U javnost je procurila snimka njegovog školskog sata za koju je obrana tražila da se izuzme iz spisa

Vjeroučitelju kojeg su prije pet godina učenici snimili kako poziva na ubojstva evo tek danas počelo suđenje. 'Živim u Njemačkoj, nisam kriv'

FOTO: Jurica Galoic/PIXSELL

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu počelo je suđenje Krešimiru Bagariću, bivšem vjeroučitelju kojeg je učenik snimio kako na školskom satu veliča osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića te poziva na ubojstvo bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i bivše ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić.

Bagarić je optužen da je kao vjeroučitelj u OŠ Matija Gubec “širio mržnju, djecu podučavao nabijanju na kolac te iskazivao prezir i nesnošljivost prema pripadnicima srpske manjine”. Kako je Telegram nedavno pisao, Vijeće Vrhovnog suda RH zaključilo je da je snimka koju je 2017. mobitelom snimilo jedno dijete ipak zakonit dokaz, nakon što je obrana tražila njezino izdvajanje iz spisa.

No, unatoč toj odluci, zvučni zapis se neće moći koristiti jer su redovni sudovi pri potvrđivanju optužnice pravomoćno utvrdili da je snimka nezakonit dokaz i ta se odluka može naknadno mijenjati samo ako dokaz ide u korist okrivljenika, što ovdje nije slučaj, piše Jutarnji list.

Hvalio zločine Ratka Mladića

“Ne smatram se krivim i otklanjam sve što mi se stavlja na teret”, rekao je danas Bagarić na sudu. Također, sucu je rekao da je na privremenom radu u Njemačkoj na plaći od otprilike 1400 eura te da je oženjen.

Na snimci koju je 2017. prvi objavio portal Index čuje se kako je vjeroučitelj učenicima, među ostalim, iznio svoje razmišljanje o operaciji Oluja. Na tu je tematiku skrenuo jer je nedugo prije toga bila izrečena haška presuda šestorici Hrvata iz BiH uoči koje je Slobodan Praljak počinio samoubojstvo.

“Mi smo budale, trebali smo pustiti dva koridora. Jedan do Zagreba, a drugi do Rijeke. Pa kad im ponabijaju glave na kolac onda da uđemo. Tako je trebalo biti finoj gospodi zagrebačkoj koja misli da Hrvatska završava u Karlovcu. Debili i kreteni. Kratkovidni”, kazao je Bagarić pa usput pohvalio zločine koje je Ratko Mladić napravio nad Bošnjacima. “Ispada da je đeneral bio u pravu. On je svoje zaštitio. Đeneral je bio u pravu za srpske interese. A mi imamo dudeke”, dodao je.

‘Kći mi je bila pod dojmom i u strahu’

Iznio je i svoj stav o nekim hrvatskim političarima pa za Stjepana Mesića i Vesnu Pusić rekao da im treba: “metak u glavu po kratkom postupku”.

Majka jedne od bivših učenica škole tužiteljstvu je kazala: “Kći je bila pod dojmom i u strahu zbog vjeroučiteljeva izlaganja jer je pozivao na rat te govorio da će dečki ići u rat i nositi puške. Rekla mi je i da im je rekao kako treba po kratkom postupku objesiti Stipu Mesića i Vesnu Pusić te poubijati sve muslimane, pritom veličajući Ratka Mladića. Ona je znala da je Mladić poznati ratni zločinac pa se šokirala kad je učitelj rekao da je bio pametan te kako je dobro ono što je učinio u odnosu na Muslimane u BiH”.

‘Pohvalno govorio i o Hitleru’

Sjeća se, kaže, i razgovora s kćeri o tome “kako je vjeroučitelj pohvalno govorio i o činu Hitlera koji je želio istrijebiti sve Židove, rekavši da sada to isto treba napraviti muslimanima, ali i da je od 5. razreda podupirao mržnju prema homoseksualcima, govoreći kako oni nisu ljudi, već bolesnici koje treba pobiti”.

Bagarić je posebno planuo kad je jedan od učenika u školi rekao “onaj koji je popio otrov” jer Praljak ne može biti “onaj” već ima ime, jer “im je Praljak svima spasio život i prije nego što su se rodili”, ispričala je majka jednog učenika, prenosi Jutarnji list.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr