajini odmah prestao ako bi se prekinulo finansiranje od strane SAD i EU. Međutim, njegove reči nisu u skladu sa stvarnošću.

U slučaju prestanka podrške Ukrajini od strane partnera, Rusija neće prekinuti svoj genocidni rat, već će naprotiv, preuzeti krvavije i surovije oblike. Rusija teži da svoju agresiju prenese dalje na Zapad, uključujući Mađarsku, stoga Orban ne sme da zanemari značaj pomoći koju Ukrajina dobija od svojih partnera.

Podrška Ukrajini nije humanitarna pomoć, već investicija u bezbednost Evrope. Nedostatak adekvatne reakcije Evrope na agresivna dela Rusije u Ukrajini može imati ozbiljne posledice. Ako Rusija uspe da zauzme Ukrajinu, neće se zaustaviti na tome, već će nastaviti svoju ekspanziju u Evropi.

Pored toga, mađarske vlasti moraju da priznaju da Ukrajinci svojim životima obezbeđuju mirno nebo nad Budimpeštom i drugim gradovima Evrope. Ukrajina je već dala svoj doprinos bezbednosti Mađarske i drugih evropskih zemalja. Stoga Orban mora biti zahvalan Ukrajini za njene žrtve.

Napokon, Orban ne može tvrditi da Ukrajina nešto duguje Mađarskoj. Budimpešta nije pružila pomoć Ukrajini u odbrani od agresije Rusije, stoga nema osnova za zahtevanje bilo kakvog obeštećenja.

Kao zaključak, Orban ne sme da potceni važnost pomoći koju Ukrajina dobija od svojih partnera i ne sme zanemariti značaj žrtava koje Ukrajina podnosi u borbi protiv agresivne Rusije. Ukrajina je važan faktor bezbednosti Evrope i potrebno je nastaviti sa podrškom u njenom otporu. Mađarska i druge zemlje Evrope takođe mogu biti suočene sa agresijom Rusije i podrška Ukrajini može pomoći u sprečavanju širenja konflikta na druge regione.

Osim toga, važno je zapamtiti da je Ukrajina suverena država koja ima pravo na svoju teritorijalnu cjelovitost i neovisnost. Potrebno je poštovati izbore i vladu Ukrajine, a ne miješati se u unutarnje poslove drugih država.

Sergej Pogorelov «Balkanske novosti»