Demokratska partija socijalista i njeni tradicionalni koalicioni partneri su izgubili na desetine hiljada glasova u periodu od svega četiri godine

Kako je propao DPS blok (INFOGRAFIK)

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Politički blok koji sebe naziva “suverenističkim”, a koji predvodi Demokratska partija socijalista (DPS), izgubio je na desetine hiljada glasova u periodu od četiri godine — pokazuje analiza “Vijesti”.

Na lokalnim izborima 2018. godine, koji su održani u 12 opština, blok u kome su uz DPS bili Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija, Bošnjačka stranka i Hrvatska građanska inicijativa, a koji se uzimaju kao tradicionalni koalicioni partneri DPS-a, osvojio je ukupno oko 125 hiljada glasova. Njihovi oponenti, blok u kom su Demokratski front (DF), Demokrate, Građanski pokret (GP) URA, Socijalistička narodna partija (SNP), na tim izborima imali su oko 72 hiljade glasova.

Najveću razliku je blok oko DPS-a pravio u Rožajama gdje je osvajao čak 96 odsto glasova, u Plavu 89 odsto i u Baru 78 odsto. Velika prednost je bila i u Bijelom Polju (69 odsto), Kolašinu (66 odsto) — mada se mora uzeti u obzir da je tada SDP nastupao kao opoziciona partija, dok se u ovoj analizi vodi kao dio istog bloka — i u Danilovgradu (65 odsto).

Source link: www.vijesti.me