Jedini ponuditelj, tvrtka Komop d.o.o., nije dostavila potrebne certifikate. Radilo se o projektu vrijednom 12 milijuna kuna

Novi fijasko: Tomašević ipak poništio natječaj za nabavu podzemnih spremnika za smeće u centru Zagreba

FOTO: Pixsell

Iz Elektroničkog oglasnika javne nabave vidljivo je da je Grad Zagreb 21. studenog poništio javni natječaj za potpisivanje okvirnog sporazuma u razdoblju od pet godina za nabavku ‘podzemnih spremnika za sakupljanje otpada s ugradnjom’, procijenjene vrijednosti 12.700.000 kuna.

Natječaj kojim je Holding za podružnicu Čistoća d.o.o. trebao nabaviti 50 podzemnih spremnika objavljen je 22. kolovoza, a na njega se javila samo jedna tvrtka Komop d.o.o. iz Zagreba. Oni su ponudili cijenu od 12.009.100 kuna bez PDV-a. Iako se činilo da tvrtka zadovoljava sve uvjete te da će Grad s njima potpisati ugovor natječaj je na kraju ipak poništen.

Prema obrazloženju odluke, ponuda Komopa je odbijena jer na traženje naručitelja nisu dostavili certifikat, potvrdu, uvjerenje ili svjedodžbu o usklađenosti nuđenih proizvoda s traženim noramama, a koje izdaje neovisna akreditirana ustanova, niti su dostavili dokaz da su od Hrvatske akreditacijske agencije zatražili informaciju o ispitivanju proizvoda prema svim zatraženim normama.

Novi fijasko: Tomašević ipak poništio natječaj za nabavu podzemnih spremnika za smeće u centru Zagreba

Iz Komopa bez komentara

Telegram je kontaktirao direktora Komopa, ali on nam je rekao kako je na sastanku i da se obratimo na mail tvrtke, što smo i učinili. No, do objave teksta nije nam stigao odgovor na pitanje hoće li se na poništenje žaliti Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave.

Ovaj natječaj su neki od početka dovodili u pitanje, nakon što su u Masarykovoj ulici u Zagrebu sredinom rujna, dok je natječaj još trajao, u sklopu pilot projekta postavljeni donirani podzemni spremnici. I to upravo tvrtke Komop. Vijećnik SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek, 21. rujna je stoga na sjednici Skupštine gradonačelnika Tomislava Tomaševića prozvao za pogodovanje.

Kasnije je za medije problematizirao: “U Masarykovoj ulici postavljeni su donirani podzemni spremnici tvrtke Komop. Međutim, nakon što su poklonili podzemni spremnik dobili su posao s gradom Zagrebom u vrijednosti od 15 milijuna kuna što približno iznosi oko 2 milijuna eura”. Također mu nije bilo jasno kako gradska uprava provodi pilot projekt o nečemu za što su već raspisali natječaj, dakle odlučili da će postaviti podzemne spremnike.

Upitna efikasnost podzemnih spremnika

Telegram je još tada razgovarao s jednim poduzetnikom koji ima tvrtku za ugradnju spremnika za otpad, a koji je želio ostati anoniman. On nam je tvrdio kako je nabava promašena, budući da su podzemni spremnici lošije rješenje od polupodzemnih.

“Polupodzemni spremnici daleko su jeftinije i praktičnije rješenje. Tome u prilog govori i činjenica da se i Grad Split nedavno odlučio za polupodzemne spremnike, a da je Grad Trogir podzemne odlučio zamijeniti polupodzemnima nakon samo godinu dana. K tome se za 1 metar kubni podzemnog spremnika treba iskopati 10m kubnih zemlje, dok je kod polupodzemnih taj omjer 1:1”, tvrdio nam je poduzetnik.

Izdvojio je i činjenicu da uz sve navedene nedostatke kada pada kiša iz podzemnih spremnika kasnije mora ispumpavati voda, što nije slučaj kod polupodzemnih spremnika.

Članak se nastavlja ispod oglasa

‘Podzemni spremnici su bolji za centar grada’

Na naše pitanje zašto se natječaj raspisao prije nego je bio završen pilot projekt Čistoće sa spremnicima, iz Grada nam nisu dostavili konkretan odgovor već su nam tek nabrojali koje su sve tvrtke iskazale interes za donaciju podzemnih i polupodzemnih spremnika.

Potom su naveli kako su podzemni spremnici u centru grada dobro rješenje “zbog konzervatorske zaštite i očuvanja njezinoga vizualnog identiteta”, dok bi podzemni spremnici nagrdili gradsku jezgru i zauzeli prostor koji nije moguće zauzeti “jer je taj dio grada zaštićena kulturna cjelina”.

U svakom slučaju, očito je da će nabavka spremnika za otpad u Gradu Zagrebu zbog ovog poništenja sada kaskati još nekoliko mjeseci. Naime, Grad sada treba raspisati novi natječaj, opet pričekati nove ponuditelje i odabrati najbolju ponudu – i to sve uz uvjet da se Komop ne žali DKOM-u i da oni presude u njihovu korist.

Source link: www.telegram.hr