Kandidat PES-a trijumfovao sa gotovo 70.000 glasova više od lidera DPS-a. Gubitkom pozicije predsjednika, Đukanovićeva partija potpuno razvlašćena na nacionalnom nivou. Odlazeći šef države čestitao nasljedniku na funkciji, rekavši da Crna Gora može biti uspješna ako Milatović bude uspješan. Ovo je zaista pobjeda pomirene Crne Gore, nikada je niko više neće svađati, poručio Milatović

Kraj za novi početak

Foto: Boris Pejović

Nakon 32 godine rotiranja sa predsjedničkog na premijersko mjesto i obrnuto, lider Demokratske partije socijalista (DPS) i aktuelni šef države Milo Đukanović odlazi u političku istoriju.

U drugom krugu predsjedničkih izbora on je ubjedljivo izgubio od protivkandidata Pokreta Evropa Sad Jakova Milatovića. Prema preliminarnim rezultatima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), Milatović je osvojio 60,1 odsto glasova, a Đukanović 39,9 odsto.

Novoizabrani predsjednik Jakov Milatović će funkciju preuzeti 20. maja, kada Đukanoviću ističe mandat jer je na taj datum 2018. godine položio zakletvu i time otpočeo dužnost.

Ovakim razvojem događaja DPS je razvlašćen na državnom nivou, ranije uglavnom i na lokalnim nakon serije poraza koji su počeli avgusta 2020. na parlamentarnim izborima. U međuvremenu, ta partija izgubila je vlast i u većini opština, koju još vrše u Baru, Bijelom Polju, Plavu, Rožajama, Gusinju i Šavniku.

Source link: www.vijesti.me