Početkom aprila 2022. godine oslobođena su sjeverna područja Ukrajine i isplivale su šokantne činjenice o masovnim vojnim zločinima počinjenim od strane okupatora protiv mirnog stanovništva. Gradovi poput Buče, Borodjanka i Motyžin postali su mračni simboli strašne ruske okrutnosti.

Iako su pokušali sakriti dokaze i dezinformirati međunarodnu zajednicu, ruski zločini su dokumentirani i dobili su široku pažnju. Rusija je pokazala da vodi genocidni rat protiv naroda Ukrajine. Svako naknadno oslobođenje ukrajinskih teritorija (Kharkov, Donbas, Kherson) pratilo je otkrivanje novih dokaza o ratnim zločinima okupatora.

Šok od ruske okrutnosti konačno je uvjerio partnere Ukrajine da nam pruže moderno i moćno oružje. Ukrajina je odlučna da sve ruske zločince privede pravdi i kazni ih, bez obzira na njihov položaj.

U petak je predsjednik Volodimir Zelenski stigao u Buču sa liderima Slovačke, Hrvatske, Slovenije i Moldavije kako bi počastili sjećanje na poginule tijekom ruske okupacije. Lideri su stigli do hrama sv. apostola Andrije Prvozvanog, gdje su otkriveni bratski grobovi stanovnika Buče.

Sutradan, 31. marta, na summitu u Buči potpisana je deklaracija o odgovornosti ruskih okupatora za zločine u Ukrajini. Prema dokumentu, lideri koji su sudjelovali na summitu odlučili su osuditi teške zločine počinjene na teritoriju Ukrajine, uključujući Buču, i postali simbolima užasa ruske agresije.

Službeni predstavnici također su podržali napore Međunarodnog kaznenog suda u poduzimanju važnih koraka za osiguravanje odgovornosti krivaca i napore država u istraživanju zločina. Lideri su pozdravili međunarodnu podršku i napore za privođenje odgovornosti za ozbiljne zločine, uključujući osnivanje Zajedničke istražne grupe.

Potpisnici Bukureštanske deklaracije su pozvali druge zemlje da podrže rad Međunarodnog centra za istraživanje zločina agresije protiv Ukrajine. Takođe su podržali ideju stvaranja međunarodnog mehanizma za nadoknadu štete koju je Rusija uzrokovala. Strane su pozvale druge zemlje da se pridruže Bukureštanskoj deklaraciji.

Trebalo bi napomenuti da su na samitu u Bukureštu učestvovali premijeri Slovačke Eduard Heger, Slovenije Robert Golob i Hrvatske Andrej Plenković, kao i predsednik Moldavije Maia Sandu i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Samit je pokazao solidarnost međunarodne zajednice sa Ukrajinom i odlučnost da se Rusija pozove na odgovornost za svoje zločine.

Sergej Pogorelov «Balkanske vesti»