Ministar Fuchs objavio je nove odredbe za ovogodišnje maturante

Ukida se suludo pravilo: djeci više neće moći poništiti ispit na državnoj maturi samo zato što su se na njega potpisala

FOTO: Pixsell/Telegram

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja, prije upućivanja u javno savjetovanje, predstavljene su izmjene i dopune Pravilnika o polaganju državne mature. Predstavio ih je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović.

Ministar je priopćio da će, umjesto više i niše razine državne mature iz hrvatskog jezika, maturanti polagati samo jednu opću razinu. Dodao je da je esej ponovno uvjet za prolazak ispita iz hrvatskog jezika, no da više neće postojati odredba poništavanja ispita ako se učenik na njega potpiše.

Naime, pravilo o ne otkrivanju svog identiteta trenutno je jedno od temeljnih koje maturanti trebaju poštivati prilikom pisanja eseja, što je ove godine izazvalo niz kritika u javnosti.

Potpisivanje i dalje zabranjeno

Za ukupno 24 učenika ove je godine poništen ispit mature jer su se na esej potpisali punim imenom i prezimenom, čime su narušili tajnost svog identiteta. Jedna od njih, maturantica Laura Mikić zbog toga je uputila pismo javnosti u kojem se požalila da je učinila nenamjernu grešku te da joj je mogao biti poništen i samo dio ispita.

Iako će još uvijek vrijediti pravilo da je zabranjeno potpisivanje na ispit, sankcija poništavanja istog više neće postojati. Uvodi se odredba na temelju koje će ocjenjivač, ukoliko uoči potpis, preko potpisa na ispitu nalijepiti naljepnicu, vratiti ispit te će on ići na ocjenjivanje drugoj osobi.

Isto tako došlo je i do još jedne promjene pa se tako rokovi više ne zovu ljetni i jesenski, nego prvi i drugi rok, a A i B razina su sada viša i osnovna razina. Mobiteli ostaju zabranjeni, kao i pametni satovi te su dodatno definirani neprimjereni sadržaji, vulgarni znakovi, prijetnje, diskriminacija.

Source link: www.telegram.hr