Michael Gove je čvrsto podržavao Johnsona do sada

Johnson potjerao ministra koji ga je pozvao da podnese ostavku: 'Ne možete imati zmiju uz sebe'

FOTO: AFP

Buran dan za britanskog premijera Borisa Johnsona se nastavlja. Nakon što je jučer i danas više ministara i dužnosnika iz Johnsonove vlade podnijelo ostavku jer više nemaju povjerenja u njegovo vodstvo, dok oni koji su ostali pokušavaju uvjeriti premijera da odstupi, Johnson se sam riješio jednog ministra – Michaela Govea, zaduženog za stambeno zbrinjavanje, zajednice i lokalnu upravu, javljaju britanski mediji.

Gove je ranije danas bio jedan od ministara koji je od Johnsona zatražio da podnese ostavku, a kako BBC doznaje od izvora iz Vlade, Johnson mu je otkaz dao jer sumnja da je on odgovoran za pobunu i da “nije lojalan”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Ne možete imati zmiju koja nije uz vas oko svih velikih tema, a koja onda s radošću kaže medijima da vođa mora otići”, rekao je BBC-u izvor. Istu vijest javlja i Guardian čija novinarka Rowena Mason ističe da je moguće da Johnsonova vlada stvarno vjeruje da Gove stoji iza svega ili da ga žele postaviti kao “žrtvenog jarca”.

Gove podržavao Johnsona otkako je premijer

Nakon što je Johnson dao otkaz Goveu još tri dužnosnika su podnijela ostavku, a jedan od njih je ustvrdio da bi “Johnson trebao otići, a ne Gove”, javlja Guardian.

Otkaz Goveu je značajan, jer se radi o visokom stranačkom dužnosniku koji je obnašao više bitnih funkcija od 2010., navodi BBC. Gove i Johnson su zajedno surađivali na Brexitu, a otpušteni ministar je čvrsto podržavao Johnsona otkako je postao premijerom kroz sve afere. Gove se natjecao protiv Johnsona u utrci za čelnika Konzervativaca, a time i premijera, 2019. nakon ostavke Therese May.

Kako pišu britanski mediji unatoč velikom protivljenju i brojnim otkazima dužnosnika, Johnson ne namjerava napustiti Downing Street. Navodno već večeras planira popuniti većinu upražnjenih mjesta u svojoj vladi. Ranije danas neki zastupnici su izrazili sumnju da je Johnsonovo inzistiranje da ostane premijerom mudro i pitaju se hoće li uopće moći naći zamjene za ministre koji su otišli.

Source link: www.telegram.hr