Srbija nema snage da ratuje sa NATO: Sagovornici Danasa o Vučićevom fudbalskom „performansu“

foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Poseta Aleksandra Vučića vojnoj policiji i objavljivanje fotografije kako u prisustvu unoformisanih pripadnika vojske prati utakmicu između Srbije i Brazila pogrešna je i loša poruka, mišljenja je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, Bojan Kostreš.

On se slaže sa sagovornicom Danasa, Izabelom Kisić iz Helsinškog odbora za ljudska prava, da, u kontekstu mogućnosti izbijanja konflikta na Kosovu, Srbija nema nikakvu snagu da zarati sa NATO državama.

Podsetimo, tokom sinoćnjeg fudbalskog meča između Srbije i Brazila, u okviru Svetskog prvenstva u fudbalu, predsednik Srbije je na svom Instragam profilu objavio fotografiju kako sa pripadnicima vojne policije, koji su obučeni u uniforme, navija za srpsku reprezentaciju.

Šta Vučić poručuje građanima time što je utakmicu Brazil – Srbija pratio sa pripadnicima vojne policije?

„Izgubili, ili pobedili, mi smo uvek uz vas. Mi smo uvek uz našu reprezentaciju. Napred Srbija“, napisao je Vučić na nalogu buducnostsrbijeav.

U kontekstu kosovskog problema koji je do samo juče pretio da preraste u otvorene sukobe, Bojan Kostreš kaže za Danas da Srbjii ne treba zamrznuti konflikt već rešenje problema kroz saradnju sa Evropskom unijom i zapadnim partnerima.

Vučić objavio fotografije na Instagramu kako prati utakmicu Srbija-Brazil (FOTO)

– Bilo kakva, pa makar i najblaža, pomisao na sukobe je pogrešna i ovaj region, a naročito Srbiju i Kosovo bi skupo koštalo – smatra Kostreš.

Prema njegovim rečima, Vučić i premijer Kosova, Aljbin Kurti moraju da pronađu rešenje jer, napominje, sukobi su nedopustivi ne samo zbog mogućih žrtava nego bi to značilo i zaustavljanje investicija i odlazak stranih poslodavaca.

Srbija nema snage da ratuje sa NATO: Sagovornici Danasa o Vučićevom fudbalskom „performansu“

– Farsa sa tablicama je samo skretanje pažnje sa činjenice da se mora prepoznati realnost i ići u pravcu pravno obavezujućeg sporazuma – ističe on.

I još nesto, dodaje naš sagovornik, to sa šalovima nije dobra ideja, aludirajući na to što je Vučić imao zastavu oko vrata na fotografiju koju je objavio.

Orban nosio šal sa mapom „Velike Mađarske“, koja obuhvata i teritoriju Vojvodine

– Premijer Mađarske, Viktor Orban je svojim šalom takozvane velike Mađarske poslao poruku da je Vojvodina u Mađarskoj, što je nedopustivo i skandalozno. Vučić je morao da reaguje na gest svog prijatelja – zaključuje sagovornik Danasa.

Srbija nema snage da ratuje sa NATO: Sagovornici Danasa o Vučićevom fudbalskom „performansu“

foto FoNet Marija Đoković

Izabela Kisić smatra da se pregovori o Kosovu odvijaju iza scene i teško je, dodaje, bilo šta komentarisati.

– Jučerašnji sporazum ukazuje na put ka rešavanju kosovskog pitanja. Srbija nema mogucnosti za neku vojnu akciju ka Kosovu s obzirom na NATO okruženje – zaključuje ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs