Posjet Milanovića povod novog obračuna vlasti i oporbe u Republici Srpskoj: ‘Odlikovao je zloglasnu brigadu HVO-a‘

Predsjednik Zoran MilanovićGoran Mehkek/Cropix

Posjet hrvatskog predsjednike Zorana Milanovića Derventi gdje je u subotu dodijelio odličje za ratne zasluge 103. brigadi Hrvatskog vijeća obrane (HVO) naišao je na osude dužnosnika Republike Srpske, a istodobno je postao povodom novih obračuna vlasti i oporbe u tom entitetu.

Predsjednik RS Milorad Dodik do nedjelje se nije oglasio no zato su reagirali njegovi bliski stranački suradnici — predsjedateljica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjednik entitetske vlade Radovan Višković.

Cvijanović je u kratkoj izjavi kazala kako dodjela odličja u Derventi predstavlja «provokaciju i uvredu», a 103. brigadu HVO-a proglasila je «zloglasnom».

Gotovo istim riječima u nedjelju je reagirao Višković, uz ocjenu kako posjet hrvatskog predsjednika Derventi ne doprinosi boljem razumijevanju i uvažavanju u regiji.

Iz oporbe su pak optužili vlast predvođenu Dodikom da je prešutno odobrila dolazak hrvatskog predsjednika u Derventu i tako «zabila nož u leđa» Srbima, kako je to ustvrdio bivši ministar vanjskih poslova Igor Crnadak, sada zastupnik Partije demokratskog progresa (PDP) u parlamentu RS.

«Dodik mu je to odobrio i doslovce se maknuo daleko odavde, misleći da će ga to sačuvati od odgovornosti. Sramota, izdaja, nož u leđa vlastitom narodu», izjavio je Crnadak.

Predsjednik oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Miličević nezadovoljan je i time što se hrvatski predsjednik u subotu na kratko sastao s načelnikom općine Bosanski Brod Zoranom Vidićem koji je član te stranke.

«To je bio (Vidićev) nepromišljeni čin i uvreda za borce stradale u domovinskom ratu», izjavio je Miličević.

Različite udruge pripadnika vojske bosanskih Srba zatražile su odgovornost entitetske policije uz ocjenu kako njezini pripadnici nisu smjeli osiguravati posjet hrvatskog predsjednika Derventi.

Source link: slobodnadalmacija.hr