Pratimo 283. dan ruske invazije na Ukrajinu

Uživo. Satelitske snimke otkrile jezivu tajnu Mariupolja. UK: 'Putin bi mogao iskoristiti primirje za uvježbavanje novih trupa'

FOTO: AFP

Danas je 283. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

  • Rusija će odmah osjetiti ograničenje cijena nafte
  • Vjerojatno je da će Putin iskoristiti primirje za obnovu vojske
  • Ukrajina neće zaboraviti ljude u ruskom zarobljeništvu

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Španjolska šalje prvi raketni sustav Ukrajini

  • Španjolska je u Ukrajinu poslala svoj prvi raketni sustav protuzračne obrane Hawk. Američki sustav proizvođača Raytheon može se koristiti protiv zrakoplova i projektila, čime je Rusija napadala Ukrajinu, uključujući elektrane i domove. Španjolska je obećala Ukrajini isporučiti takvih šest jedinica, navodi Kyiv Post.

Latvija istražuje neovisnu TV postaju za koju se sumnja da pomaže Rusima

  • Latvijska služba državne sigurnosti priopćila je da je počela provjeravati izjave nezavisne ruske TV postaje Dozhd zbog sumnje da pomaže promoskovskim trupama koje sudjeluju u ratu u Ukrajini. Dozhd, ili “TV Kiša”, emitira iz Latvije i drugdje nakon što su ruske vlasti prisilile zatvaranje njihovog studija u Moskvi zbog namjernog širenja lažnih informacija o ruskim vojnicima u Ukrajini.

Služba državne sigurnosti sada je rekla da je moderator u emisiji vijesti Dozhd izrazio nadu da je postaja već pomogla opskrbi mnogih ruskih vojnika osnovnom opremom i pogodnostima. “Izjave izazivaju sumnju u vezi s tim da TV kanal pruža pomoć vojnicima ruskih okupacijskih snaga. Nikakvo pružanje potpore agresorskoj Rusiji nije opravdano”, stoji u priopćenju za javnost, dodajući da svatko tko pomaže ruskim snagama podliježe kaznenoj odgovornosti.

Služba je rekla da je upozoravala na izazove “koji proizlaze iz takozvanih nezavisnih medija Rusije koji su premjestili svoje aktivnosti u Latviju”, rekavši da oni predstavljaju obavještajni rizik.

Putin: ‘Nećemo prodavati naftu zemljama koje ograniče cijenu’

  • Iz Rusije kažu da će nastaviti pronalaziti kupce za naftu, usprkos gornjoj cijeni za naftu isporučenu morem, postavljenoj na 60 dolara po barelu. Skupina zapadnih zemalja, uključujući zemlje EU-a, zemlje G7 i Australiju dogovorile su gornju granicu dok pokušavaju ograničiti prihode Moskve i njezinu sposobnost financiranja tekućeg rata u Ukrajini.

Kao odmazdu, predsjednik Vladimir Putin i dužnosnici Kremlja rekli su da neće prodavati naftu zemljama koje provode ograničenje cijene. Rusko veleposlanstvo u SAD-u u subotu je priopćilo da ta politika “preoblikuje” slobodno tržište i inzistira na tome da će se nafta nastaviti prodavati.

“Ovakvi koraci neizbježno će rezultirati povećanjem neizvjesnosti i nametanjem većih troškova za potrošače sirovina. Bez obzira na trenutno koketiranje s opasnim i nelegitimnim instrumentom, uvjereni smo da će ruska nafta i dalje biti tražena”, stoji u objavi na Telegramu.

Više od 7000 eksploziva uklonjeno iz okolice Hersona

  • Ukupno 7.042 eksplozivnih naprava je “uklonjeno i neutralizirano” iz Hersonske oblasti, prema ukrajinskoj Državnoj hitnoj službi. Radovi na razminiranju i uklanjanju drugih zamki traju od ruskog povlačenja iz grada prošlog mjeseca. Radnici ukrajinske hitne pomoći kažu da su pregledali gotovo 700 hektara otvorenog područja, 60 kilometara željezničkih tračnica i 326 kućanstava. Vlasti pozivaju sve koji se vraćaju u Herson ili područje oko njega da budu izuzetno oprezni.

Ukrajinci oborili još osam dronova

  • Ukrajinske snage ubile su još 510 ruskih vojnika u petak, čime je ukupan broj vojnika koje je Rusija izgubila od invazije na 90.600. Također su oborili još osam bespilotnih letjelica i uspjeli uništiti tenk, prema statistici ukrajinskog Glavnog stožera oružanih snaga.

Britanci: ‘Zauzimanje Bakmuta je politički cilj za Rusiju’

  • Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je svoje dnevno obavještajno izvješće o ratu u Ukrajini. Navodi se da ruske snage nastavljaju ulagati veliki dio svojih ukupnih vojnih napora i vatrene moći oko istočnog grada Bakmuta, u regiji Donjecka. Time će vjerojatno okružiti grad s taktičkim napredovanjem prema sjeveru i jugu.

Rusija je od početka kolovoza 2022. godine dala prednost Bakmutu kao svom glavnom ofenzivnom naporu i iako bi zauzimanje grada imalo ograničenu operativnu vrijednost, potencijalno bi omogućilo Rusiji da ugrozi veća urbana područja Kramatorsk i Slovjansk, dodaje se u izvješću. Također se navodi da “postoji realna mogućnost da je zauzimanje Bakmuta prvenstveno postalo simboličan i politički cilj Rusije”.

 

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ograničenje cijena nafte će odmah pogoditi Putina

  • Novo ograničenje cijene ruske nafte “odmah će ograničiti Putinov najvažniji izvor prihoda”, rekli su iz SAD-a. Ograničenje onemogućava zemljama koje su na njega pristale da plaćaju više od 60 dolara po barelu za pomorski izvoz ruske sirove nafte. Trebalo bi stupiti na snagu 5. prosinca ili ubrzo nakon toga.

Zemlje s niskim i srednjim dohotkom na koje su uvelike utjecale visoke cijene energije i hrane posebno će imati koristi od ograničenja, rekla je američka ministrica financija Janet Yellen. Dodala je da će to također dodatno ograničiti financije ruskog predsjednika Vladimira Putina i “ograničiti prihode koje koristi za financiranje svoje brutalne invazije”, dok će se izbjeći prekid globalne opskrbe što bi moglo dovesti do skoka cijena goriva diljem svijeta.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Budući da se rusko gospodarstvo već smanjuje, a proračun sve više rastegnut, ograničenje cijena će odmah ograničiti Putinov najvažniji izvor prihoda”, rekla je u izjavi.

Putin bi mogao iskoristiti mirovne pregovore da obnovi vojsku

  • Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi iskoristiti mirovne pregovore da obnovi vojsku prije pokretanja novog napada, upozorio je britanski ministar vanjskih poslova. U intervjuu za The Telegraph, James Cleverly rekao je da postoji rizik da “Putin zapravo samo koristi prekid vatre kako bi uvježbao više trupa i proizveo više streljiva te obnovio svoje uzdrmane oružane snage i ponovno ih naoružao.”

Zelenski obećao oslobađanje svih zarobljenika

  • Ukrajina neće ostaviti nijednog svog građanina koji se nalazi u ruskim zatvorima, kolonijama i logorima za mučenje. Predsjednik Volodimir Zelenski to je obećao u video obraćanju naciji, prenosi Ukrinform. “Pamtimo vas sve. Doći će dan kada ćemo vam dobrodošlicu na vašem oslobađanje”, rekao je šef države.

Prema riječima predsjednika, petak je bio poseban dan, jer je imao priliku odlikovati Ukrajince oslobođene iz ruskog zarobljeništva, kao i građane koji se bore za povratak ljudi koje Rusi još drže. “Želio bih još jednom zahvaliti svima koji obavljaju ovu zadaću. Od početka rata oslobođena je 1331 osoba”, dodao je Zelenski.

Porastao broj grobova u Mariupolju

  • Satelitske slike otkrivaju veliki porast broja grobova na glavnom groblju u gradu Mariupolu, koji je teško stradao u borbama tijekom prve faze rata. Lučki grad je pod ruskom okupacijom od svibnja, a prije pada bio je izložen nemilosrdnom bombardiranju ruskih snaga.

Još slika iz ostatka grada prikazuje desetke nebodera uništenih ili teško oštećenih tijekom opsade Mariupolja, koje ruske vlasti sada ruše. U blizini nekoliko trgovačkih centara viđene su velike zalihe građevinskog materijala. Ipak, tisuće domova, stanova, zgrada i infrastrukture i dalje su u zapuštenom stanju.

Source link: www.telegram.hr