”Umjesto neuspješnih pokušaja preslaganja i dubioznih manevara kojima se pokušava očuvati ovaj sastav Skupštine, za zdravlje institucija najbolje bi bilo da se sprovedu vanredni parlamentarni izbori. To bi bio najlegitimniji potez s ciljem formiranja jasne skupštinske većine i izlaz iz trenda institucionalnog nazadovanja”

Picula: Crna Gora dramatično usporila na putu u EU

Nadam se da će protesti ostati mirni: Tonino Picula, Foto: Evropski parlament

Poslanik i izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula poručio je da bi prijevremeni parlamentarni izbori bili najbolje rješenje za “zdravlje” crnogorskih institucija i izlazak iz institucionalnog nazadovanja koje je “dramatično” usporilo put prema Evropskoj uniji.

”Umjesto neuspješnih pokušaja preslaganja i dubioznih manevara kojima se pokušava očuvati ovaj sastav Skupštine, više sam puta već ocijenio kako bi za zdravlje institucija najbolje bilo da se provedu vaanredni parlamentarni izbori. To bi bio najlegitimniji potez s ciljem formiranja jasne skupštinske većine. Ujedno bi predstavljao izlaz iz trenda institucionalnog nazadovanja jer je crnogorski put prema EU dramatično usporio. Ne smije se zanemariti niti kontekst ozbiljno promijenjenih geopolitičkih okolnosti u kojima živimo, gdje zacrtani evroatlantski smjer Crne Gore ne smije biti doveden u pitanje”, rekao je Picula za “Vijesti”.

On je ponovio da se vrijednosti i norme koje baštini i razvija EU temelje na poštovanju i dosljednom sprovođenju zakona kao i demokratskih načela, navodeći da su izmjenama Zakona o predsjedniku ovi su postulati narušeni.

”Ustavom zajamčena ovlašćenja predsjednika ne mogu se mijenjati donošenjem izmjena jednog Zakona, već bi za to trebalo da postoji dvotrećinska većina svih zastupnika Skupštine, kako nalaže crnogorski Ustav. Riječ je, dakle, o pokušaju razgradnje ustavnopravnih normi u dnevnopolitičke svrhe… Čak i da izmjene ovlasti predsjednika nisu neustavne, predsjednik nema nikakvu obavezu imenovati mandatara nove vlade bez jasne većine koje za to i dalje nema”, dodao je evropski zastupnik, komentarišući događaje oko izmjena zakona o predsjedniku i njihov uticaj na EU agendu Crne Gore.

Source link: www.vijesti.me