Idućih dana ćemo češljati projekt po projekt, ugovor po ugovor i utvrditi dinamiku obnove te ju ubrzati

Politika & Kriminal
              Novi ministar Bačić obilazi Baniju i energično obećaje: 'Sve ćemo zbrinuti! Proći ćemo projekt po projekt, ugovor po ugovor!'

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u utorak obilazi potresom stradalo područje u Sisačko-moslavačkoj županiji, prvi put nakon što je preuzeo ministarsku dužnost.

“Imali smo sjednicu Stožera civilne zaštite. Upoznao sam sve s planom aktivnosti mog ministarstva na ubrzanju obnove. Naznačio sam koji su to prioriteti”, kazao je. Zatim je kao prioritet naveo sredstva iz EU Fonda solidarnosti.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Pripremit ćemo plan zbrinjavanja

“Moja obveza, i kolega ministara i ostalih čelnika tijela za provedbu projekata Fonda solidarnosti, je da cjelokupni proces ubrzamo i da sredstva utrošimo. Iskoristio sam prigodu da pozovem sve svoje kolege, da ćemo idućih dana, projekt po projekt, ugovor po ugovor, pročešljati i utvrditi dinamiku te istu ubrzati”, rekao je.

Drugi prioritet, dodao je, jest zbrinjavanje svih koji se nalaze u mobilnim stambenim jedinima, kontejnerima. “I plan je da za sve njih do 1. studenog osiguramo prikladan smještaj. Osigurali smo ga u sedam vidova stambenog zbrinjavanja. Obvezat ćemo se kao ministarstvo da u idućih 10-15 dana napravimo plan stambenog zbrinjavanja”, rekao je.

Novi Zakon o obnovi

Rekao je da će se na sjednici Vlade predložiti plan stambenog zbrinjavanja. A danas će u javno savjetovanje ići posve novi Zakon o obnovi. Plan je da se zakon po hitnom postupku stavi u saborsku proceduru te da bude usvojen 15. veljače.

“Najava je bila da ćemo mijenjati zakon. Ali kako dolazi do objedinjavanja svih koji sudjeluju u procesu obnove i smanjivanja broja sudionika, te kako snažno smanjujemo dokumentaciju potrebnu za provedbu same obnove, teško je bilo ulaziti u izmjene i dopune Zakona jer bi to bilo jako nepregledno”, objasnio je.

No, nema čarobnog štapića niti jednostavnog rješenja, naglasio je, a svjestan je i da je on treći ministar graditeljstva otkad je Baniju pogodio potres. Ipak, poručio je kako ga nije strah. “mam određeno iskustvo na djelo koji se odnosi na graditeljstvo i upravljanje imovinom. Dobro sam se upoznao s trenutnim stanjem obnove i iz tog razloga sam predložio zakonodavni okvir koji će omogućiti ubrzanje obnove”, rekao je.

Zašto nije otišao u Glinu

Sutra će se sastati s Tomislavom Tomaševićem, najavio je, a tad će se razgovarati i obnovi Zagreba. “Idući tjedan sam već dogovorio sa županom Željkom Kolarom da prođemo plan i stanje obnove za Krapinsko-zagorsku županiju, a obećao sam i zamjeniku gradonačelnika Siska i gradonačelniku Glini da sam idući tjedan ili u Glini ili u Sisku. Čitavo to vrijeme će biti s nama župan Ivan Celjak – poručio je Bačić.

Novinarku je zanimalo zašto Bačić danas nije u Glini, gdje su stanovnici zbog zimskih uvjeta odsječeni i do njih se ne može dostaviti hrana. “Danas imamo niz aktivnosti, a razgovarao sam prije i danas sa mojim kolegom, gradonačelnikom Gline. Ja bi se zahvalio dogradonačečnici Gline na angažmanu koji radi na tim prostorima”, rekao je.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr