Lutrija je posumnjala da nešto nije u redu kad su vidjeli da se golemi novac isplaćuje u nekoliko prodajnih mjesta

Četvero Zagoraca osmislilo dosta ludu prevaru. Pokrali Hrvatsku lutriju za 1,35 milijuna kuna

FOTO: Pixsell

Podignuta je optužnica poput četveročlane ekipe prevaranata koji su na prilično nevjerojatan način iz Hrvatske lutrije uspjeli izvući čak 1,35 milijuna kuna. Kako piše portal Danica, krali su zahvaljujući lažnim online računima za igre na internetskoj stranici Lutrije, koristeći promotivnu akciju HL-a. U to je vrijeme, naime, svaki korisnik online računa koji je uplatio minimalno 100 kuna, na svoj internetski račun dobio dodatnih 50 kuna bonusa.

Operaciju je vodio 48-godišnji Mario koji je djelatnik HŽ-a iz Krapine, a on je troje zaposlenika Lutrije – Zdravku (54) iz Krapine, te Ivana (44) i Miroslava (46) iz Varaždina – nagovorio da zajedno pokrenu ovu prijevaru.

Stvorili gotovo 1900 lažnih računa

A funkcionirala je tako da je Mario, koristeći tuđe osobne podatke, registrirao 1890 online korisničkih računa u Hrvatskoj lutriji, te je zatim trojcu iz Lutrije davao podatke o registriranim računima i slao im njihove bar kodove.

Tako je Zdravka na prodajnom mjestu u Zaboku i Krapini, bez provjere identifikacijske isprave igrača, isplatila na lažne račune iznos od 714.187 kuna, koji je potom podijelila s Mariom. Ivan je pak na prodajnom mjestu u Zaboku isplatio 497.571 kunu koje je također podijelio s vođom operacije. Isto su učinili i Miroslav i Mario, a ovom su metodom Hrvatsku lutriju oštetili za ukupno 1.354.432 kune.

Tijekom istrage, piše portal, svjedočio je predstavnik Hrvatske lutrije koji je objasnio kako je moguće da igrač ostvari profit ako na svoj Internet račun kod HL-a uplati najmanje 100 kuna, a zatim dobije još 50 kuna raspoloživih za igru.

Igra u kojoj dolazi do sigurnog dobitka

“Primijećeno je kako dolazi do otvaranja većeg broja računa na kojima registrirani igrači odigravaju igru, najčešće kasino, kako bi dobili prividan dobitak i isplatili bonus sredstva. Igrač stavi jednaki ulog u rulet igri na crveno i crno, te na taj način dolazi do gotovo sigurnog dobitka koji je jednak ulogu i koji se potom može isplatiti”, objasnio je.

U Lutriji su primijetili, dodao je, kako je došlo do velikog broja isplata na pojedinim prodajnim mjestima, a došle su s internetskih računa za koje su posumnjali da su otvoreni korištenjem tuđih osobnih podataka. “Interna kontrola Hrvatske lutrije utvrdila oko 1800 takvih računa”, svjedočio je voditelj u HL-u.

Shvatili su kako se isti nadimak, broj mobitela, te ista e-mail adresa navodi prilikom registracije većeg broja računa, ali i da su adrese registriranih korisnika na području čitave Hrvatske, što je bilo sumnjivo Jer, nije baš uobičajeno da, primjerice, osoba iz Slavonije ili Dalmacije podiže iznos od 100 do 150 kuna na području Zlatara.

Žrtve nikad nisu bile na prodajnim mjestima

“Bitno je naglasiti kako svaki igrač na prodajnom mjestu Lutrije mora predočiti svoje osobne podatke kako bi mu se isplatio dobitak te mora pokazati osobnu iskaznicu”, zaključuje svjedok iz HL-a.

Tijekom istrage, piše Danica, svjedočilo je i 40-ak osoba na čija su imena, bez njihova znanja, otvarani online računi u Hrvatskoj lutriji. Većina njih nikad nije čula za četvorku koja je optužena za pronevjeru, niti je ikad bila na prodajnim mjestima Lutrije u Zaboku i Krapini.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr