Konstatovana važnost nastavka rada Međuvladinog mješovitog odbora (MMO) za sprovođenje Sporazuma između Crne Gore i Republike Hrvatske o zaštiti prava hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj

Radulović u zvaničnoj posjeti Hrvatskoj: Dijalog, prijateljstvo i evropske vrijednosti temelj naših međudržavnih odnosa

Radulović i Grlić Radman, Foto: MVP

Dijalog i prijateljstvo oduvijek su ono najvrijednije što kao ljudi dajemo jedni drugima. Crna Gora i Hrvatska vode se principima dobrosusjedstva, evropskih vrijednosti i strateškog partnerstva definisanog kroz članstvo dvije države u NATO. Dosadašnja bilateralna saradnja dokaz je da imamo čvrst temelj, a pred nama su brojne mogućnosti njenog daljeg unapređenja, rekao je šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović tokom prve zvanične posjete Hrvatskoj domaćinu Gordanu Grliću Radmanu, ministru vanjskih i evropskih poslova.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), Radulović je naglasio da Alijansa i EU moraju ostati vodeći akteri u regionu, kako bi se održala i pospješila evropska i evroatlantska perspektiva, ojačala stabilnost i obezbijedila prosperitetnija i bolja budućnost.

«Govoreći o savezništvu, on je pozdravio saradnju dvije države u svijetlu zajedničkog učešća u brojnim međunarodnim misijama, te zahvalio Hrvatskoj na podršci crnogorskoj inicijativi koja se ticala Zapadnog Balkana, a koja je rezultirala organizovanjem posebne sesije na nedavnom sastanku ministara vanjskih poslova u Rigi», navodi se u saopštenju MVP.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za medije, Radulović je, kako se dodaje, istakao da dobrosusjedska saradnja predstavlja jedan od stubova naše vanjske politike, te da je za Crnu Goru ona jednako važna kao i njen strateški cilj, punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Source link: www.vijesti.me