Mobilizacija birača se odvija na nekoliko nivoa, a stepen njihovog angažmana zavisi od komunikacionog stila njihovih partijskih i političkih lidera, pa je sasvim jasno zašto je kampanja bila mirna, s obzirom na to da su ritam uspostavili Đukanović i Mandić, ocijenio univerzitetski profesor i stručnjak za komunikacije Vuk Vuković

Kampanja za predsjednika države u ritmu Đukanović-Mandić: Građani igraju kako lideri sviraju

Mandć i Đukanović, Foto: Boris Pejović

Mirna predizborna kampanja za predsjedničke izbore pokazala je da su svi kandidati željeli da se predstave kao političari koji doprinose stabilizaciji društveno-političkog ambijenta, čime je poslata poruka i biračima da slijede isti put.

To su ocijenili sagovornici “Vijesti”, komentarišući dosadašnji tok kampanje, koja će kulminirati izborom predsjednika u drugom krugu 2. aprila.

Na izborima 19. marta, plasman u drugi krug obezbijedili su predsjednički kandidat i dugogodišnji lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović i predsjednički kandidat i zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad (PES) Jakov Milatović.

Odgovarajući na pitanje da li je izborna kampanja za predsjedničke izbore do sada bila većinski mirna zato što se promijenio stil kampanje, ili zato što Đukanović i predsjednički kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić nisu “dizali tenzije”, profesor političke sociologije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, Zoran Stojiljković, ocijenio je za “Vijesti” da je nešto tolerantnija predizborna klima i manje argumenata tipa ad hominem i ad bacculam — na čovjeka i to batinom, odnosno etiketom i uvredom, rezultat činjenice da se radi o kandidatima sa polova političkog spektra koji treba da za sebe vežu i nešto birača sa centra.

Source link: www.vijesti.me