Stojanović: Pitati evropske poslanike šta misle o izbacivanju dece iz vrtića

Foto FoNet Zoran Mrđa

Politikolog Boban Stojanović rekao je povodom najava da će evropski poslanici nastaviti da posreduju u dijalogu vlasti i opozicije da su članovi EP „zabili ekser“ u mrtvački sanduk demokratije u Srbiji, prenosi portal N1.

Govoreći o tome da će se Vladimir Bilčik i Matjaž Nemec sastati i sa predstavnicima opozicije i civilnog društva, rekao je da neko treba da ih pita šta smatraju o izbacivanju dece iz vrtića jer su se roditelji usudili da ne budu za vlast.

Stojanović je ocenio da su posrednici iz Evropskog parlamenta imali cilj da „izvuku“ opoziciju na izbore, a ne da izbori zaista budu slobodni.

„I naredni izbori koje budemo imali u Srbiji biće sa unapred poznatim pobednikom“, kazao je on u emisiji Newsnight na televiziji N1.

Prethodno je u medijima objavljeno da evropski poslanici dolaze na novu rundu dijaloga vlasti i opozicije sledeće nedelje, odnosno na „pripremu za uspostavljanje procesa olakšavanja dijaloga unutar Narodne skupštine“.

Stojanović kaže da ne zna šta ta formulacija treba da znači, budući da je primarna funkcija Skupštine „da tamo različiti politički entiteti vode dijalog“.

Dodaje da bi voleo da „gospoda iz Evropskog parlamenta“ otvoreno kažu da Srbija nema normalan parlamentarni život.

Na pitanje da li opozicija treba da insistira na izborima u Beogradu, Stojanović kaže da su u glavnom gradu pritisci na birače i nesloboda medija manji i da tu „postoji šansa“.

Međutim, on ne smatra da će tih izbora biti i navodi da bi se na njih išlo samo ako odgovaraju predsedniku Srbije i SNS, Aleksandru Vučiću.

Za gradonačelnika Aleksandra Šapića kaže da je povukao nekoliko popularnih poteza, kao što su uvođenje besplatnog vrtića i besplatnih udžbenika.

Stojanović smatra i da Vučić ne može da tek tako smeni Šapića, a da će on podneti ostavku samo ako mu se garantuje da će i posle izbora biti graodnačelnik.

Ponavlja da izbora u Beogradu neće biti „ako postoji i jedan promil šanse da se promeni vlast“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs