Nenad Rašić: Iskreno žalim što je patrijarh Porfirije podlegao političkim uticajima

Foto: Medija centar

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić rekao je za N1, povodom saopštenja SPC da će patrijarh Porfirije u Pećku patrijaršiju i u posetu sveštenstvu i narodu Eparhije raško-prizrenske otići u skladu sa svojim programom i nahođenjem, da iskreno žali „što je u ovom slučaju i patrijarh podlegao političkim uticajima, sa bilo čije strane bili“.

Pošto je 26. decembra patrijarhu zabranjen ulazak na Kosovo, danas mu je to, kako je saopšteno iz Vlade Kosova, dozvoljeno. U saopštenju iz Kurtijevog kabineta je navedeno da je dozvolu za posetu patrijarha srpskog Porfirija zatražio ministar za povratak i zajednice Nenad Rašić, što je Kurti prihvatio.

Nakon toga je SPC saopštila da će, po unapred utvrđenom programu, patrijarh Porfirije na praznik Rođenja Hristovog služiti svetu arhijerejsku liturgiju u ponoć u hramu Svetog Save na Vračaru, a da će u Pećku patrijaršiju i posetu sveštenstvu i narodu Eparhije raško-prizrenske otići u skladu sa svojim programom i nahođenjem, „koji nisu vezani ni sa jednim političkim kontekstom ili sa bilo kojom ličnošću iz političkog života“.

„Izuzetno mi je žao da je takva politička konotacija stečena u bilo čemu što ide preko institucija, i moje iskreno žaljenje što je u ovom slučaju i patrijarh podlegao tim političkim uticajima, sa bilo čije strane bili, ne kažem da je to ičiji drugi politički uticaj, ali svakako sam smatrao da osoba njegove veličine koju ja iskreno, slušao sam ga na inauguraciji u Peći, bio sam stvarno oduševljen načinom na koji je rekao da mi Srbi i Albanci treba da budemo bliski, treba da budemo braća, shvatio sam to kao jednu izuzetnu poruku mira. Kad sam danas otišao kod premijera (Aljbina Kurtija), baš sam to potencirao, da je patrijarh Porfirije poslao jednu od najlepših poruka koje sam ikada čuo od bilo kog sveštenog lica. I time je moja žalost veća, ali moje je da pokušam da uradim šta je na meni. Takođe, svako od nas nosi svoj krst, pa videće svako od nas da li će nam krst biti do kraja beo“, kazao je Rašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs