Pratimo 293. dan ruske invazije na Ukrajinu

Rat u Ukrajini
              Uživo. Ukrajinski ministar: 'Rusija planira velik napad'

FOTO: AFP

Danas je 293. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

  • SAD odaslale prvi paket energetske opreme za Ukrajinu
  • EU se dogovorila s Mađarskom, Ukrajini ide pomoć od 18 milijardi eura
  • Lideri G7 obećali nastaviti s pomoći Ukrajini
  • Zelenski predložio Rusiji da povuče vojsku ovog Božića
  • Putin i Xi će razgovarati kasnije ovog mjeseca
  • Napadnut most u Melitopolju, važan za rusku obranu juga i Krima
  • Uzbuna za zračni napad diljem Ukrajine

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ruski propagandist: Poljska se sprema napasti Kalinjingrad

  • Jedan od ruskih propagandista danas je na televiziju izjavio kako se Poljska otvoreno priprema da napadne rusku enklavu Kalinjingrad. Snimka koju je podijelio savjetnik ukrajinske vlade Anton Geraščenko prikazuje stručnjake koji na ruskoj državnoj televiziji govore o ratu. Na njoj, jedna osoba sugerira da bi Kremlj trebao proizvesti “moćnije i modernije sustave oružja” s obzirom na “neizbježnost sukoba s NATO-om u bliskoj budućnosti”.

Osoba je također rekla da se Poljska “otvoreno priprema” za napad na Kalinjingrad, dodajući: “Dakle, vjerojatnost ovog sukoba je po mojoj procjeni velika.”

EU se dogovorila oko slanja paketa pomoći Ukrajini

  • Države članice Europske unije dogovorile su se oko paketa pomoći od 19 milijardi dolara za Ukrajinu 2023. godine. Mađarska je, naime, odustala od svog protivljenja u zamjenu za financiranje iz EU-a. Mađarska je, podsjetimo, blokirala paket prošlog tjedna. Bruxelles je zato pozvao da se zamrznu sredstva EU-a za Mađarsku, navodno zbog zabrinutosti oko korupcije i nedostatka reformi za jačanje vladavine prava.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova: Rusija uskoro planira veliki napad

  • Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba prognozirao je da bi Rusija uskoro mogla izvršiti veliki napad. U razgovoru za ukrajinski Ukrinform, komentirao je stanje ruskih snaga. “Rusija želi napraviti veliku ofenzivu krajem siječnja ili u veljači, ali Ukrajina radi sve da to spriječi”, rekao je.

Gospodarstvu Ukrajine prijeti ogroman pad

  • Ukrajinsko gospodarstvo moglo bi se smanjiti za 50 posto ove godine nastavi li Rusija sa napadima na njihovu elektroenergetsku mrežu i drugu kritičnu infrastrukturu, rekao je premijer ukrajine Denis Šmihal. Citirala ga je i agencija Interfax Ukrajina.

“Ako se ruske terorističke aktivnosti protiv naše infrastrukture nastave, mogli bismo izgubiti još 10% u odnosu na ove brojke – odnosno do 50% našeg BDP-a”, rekao je. Ukrajinska vlada procjenjuje da bi šteta od rata mogla doseći 700 milijardi dolara do kraja godine, dodao je.

SAD planira Ukrajini poslati moćne Patriote

  • Bidenova administracija Ukrajini planira poslati proturaketni obrambeni sustava Patriot u Ukrajini. Detaljni planvi mogli bi biti objavljeni već ovog tjedna, doznaje ekluzivno CNN. Ovaj plan prije slanja na potpis predsjedniku odobriti i ministar obrane Lloyd Austin prije nego što se pošalje predsjedniku Joeu Bidenu na potpis. Tri dužnosnika rekla su za CNN da to ne bi trebalo biti problem.

Ukrajina, podsjetimo, već mjesecima moli za slanje snažnijeg oružja za obranu protiv ruskih napada. Nakon što se ovi planovi finaliziraju, Patrioti bi trebali biti isporučeni u Ukrajinu, a vojnici će se za njih obučavati u Grafenwoehru u Njemačkoj.

Harkiv i Herson će razminirati robotima

  • Područje Harkiva i Hersona pomoći će razminiravati robotima, rekao je savjetnik ukrajinske vlade Anton Geraščenko. Javnosti je rečeno robotska oprema “omogućiti razminiranje objekata na daljinu” i “omogućiti stručnjacima da im spase živote”.

Orwellova “1984.” najprodavanija knjiga u Rusiji

  • Distopijski roman Georgea Orwella “1984.”, futurističko djelo o totalitarnim vladarima koji građanima “ispiru mozgove” kako bi osigurali njihovu potporu za besmislene ratove, na vrhu je najprodavanijih knjiga u Rusiji.

Najpopularnije je to futurističko djelo skidano ove godine s platforme ruske online knjižare LitRes i drugo najpopularnije u svim kategorijama, objavila je u utorak državna novinska agencija Tass. Roman britanskog pisca objavljen je 1949. neposredno nakon pada nacizma u Europi i izbijanja hladnog rata te rađanja sovjetskog komunističkog bloka na čelu sa Staljinom. Knjiga je bila zabranjena u Sovjetskom Savezu do 1988. godine.

Ugašene sirene, nije došlo do napada

  • Ukrajinski dužnosnici dali su zeleno svjetlo za gašenje zračnih uzbuna. Nije došlo do novih napada unatoč tome što su se sirene oglasile ranije danas u gotovo cijeloj zemlji.

Bjelorusija testira borbenu spremnost svojih trupa

  • Bjelorusija, ključni ruski saveznik, danas je jednu od svojih južnih vojnih jedinica stavila u stanje pripravnosti, i to navodno u sklopu iznenadnih vježbi. Riječ je o nenajavljenoj vježbi kojom Bjelorusija testira borbenu spremnost svojih trupa.

“Inspekcije će biti široke prirode i provodit će se nenajavljeno od strane vodstva oružanih snaga”, rekao je tajnik bjeloruskog Vijeća sigurnosti Alexander Volfovič ranije u video izjavi.

Eksplozija u gradu Melitopolj

  • Došlo je do eksplozije u okupiranom gradu Melitopolju, rekao je gradonačelnik Ivan Fedorov. Čula se oko 14 sati u središtu grada u blizini škole šaha. Ruske vlasti nakog toga su blokirale ceste, a lokalni su stanovnici rekli kako su vidjelo da se prekriva tijelo, rekao je Fedorov. Ranije danas objavljeno je da su ukrajinske snage oštetile ključni most u blizini Melitopolja.

EU izrazila žaljenje jer Srbija nije uvela sankcije protiv Rusije

  • Vijeće EU-a izrazilo je u utorak “duboko žaljenje” zbog nazadovanja Srbije u usklađivanju s vanjskom politikom EU-a i odbijanja uvođenja sankcija protiv Rusije. “Vijeće duboko žali zbog nazadovanja Srbije u usklađivanju sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a, naročito zbog nepristajanja na uvođenje sankcija Rusiji i Bjelorusiji, kao i zbog vanjskopolitičkih poteza suprotnih zajedničkom pristupu EU-a”, kaže se u zaključcima o proširenju koje su u utorak usvojili ministri za europske poslove država članica.

Srbija je uz Tursku jedina od kandidatskih zemlja koja nije uvela sankcije protiv Rusije nakon njezine agresije na Ukrajinu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Francuska: ‘Skupili smo milijardu eura za Ukrajinu’

  • Više od milijarde dolaram je skupljeno za pomoć Ukrajini ove zime na konferenciji u Parizu, kazala je francuska ministrica vanjskih poslova, Catherine Colonna. Novac je prikupilo 46 zemalja i 24 međunarodne organizacije i bit će podijeljen između financiranja ukrajinske energetske mreže, ojačavanja prehrambenog sektora, snabdijevanja vodom, zdravstvenog sustava i sustava transporta. “Ovo je pomoć, svojevrsni dar. Nije zajam”, kazala je.

Ukrajinski ministar energetike: ‘Trebaju nam dodatne pošiljke transformatora i visokonaponske opreme’

Ukrajina mora bez odgode pripremiti obnovu kako bi bila spremna “odmah nakon pobjede”, napose što se tiče energetske infrastrukture koja je dobrim dijelom uništena, istaknuo je njezin ministar energetike Herman Haluščenko na marginama konferencije u Parizu. “Za energetske projekte treba mnogo vremena. Dakle, već danas želim reći svim našim partnerima da možemo sve pripremiti, papire, dozvole, sve, kako bi se naši projekti počeli provoditi odmah nakon pobjede (…), ne gubeći vrijeme”, istaknuo je ministar na sastanku 70 zemalja i međunarodnih organizacija za pomoć Ukrajini kojemu je domaćin Francuska. To će ujedno biti i poruka da “čitav svijet vjeruje u našu pobjedu”, dodao je.

Ukrajina je od listopada izložena žestokom raketiranju energetske infrastrukture: “To su svakodnevni napadi, s deset do 20 raketa, s dronovima i topničkom paljbom” a “imali smo već osam masovnih napada sa 70 do 100 raketa u isti mah, kojima je gađana isključivo energetska infrastruktura”, istaknuo je. Ruska vojska, ocijenio je, štedjela je infrastrukturu na početku agresije jer je vjerovala da će ju okupirati, od čega je sada odustala, misli.

Nisu uništena samo proizvodna postrojenja, nego i oprema za prijenos električne energije s jednog kraja zemlje na drugi, rekao je ministar. Kratkoročno se nada pomoći u generatorima, ali i u teškim strojevima za popravak mreže: “Trebaju nam dodatne pošiljke transformatora i visokonaponske opreme”, rekao je. “Ova konferencija je veoma važna za budućnost Ukrajine, ponajprije kako bi se spasio naš energetski sustav koji brzo moramo obnoviti”, istaknuo je. Dugoročno, ukrajinski ministar osobito računa na francuske tvrtke zbog veličine nuklearne mreže u objema zemljama. Ukrajina je prije rata više od 60 posto struje dobivala iz nuklearnih elektrana, a tek 28 posto iz termoelektrana na ugljen i 5 do 6 posto iz hidroelektrana.

Zelenski: ‘Malo je vjerojatno da će Putin koristiti nuklearno oružje, strah ga je smrti i voli život’

  • Ukrajinski predsjednik Zelenski i dalje je uvjeren kako Putin neće koristiti nuklearno oružje u Ukrajini. U intervjuu Davidu Lettermanu je kazao kako je malo vjerojatno da će Putin koristiti nuklearno oružje. “Vidio sam ga i njegovu volju za životom, on jako voli život”, ispričao je. “Sjedi za dugim stolom jer se boji koronavirusa”, kazao je objašnjavajući koliko Putin voli život. “Nisam siguran koliko je spreman koristiti nuklearno oružje. On razumije da ako to napravi bilo koja zemlja može krenuti na njega osobno”, dodao je, prenosi Sky.

Europska unija će financirati postavljanje 30 milijuna LED žarulja u Ukrajinu

  • EU će financirati postavljanje 30 milijuna LED žarulja u Ukrajinu, objavila je Ursula von der Leyen. Poručila je da će se tako “uštedjeti dragocjena energija” kao i da će se, kada se jednom postavi 50 milijuna ovakvih žarulja, uštedjeti struje koliko proizvede nuklearna elektrana na godišnjoj bazi. “U vremenu tame stojimo uz ukrajinske prijatelje”, kazala je.

Uzbuna za zračni napad diljem Ukrajine

  • Sirene za zračni napad su se oglasile diljem Ukrajine, javlja Ukrinform. Čuju se i u glavnom gradu Kijevu. Ljude se poziva da ostanu u skloništima.

Njemačka Ukrajini šalje još 50 milijuna eura pomoći Ukrajini

  • Njemačka šalje još 50 milijuna eura “zimske pomoći’ Ukrajini nakon napada na energetsku infrastrukturu, javila je ministrica Annalena Baerbock. Rade na tome, dodala je, da isporuče generatore, deke i gorivo za grijanje Ukrajini za vrijeme Božića. “Nećemo dozvoliti Putinu da slomi ukrajinski narod”, kazala je novinarima u Parizu.

Velika Britanija uvodi sankcije ljudima na visokim funkcijama u Iranu i Rusiji

  • Britanska vlada je uvela sankcije ljudima na visokim funckijama u Rusiji i Iranu. Ministar vanjskih poslova James Cleverly osudio je ruske napade iranskim dronovima na ukrajinske gradove. “Dogovor Rusije i Irana narušava globalnu sigurnost. Njihov očajnički savez držimo odgovornim”, kazao je. Sankcioniano je 12 ruskih zapovjednika, među kojima je i general pukovnik Robert Baranov, kojeg je Bellincat identificirao kao odgovornog za programiranje i ciljanje meta ruskim raketama.

Rusija odbacuje mirovni prijedlog Ukrajine: ‘Neka prihvate novu realnost’

  • Mirovni prijedlog u tri koraka koji je predložila Ukrajina Rusija je navodno odbila. Peskov je danas kazao da Ukrajina “treba prihvatiti novu realnost” što uključuje to da je Rusija osvojila neke njihove teritorije. Zelenski je jučer, podsjetimo, govorio o mirovnom sporazumu s Rusijom. Kazao je da bi sve počelo povlačenjem ruske vojske iz Ukrajine oko Božića. Moskva je više puta rekla da je spremna za mirovni sporazum, ali uz uvjet da zadrži osvojena područja. Ukrajina to odbija.

Oštećen strateški važan most, navodno više nije siguran za vojni transport

  • Pojavila se nova snimka oštećenja mosta u Melitopolju. Njime se prelazi preko rijeke Moločna i nalazi s između Melitopolja i sela Kostjantinivka. Video koji je objavljen pokazuje kako su u napadu oštećena dva nosača mosta. Most je stoga, piše Guardian, navodno nesiguran za vojni transport.

Macron optužio Moskvu da se ponaša ‘kukavički’

  • Francuski predsjednik u utorak je istaknuo volju međunarodne zajednice da pomogne Ukrajincima, suočenima s Rusijom čiji je cilj “gurnuti ih u tamu i hladnoću.” “Rusija, čije su vojne slabosti izašle na vidjelo, odlučila se za ciničnu strategiju usmjerenu na uništavanje civilne infrastrukture kako bi Ukrajinu bacila na koljena”, rekao je Emmanuel Macron na otvaranju konferencije o pomoći Ukrajini koja se održava u Parizu.

Optužio je Moskvu da se ponaša “kukavički” kako bi “posijala teror među civilima, pokušavajući slomiti pozadinu jer nije bila u stanju održati front”. “Ovi napadi, za koje Rusija otvoreno priznaje da su samo namijenjeni potkopavanju otpora ukrajinskog naroda, predstavljaju ratne zločine” koji “neće proći nekažnjeno”, istaknuo je francuski šef države.

Često kritiziran zbog inzistiranja na pregovorima Moskve i Kijeva, Macron je jasno dao do znanja da je na Ukrajini “da odluči o uvjetima za pravedan i trajan mir”. Ocijenio je da je “mirovni plan u deset točaka” njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog “izvrsna osnova na kojoj ćemo zajedno graditi”. No Macron je rekao kako je u neposrednoj budućnosti hitno potrebna podrška “ukrajinskom narodu da se odupre”, izrazivši nadu da će međunarodna pomoć biti u visini uloga. Najavio je dodatnu francusku pomoć od 76,5 milijuna eura za prezimljavanje početkom 2023. godine u području energetike.

Zelenski tvrdi da Ukrajini treba minimum 800 milijuna eura pomoći za energetsku infrastruturu

  • Ukrajinski predsjednik procijenio je da njegovoj zemlji, s energetskom infrastrukturom opustošenom ruskim napadima, treba “najmanje 800 milijuna eura” hitne pomoći kako bi zadovoljila potrebe stanovništva tijekom zime. “Potrebno nam je više kategorija opreme, transformatori, oprema za obnovu visokonaponskih mreža, plinske turbine… naš energetski sustav treba, barem do kraja sezone grijanja, interventnu pomoć iz europskog energetskog sustava, odnosno uvoz električne energije iz zemalja EU u Ukrajinu”, izjavio je Zelenski putem video veze na međunarodnoj konferenciji organiziranoj u svrhu prikupljanja materijala i novca za popravak oštećene ukrajinske infrastrukture, a oja se održava u Parizu.

Teške borbe u Donjecku i Luhansku

  • Ruske i ukrajinske snage bore se za preuzimanje kontrole u Donjecku i Luhansku. To su dva od četiri teritorija koja je Kremlj anektirao Rusiji ranije ove godine. Moskva usto i dalje gađa ukrajinsku energetsku infrastrukturu s nizom projektila i dronova. “Malo više od 50 posto teritorija Donjecke Narodne Republike je oslobođeno”, kazao je Denis Pušilin, upravitelj koje je postavila Rusija, za RIA News.

Bjelorusija pokreće provjeru borbenih sposobnosti vojske

  • Bjelorusija pokreće provjeru borbenih sposobnosti vojske. “Vojska će morati prijeći određeno područje čim prije, ponijeti svoju opremu, organizirati zaštitu i obranu i postaviti prijelaze preko rijeka Neman i Berezina”, javilo je ministarstvo. Najavili su i kretanje vojne opreme cestama u sklopu ove vježbe.

U Francuskoj prikupljaju novac za popravak ukrajinske infrastrukture

  • Francuska je u utorak domaćin međunarodne konferencije organizirane u svrhu prikupljanja materijala i novca za popravak oštećene ukrajinske infrastrukture i naglašavanja stalne potpore Pariza borbi Kijeva protiv Rusije. Do okupljanja političara, velikih tvrtki i humanitarnih agencija dolazi nakon komentara francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o ratu kojima se zamjerio mnogima u Ukrajini. Macron je pozvao da se Rusiji ponude “sigurnosna jamstva” na kraju rata tijekom intervjua 3. prosinca, što je izazvalo kritike nekih ukrajinskih i istočnoeuropskih političara. Francuski predsjednik i ukrajinski kolega Volodimir Zelenski u nedjelju su razgovarali o konferenciji koja se treba održati u utorak.

Macron je “podsjetio predsjednika Zelenskog da Ukrajina može računati na potporu Francuske koliko god je potrebno da potpuno ponovno uspostavi suverenitet i nacionalni integritet”, navodi ured francuskog predsjednika. Obojica će se obratiti u prvom dijelu konferencije pod nazivom “Solidarnost s ukrajinskim narodom” – Macron osobno, a Zelenski putem videoveze. U fokusu konferencije bit će načini na koje zapadni saveznici Ukrajine mogu pružiti trenutnu potporu kako bi civilna infrastruktura zemlje funkcionirala usred neprestanog bombardiranja iz Rusije.

Francuski organizatori istaknuli su kako se konferencija razlikuje od ostalih nedavnih međunarodnih skupova u Luganu, Varšavi ili Berlinu posvećenih dugoročnoj obnovi. Umjesto toga, nadaju se da će donatori obećati pomoć od inženjerske ekspertize do rezervnih dijelova za izvođenje popravaka. Još jedan ključni ishod bit će nova platforma, koju su u ponedjeljak dogovorili čelnici G7, a koja će omogućiti donatorima da vide potrebe Ukrajine i koordiniraju svoju pomoć. U drugom dijelu događaja, pod nazivom “Francusko-ukrajinska konferencija za otpornost i obnovu”, okupit će se 500 francuskih tvrtki kako bi razgovarali o ugovorima za obnovu.

Napadnut most u Melitopolju, važan za rusku obranu juga i Krima

  • S terena stižu izvješće, još neprovjerena, da je došlo do napada na most iza zadnjih linija u Melitopolju, gradu kojeg su okupirali Rusi. Ovaj most vitalan je za rusku obranu tog teritorija koji drži na jugu pa i za obranu Krima javlja Reuters.

Vladimir Rogov, dužnosnik kojeg je u Zaporižju postavila Rusija, podijelio je video na Telegram kanalu. Opisao je da je most napadnut i za to okrivio “ukrajinske teroriste.” Ivan Fedorov, ukrajinski gradonačelnik Melitopolja koji je u egzilu podijelio je video koji pokazuje štetu na istom mostu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Scholz kaže da bi Njemačka mogla trgovati s Rusijom, ako prekine rat

  • Njemački kancelar Olaf Scholz sinoć je kazao da bi ekonomska suradnja Rusije i Njemačke mogla biti obnovljena ako Kremlj okonča rat u Ukrajini. “Trenutno su nam odnosi smanjeni, smanjeni, smanjeni”; kazao je govoreći o sankcijama. No, dodao je i da bi, ako Rusija okonča rat, trebala dobiti šansu za novu ekonomsku suradnju. “No trenutno stanje nije takvo”; zaključio je.

Zelenski: ‘Trebamo biti svjesni da Rusija neće odustati od taktike terora’

  • Predsjednik Zelenski održao je svoje redovno noćno obraćanje u kojemu je kazao da Rusija i dalje cilja energetsku infrastrukturu Ukrajine. “Trebamo biti svjesni da Rusija neće odustati od taktike terora”, kazao je. Osvrnuo se na najnovije napade projektilima i kazao da oni znače da je neprijatelj spreman udariti u bilo koje doba.

“Iako je očito da i bez svjetla znamo gdje ciljati i što osloboditi, Rusija se i dalje nada zamračenju. To je zadnja nada terorista”, rekao je. Ocijenio je i da je ruski teror na ukrajinske elektrane doveo do toga da su morali trošiti više plina od očekivanog. “Stoga trebamo dodatnu pomoć ove zime”, kazao je.

EU pokušava dogovoriti gornju granicu cijene plina

  • Zemlje EU-a pokušat će u utorak dogovoriti gornju granicu cijene plina za cijelu EU, nakon višemjesečnih razgovora koji do sada nisu uspjeli prekinuti zastoj između vlada koje se ne mogu složiti o tome hoće li ta mjera ublažiti europsku energetsku krizu.

Ministri energetike iz 27 zemalja članica sastaju se u Bruxellesu kako bi pokušali odobriti ograničenje cijena koje je prošlog mjeseca predložila Europska komisija, što je najnoviji odgovor EU-a na energetsku krizu koju je izazvala Rusija koja je ove godine smanjila isporuke plina Europi, što je dovelo do oštrih skokova cijena.

“Vjerojatno ni jedna država članica nije zadovoljna prijedlogom o kojem raspravljamo”, rekao je jedan visoki diplomat EU-a, koji je gornju cijenu plina opisao kao “jedan od najkompliciranijih i najtežih dokumenata koje možete zamisliti”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Zelenski predložio Rusiji da počne s povlačenjem vojske ovog Božića

  • Predsjednik Volodimir Zelenski se obratio liderima G7 koje je zamolio da i sljedeće godine nastave slati pomoć Ukrajini. Izložio je tri koraka koja su po njemu bitna za postizanje mira. Prvi je još vojne opreme, drugi potpora za financijsku i energetsku stabilnost a treći još diplomacije. Govoreći o trećem koraku kazao je da bi Ukrajina voljela ponuditi mirovno rješenje počevši s molbom Rusiji da počne s povlačenjem vojnika ovog Božića.

“Predlažem im značajan i konkretan korak prema diplomatskom rješenju koje Moskva toliko često spominje. Brzo stižu blagdani koje slave milijarde ljudi, Božić prema Gregorijanskom kalendaru ili Nova Godina i Božić po Julijanskom kalendaru. Vrijeme je da normalni ljudi misle na mir ne na agresiju. Predlažem Rusiji da barem pokuša dokazati da je sposobna prestati s agresijom. Ako se povuče iz Ukrajine osigurat će trajni prekid neprijateljstava”, kazao je.

Putin i Xi će razgovarati kasnije ovog mjeseca

  • Vladimir Putin i Xi Jinping će razgovarati kasnije ovog mjeseca, javlja ruski poslovni dnevnik Vedomosti. Tema razgovora, dodaju, bit će događaji iz 2022. godine. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da se datum sastanka već zna ali će biti objavljen kasnije.

Lideri G7 obećali nastaviti s pomoći Ukrajini, pa i slanjem sustava za protuzračnu obranu

  • Lideri G7 obećali su jučer da će nastaviti pomagati Ukrajini pa i slanjem sustava za protuzračnu obranu. Osudili su “nehumane i brutalne napade Rusije koji ciljaju civilnu infrastrukturu, posebno energetsku i vodenu u gradovima diljem Ukrajine.” “Odlučni smo pomoći Ukrajini da popravi, obnovi i obrani svoju kritičnu infrastrukturu”, dodaju. Naglasili su i da je retorika Rusije oko nuklearnog oružja prihvatljiva te da bi njegovo, kao i korištenje kemijskog ili biološkog oružja naišlo na teške posljedice. “Rusija odmah može okončati ovaj rat prekidom napadana Ukrajinu i povlačenjem snaga s teritorija Ukrajine”, zaključuje G7.

Ruski nasljednik McDonald’sa Big Mac zamijenio ‘Big Hitom’

  • Ruski obožavatelji popularnog Big Maca kojima ukusni hamburger nije dostupan otkako je američki lanac brze hrane McDonald’s Corp u ožujku zatvorio svoje ruske podružnice, od sljedeće će godine moći uživati u alternativom hamburgeru domaće proizvodnje pod nazivom – Big Hit. Vkusno & točka, ruski lanac restorana brze hrane u ponedjeljak je objavio da će Big Hit na meniju biti dostupan od veljače, a vraća se i proizvod sličan McDonald’sovu ‘Happy Mealu’ pod nazivom ‘Kids’ Combo’.

McDonald’s je zatvorio svoje ruske restorane nedugo nakon što je Moskva u veljači poslala desetke tisuća vojnika u invaziju na Ukrajinu. Restorani su prodani lokalnome vlasniku licence, Aleksanderu Govoru, koji je novi brend predstavio u lipnju. Izvršni direktor Oleg Paroev rekao je da je tvrtka Vkusno & točka sada uspješno prevladala sve probleme u opskrbnom lancu s kojima se u početku suočila i povećava svoj udio na tržištu kojim tradicionalno dominiraju strani lanci. Otkako je kupio McDonald’sove restorane brze hrane u Ukrajini, Govor je sklopio već uhodani posao s finskom tvrtkom za pakiranje hrane, Huhtamaki, kao i s logističkom tvrtkom, koja će se preimenovati u “Logistika & to je to”.

Kazao je i da će lanac restorana Vkusno & točka možda pokušati pronaći partnera za proizvodnju dječjih igračaka za Kids’ Combo, koji se trenutačno prodaje s besplatnom knjigom. Vkusno & točka je u ponedjeljak s proizvođačem mesa Miratorgom potpisao sporazum o izgradnji tvornice u 2023., koja će lanac opskrbljivati i prženim krumpirićima i čipsom. Neki su restorani Vkusno & točka početkom godine morali izbaciti krumpiriće s jelovnika zbog nestašice osnovne namirnice – krumpira.

EU se dogovorila s Mađarskom, Ukrajini ide pomoć od 18 milijardi eura

  • Guardian javlja da su se Vlade EU-a jučer dogovorile s Mađarskom o financijskoj pomoći za Ukrajinu i dobile potporu Budimpešte za korporativni porez. Sve to ide u zamjenu za isplatu sredstava Mađarskoj. Kompleksni sporazum postignut je nakon što se Mađarska mjesecima prepirala s EU institucijama i državama članicama. No, dogovor koji je napokon postignut znači da će Ukrajina dobiti 18 milijardi pomoći iz budžeta EU. Budimpešta je dosad ulagala veto na tu odluku.

SAD odaslale prvi paket energetske opreme za Ukrajinu

  • Sjedinjene Američke Države odaslale su prvi paket energetske opreme za Ukrajinu u vrijednosti 13 milijuna dolara s ciljem ojačavanja energetske infrastrukture te zemlje koja se nalazi pod pojačanim ruskim napadima. Prema najavama, još dvije pošiljke pomoći takve vrste SAD namjeravaju odaslati do kraja ovoga tjedna. SAD su prošloga mjeseca objavile kako će u Ukrajinu poslati energetsku opremu u vrijednosti od 53 milijuna dolara.

Od listopada ruski napadi orijentirali su se na uništavanje ukrajinske opskrbne mreže električnom energijom i grijanjem, a takvu taktiku Kijev i ukrajinski saveznici smatraju namjerom da se našteti civilima. Posljednji ruski napadi za posljedicu su imali ostanak milijuna Ukrajinaca bez struje i grijanja pri temperaturama ispod nule.

“Rusija namjerno pokušava Ukrajince ubiti hladnoćom kako se približava zima. Naša strategija u ovom trenutku je pomoći Ukrajini da se zaštiti od ovih namjernih napada na energetsku infrastrukturu kojom se koriste civili jer bi se mogla dogoditi humanitarna katastrofa”, kazao je visoki američki dužnosnik. Ukrajinska vlada pozvala je svoje građane na štednju energije.

Source link: www.telegram.hr