Kako će biti uspostavljena Zajednica srpskih opština: Hovenijer pozvao stranke u Prištini na raspravu

Foto: Twitter/@LumirAbdixhiku

Ambasada Sjedinjenih američkih država u Prištini, pozvala je političke stranke na zajedničku diskusiju 31. januara. Ovo ekskluzivno saznaje Tv KlanKosova iz svojih visokih izvora, a prenosi regionalna agencija Jugpres.

Kako se saznaje, tema razgovora na ovom sastanku, koji je inicirao ambasador Džef Hovenier, biće pitanje osnivanja Zajednice opština sa srpskom većinom.

Očekuje se da će na ovom sastanku biti prisutne i druge diplomate.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, smatra da postoje tri ključna postulata na kojima počiva uspostavljanje Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Đurić je za „Politiku“ u izdanju od pre tri dana precizirao da je prvi tekst Prvog sporazuma o normalizaciji od 19. aprila 2013. godine, a drugi je Poslovnik o radu Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO.

Kao treći ključni postulat, on navodi Principe za formiranje ZSO koji su potpisani 2015. godine.

„Reč je o 23 principa kojima se Priština saglasila u pisanoj formi i uz potpis tadašnjeg predsednik pokrajinske vlade Ise Mustafe, za punu razradu širokog spektra nadležnosti ZSO“, naveo je Đurić.

Kazao je da za njih postoje garancije tadašnje potpredsednice Evropske komisije.

Đurić je naveo da je kriza u dijalogu započela kada je „Ustavni sud Kosova“ poništio 22 od 23 principa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je više puta da je uslov Srba s KiM da se formira ZSO, pa će tek potom da se vrate u institucije.

„Srbi će tek tada biti policajci na severu, tek kada budu imali ZSO, da je čuvaju, a ne nešto drugo“, naglasio je Vučić.

Podvukao je da bi Priština i neki drugi hteli da ZSO bude organizacija koja može samo da štampa olovke i upaljače s tom oznakom.
Samo srpski Upravljački tim može da radi na Nacrtu statuta ZSO

Da bi ZSO bila formirana, prema Briselskom sporazumu predviđeno je pet koraka, a prvi od njih je da vlast u južnoj srpskoj pokrajini usvoji dekret što je pre nekoliko godina uradila vlada na čijem čelu je bio Isa Mustafa.

Posle toga, takozvani ustavni sud „Kosova“ ovaj dekret mora da potvrdi, čime se stvaraju uslovi da se ZSO uvede u pravni sistem. Ovo predstavlja drugi korak, a treći je da upravljački tim, koji čine četvorica Srba, izradi Nacrt statuta Zajednice srpskih opština i dostavi ga Briselu, piše „Politika“.

Potom, u četvrtoj fazi, delegacije Beograda i Prištine u sedištu EU usaglašavaju detalje pomenutog dokumenta. Kada i to bude okončano, predviđena je osnivačka skupština ZSO, čime se završava ceo proces.

„Poslednji potez je možda gotovo sigurno nemoguća misija jer konačni dokument mora da prođe skupštinsku raspravu, koja neće biti nimalo laka, jer se sve albanske partije na Kosovu otvoreno protive formiranju Zajednice srpskih opština. A Upravljački tim za uspostavljanje ZSO, koji bi trebalo da piše nacrt, ima četiri člana. Tim čine predstavnici srpskih opština sa severa i juga Kosova: Igor Kalamar, Dejan Radojković, Vinka Radosavljević i Svetislav Durlević“, piše „Politika“.

Kako za „Politiku“ navode iz Upravljačkog tima, u aprilu prošle godine ponovo je zatraženo od Brisela da sazove sastanak na visokom nivou, na kojem bi bio predstavljen nacrt statuta ZSO, ali EU do danas nije sazvala taj sastanak.

Prema članu 21 opštih principa, nakon dostavljanja Nacrta statuta ZSO, sledeći korak u implementaciji sporazuma o Zajednici srpskih opština trebalo je da bude taj da EU sazove dijalog na visokom nivou na kojem bi Upravljački tim predstavio Nacrt statuta Zajednice srpskih opština.

Prema postignutim sporazumima i prema strogo predviđenoj proceduri, samo je Upravljački tim nadležan da izradi Nacrt statuta ZSO.

Upravo na to pažnju je skrenuo i predsednik Srbija Aleksandar Vučić, nakon što su ga obavestili da su iz Fondacije „Fridrih Ebert“ sastavili statut ZSO i da nemačka NVO govori o kompetencijama ZSO. On je upitao s kojim pravom se oni time bave, podseća „Politika“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs