U najvećoj smo političkoj, ekonomskoj i društvenoj krizi u posljednjih par decenija. Stav VK nema veze sa (ne)zakonitošću bilo čijeg postupanja oko izbora sudija, već sa činjenicom da je državu potrebno odblokirati kroz rad “svih političkih snaga”

Šehović za "Vijesti": Venecijanska komisija će reći ono što već znamo

Vlast je preskočila konsultacije, a potrebna je dvotrećinska podrška: Šehović, Foto: Boris Pejović

Lider opozicionih Socijaldemokrata Damir Šehović ponovio je optužbe da vlast ne želi izbor sudija Ustavnog suda, navodeći da nisu problem biografije kandidata već način izbora.

On tvrdi da su protesti pod motom “Ima nas”, kako je naveo, otpor bezakonju i vrednosnom posrtanju.

Koliko je duboka institucionalna kriza ako nas predsjednica Venecijanske komisije podsjeća na obavezu da izaberemo Ustavni sud, kako bi se zaštitio Ustav?

Kriza je duboka taman onoliko koliko je upozoravajuća poruka gospodina Borelja koji govori da je proteklo dosta vremena bez napretka Crne Gore ka Evropskoj uniji, ili gospodina Bilčika da su temelji države ugroženi i da moramo na izbore jer nemamo legitimnu vladu, ili pak gospodina Lajčaka koji apeluje da država pronađe kompas koji je izgubljen 2020. godine. I kriza je sveobuhvatna onoliko koliko i činjenica da imamo palu Vladu koju podržava desetak poslanika, a kojoj sad fale čak 4 ministra. A pomalo i neprijatna, zato što smo prinuđeni da usljed nefunkcionalnosti Ustavnog suda, izmjene Zakona o predsjedniku šaljemo Venecijanskoj komisiji, da bi nam kazala ono što svi već znamo – da je riječ o aktu kojim se nedvosmisleno na grub način krši Ustav. Da sumiram, u najvećoj smo političkoj, ekonomskoj i društvenoj krizi u posljednjih par decenija, i to je nama naše “oslobođenje” 2020. godine dalo.

Source link: www.vijesti.me