"Imajući u vidu da od dana raspisivanja do dana održavanja izbora za predsjednika Crne Gore ne može proteći manje od 60 dana, niti više od 90 dana, a vodeći računa da su u aprilu 2023. godine veliki vjerski praznici sve tri najbrojnije konfesije u Crnoj Gori, smatrano je da je najprimjerenije i najadekvatnije da termin za održavanje izbora bude 19. mart 2023. godine", navodi se u saopštenju

Predsjednički izbori 19. marta

Foto: Skupština Crne Gore

Predjsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović raspisala je predsjedničke izbore za 19. mart, objavljeno je na sajtu Skupštine.

Predsjednica Skupštine je saglasno Ustavu i Zakonu o izboru predsjednika Crne Gore ovlašćena da predsjedničke izbore raspiše najkasnije 120 dana prije isteka mandata predsjednika Crne Gore.

«Imajući u vidu da od dana raspisivanja do dana održavanja izbora za predsjednika Crne Gore ne može proteći manje od 60 dana, niti više od 90 dana, a vodeći računa da su u aprilu 2023. godine veliki vjerski praznici sve tri najbrojnije konfesije u Crnoj Gori, smatrano je da je najprimjerenije i najadekvatnije da termin za održavanje izbora bude 19. mart 2023. godine», navodi se u saopštenju.

U saopštenju se objašnjava da je 9. aprila Uskrs pripadnika katoličke vjeroispovijesti, a 16. aprila je Vaskrs pripadnika pravoslavne vjeroispovijesti, dok je 21, 22. i 23. aprila ramazanski Bajram. Sva tri vjerska praznika padaju u nedjelju, a to je zakonom propisani dan za održavanje izbora.

Source link: www.vijesti.me