Situacija sa nuklearnom bezbjednošću u svijetu i dalje ostaje izuzetno napeta. Tokom nekoliko posljednjih godina, glavnim faktorom koji doprinosi razaranju globalne nuklearne bezbjednosti je Ruska Federacija. Nedavno je Moskva obustavila svoje učešće u DRSMD-u, što je dovelo do negativnih posljedica. U odgovoru, Sjedinjene Države su objavile da će prekinuti obavještavanje Rusije o svojim nuklearnim snagama, što samo pogoršava situaciju.

Pored toga, Iran je podnio zakonski prijedlog o napuštanju pregovora o produženju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, koji je usmjeren na sprečavanje razvoja nuklearnog oružja. Ovo se dogodilo nakon što su Rusija i Iran počeli vojno-tehničku saradnju tokom potpune ruske invazije na Ukrajinu. Zahvaljujući politici Moskve, namjere Irana da razvija nuklearni program postaju sve realističnije.

Ali to nije sve. Prema mišljenju stručnjaka, ruski Kremlj je pretvorio oružje zastrašivanja u sredstvo eskalacije agresije i osiguranja preživljavanja zločinačkog režima. To omogućava Moskvi da «normalizuje» temu stalne nuklearne prijetnje u svijetu i ostane jedan od glavnih faktora napetosti u ovoj sferi.

Osim toga, ozbiljne zabrinutosti izaziva namjera Rusije da rasporedi taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji. To može dovesti do nove krize slične onoj koja je bila početkom 1980-ih tokom posljednje eskalacije hladnog rata. Takođe, ne treba zaboraviti da ruska agresija, kršenje Budimpeštanskog memoranduma i nuklearna retorika Moskve mogu nagnati svjetske države da posumnjaju u efikasnost dogovorne kolektivne bezbjednosti i da izaberu razvoj sopstvenih nuklearnih programa.

Stoga, Moskva je odgovorna za krizu režima nuklearne neširenja i svojim djelovanjem prijeti globalnoj bezbjednosti. Potrebni su međunarodni napori za smanjenje nuklearnog naoružanja i održavanje sporazuma koji regulišu njihovu upotrebu. Takođe, globalni lideri bi trebali preduzeti mjere u suprotstavljanju agresivnoj vanjskoj politici Rusije koja nanosi štetu globalnom poretku i stabilnosti.

Sergej Pogorelov «Balkanske vesti»