Dva lidera razgovarala su o nuklearnom oružju, Tajvanu, ratu u Ukrajini

Sastanak Biden i Xija trajao je tri sata, izlaze prvi detalji. Analitičari: 'Ton je bio pozitivan, ali bio bih oprezan'

FOTO: AFP

Neće biti “novog Hladnog rata” s Kinom, rekao je danas američki predsjednik Joe Biden nakon pomirljivog sastanka s kineskim kolegom Xi Jinpingom na Baliju. Jedan je to od glavnih zaključaka njihova prvog susreta licem u lice otkako je Biden na dužnosti predsjednika, piše BBC.

Dan uoči summita G20, na trosatnom sastanku u luksuznom hotelu dvojica predsjednika raspravljala su i o Sjevernoj Koreji, ruskoj invaziji na Ukrajinu, nuklearnom oružju i pitanju Tajvana. Kada je riječ o korištenju nuklearnog oružja, Xi i Biden složili su se da se ono nikada ne smije koristiti, uključujući i Ukrajinu, navela je Bijela kuća u priopćenju.

Biden vjeruje da ne mora biti Hladnog rata

Jedno od problematičnih pitanja u odnosima SAD-a i Kine je Tajvan – samoupravni otok na koji Peking polaže pravo. Napetosti su porasle u kolovozu kada je predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi posjetila Tajvan, a Kina odgovorila velikim vojnim vježbama.

Xi je naglasio da je Tajvan i dalje “jezgra temeljnih interesa Kine” i “prva crvena linija u američko-kineskim odnosima koja se ne može prijeći”. Proteklih tjedana američki dužnosnici upozorili su da bi Kina mogla pojačati planove za invaziju Tajvana. Novinari su danas pitali Bidena vjeruje li u to i misli li da se sprema novi Hladni rat.

Biden je na to rekao da “apsolutno vjeruje da ne mora biti novog Hladnog rata”. “Susreo sam se mnogo puta sa Xijem Jinpingom i bili smo iskreni i jasni po svim pitanjima. Ne mislim da postoji bilo kakav neposredni pokušaj invazije s kineske strane”, dodao je američki predsjednik.

Blinken će uskoro posjetiti Kinu

“Jasno sam dao do znanja da želimo da se pitanja riješe na miran način pa da tako nikada ne mora doći do toga. I uvjeren sam da je on razumio što sam govorio, ja sam razumio što je on govorio”, kazao je Biden.

Rekao je i da su se složili uspostaviti mehanizam dijaloga na ključnim razinama vlasti kako bi se riješila pitanja. Dodao je da je Xiju “jasno dao do znanja da se američka politika prema Tajvanu nije nimalo promijenila”. Najavio je i da će američki državni tajnik Antony Blinken uskoro posjetiti Kinu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Biden je više puta rekao da će SAD braniti Tajvan ako ga Kina napadne, na što se gledalo kao na odstupanje od dugotrajne američke politike “strateške dvosmislenosti” oko Tajvana, prema kojoj se SAD ne obvezuju na obranu otoka, podsjeća BBC.

Ponašat će se odgovorno

Osim o Tajvanu, Xi i Biden razgovarali su i o Sjevernoj Koreji te o ratu u Ukrajini. Oba lidera su nastojala signalizirati jedan drugome, ali i ostatku svijeta, da su svjesni kako globalna stabilnost počiva na odnosima između Kine i SAD-a te da će se ponašati odgovorno, piše BBC.

Xi je izjavio kako kinesko-američki odnosi “ne bi trebali biti igra nulte sume u kojoj jedan raste, a drugi pada” te da je svijet “u potpunosti sposoban prihvatiti razvoj i zajednički prosperitet i Kine i SAD-a”. Biden je na Twitteru nakon sastanka napisao da su razgovarali o “odgovornosti da spriječe da natjecanje između njihovih zemalja preraste u sukob”.

“Mislim da je ton sastanka općenito bio pozitivan. Postoji određeno priznanje da postoje zajednički interesi, a to uključuje ne dopuštanje da odnosi izmaknu kontroli. Ipak, bio bih donekle oprezan, s obzirom na nestabilnost kinesko-američkih odnosa”, rekao je politolog Ian Chong sa Sveučilišta u Singapuru za BBC.

Odnosi uzdrmani nizom pitanja

Da je “Xi pokazao da se ne boji Bidena te da su SAD i Kina jednaki”, smatra politolog Wen-ti Sung, politolog na programu Tajvanskih studija Australskog nacionalnog sveučilišta.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Odnosi SAD-a i Kine uzdrmani su nizom pitanja – od Hong Konga i Tajvana do Južnog kineskog mora, trgovinske prakse i američkih ograničenja na kinesku tehnologiju.

No američki dužnosnici tvrde da su Peking i Washington u posljednja dva mjeseca ulagali tihe napore da poprave odnose. Biden i Xi, koji su održali pet telefonskih ili video poziva otkako je Biden postao američki predsjednik u siječnju 2021., posljednji put osobno su se susreli kad je Biden bio potpredsjednik u administraciji Baracka Obame.

Source link: www.telegram.hr