Izmjene zakona, kojima se smanjuju ovlasti  predsjednika, ranije su kritizirali diplomati međunarodne zajednice

Politika & Kriminal
              Crna Gora iskoristila sporne izmjene zakona, mandat za sastav nove vlade dobio Miodrag Lekić

FOTO: AFP

Crnogorski parlament dao je Miodragu Lekiću mandat za sastav nove vlade, nakon što je to ranije odbio učiniti predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Na taj je način vladajuća većina u Crnoj Gori iskoristila sporne izmjene zakona koje su usvojene prošlog tjedna, a koje su omogućile predsjednici parlamenta Danijeli Đurović da u slučaju da Đukanović odbije povjeriti mandat Lekiću, ona donese tu odluku.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Izmjene zakona, kojima se smanjuju ovlasti predsjednika, ranije su kritizirali diplomati međunarodne zajednice, dok je Venecijanska komisija dala negativno mišljenje ustvrdivši da se ustavne nadležnosti predsjednika ne mogu mijenjati običnim zakonom.

Nekadašnji diplomat iz vremena Miloševića

Sjednici parlamenta na kojoj je Lekiću povjeren mandat nisu prisustvovali zastupnici oporbe predvođene Demokratskom partijom socijalista Mila Đukanovića. Miodrag Lekić je rekao kako je u toj odluci “sve regularno” i da je predsjednik imao mogućnost predložiti mandatara i to bi Crnu Goru kao državu učinilo ozbiljnijom.

Rekao je da njegova vlada neće mijenjati vanjskopolitički smjer Crne Gore i da će zemlja ostati na putu EU integracija i vjerodostojan partner NATO-a.

Miodrag Lekić nekadašnji je diplomat iz vremena Slobodana Miloševića, a bio je predsjednički kandidat oporbe na izborima 2013. koje je izgubio za svega desetak tisuća glasova od kandidata Demokratske partije socijalista Filipa Vujanovića. Trenutno je zastupnik u crnogorskom parlamentu.

SAD: ‘Ne formirati vladu na temelju spornog zakona’

Crna Gora se nalazi i u ustavnoj krizi jer Ustavni sud te zemlje ne funkcionira nakon što je četvero od ukupno sedam sudaca tog suda moralo otići u mirovinu, a zastupnici u crnogorskom parlamentu ne mogu se dogovoriti oko izbora novih. Bez funkcionalnog Ustavnog suda nemoguće je ocijeniti ustavnost zakona te je nemoguće održati izvanredne parlamentarne izbore.

Veleposlanica SAD-a u Crnoj Gori, Judy Rising Reinke, tijekom susreta s predsjednicom skupštine u četvrtak ponovila je stav Washingtona da novu crnogorsku vladu ne bi trebalo formirati na temelju spornih izmjena zakona o predsjedniku Crne Gore.

Reinke je, kako se navodi u priopćenju, poručila da su SAD spremne pomoći u pronalaženju izlaza iz trenutne situacije u što skorijem roku, te je rekla da je izbor sudaca Ustavnog suda osnovni preduvjet za rješavanje svih drugih problema i kamen temeljac na kojem treba dalje graditi crnogorsku demokraciju.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr