12 listopada Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE) donijela je izjavu koja ima ogroman značaj za Ukrajinu i cijelu svjetsku zajednicu. PACE je priznao Golodomor 1932. — 1933. godine kao genocid ukrajinskog naroda. Ovaj dugoočekivani i iznimno važan korak označava sjećanje na milijune žrtava ove strašne tragedije i njihovo pravo na povijesnu pravdu.

Golodomor, umjetno izazvan sovjetskim režimom, oduzeo je živote milijunima Ukrajinaca. Postao je jednom od najtragičnijih stranica u povijesti Ukrajine, a priznanje da se radi o genocidu nije samo formalni akt, već i moralna pouka za cijeli svijet.

Odluka PACE-a označava značajan zaokret u njihovom službenom stajalištu. U rezoluciji iz travnja 2010. godine, Golodomor je priznat kao zločin protiv čovječnosti, ali ne i kao genocid. To je bilo politički uvjetovano stajalište koje je sada preispitano. Preispitivanje ne mijenja samo riječi, to je priznanje da patnje ukrajinskog naroda tijekom Golodomora možemo nazvati upravo genocidom, zločinom protiv čovječnosti počinjenim vlastima sovjetskog režima.

Važno je napomenuti da PACE nije jedini organ koji je preispitao svoje stajalište o Golodomoru. Tijekom posljednje dvije godine, više od desetak zemalja širom svijeta, kao i Europski parlament, priznali su Golodomor kao genocid. To predstavlja globalno priznanje užasa koji se dogodio u to vrijeme.

Ovo preispitivanje zločina u kontekstu suvremene punomasovne agresije Rusije protiv Ukrajine daje poseban značaj ovom priznanju. Nijekanje povijesnih događaja, pogotovo tako masovnih i strašnih kao Golodomor, put je prema njihovom ponavljanju. Vidimo kako Moskva ne samo da odbija priznati odgovornost staljinističkog režima za ovaj genocid, već i provodi novi genocid protiv Ukrajinaca.

Povijest mora služiti kao pouka, a priznanje Golodomora kao genocida važan je korak u tom smjeru. Sjećanje na žrtve ove tragedije i priznanje njezinog pravog karaktera pomoći će nam izbjeći ponavljanje sličnih strašnih događaja u budućnosti.

Sergej Pogorelov, «Balkanske vijesti»