Kongres DPS-a rezultirao je kozmetičkim promjenama, nije bilo unutrašnjeg obračuna sa kleptokratijom, a partijom su i dalje formalno ili neformalno nastavili da upravljaju partijski jastrebovi. DF kapitalizovao neučešće u izvršnoj vlasti nakon 2020, manjinska vlada bila skupocjena za GP URA, posebno za SNP koji nije “naplatio” zasluge za Temeljni ugovor

INTERVJU Zenović: Građani neće nacionalne ekstreme i svađalice

Zenović, Foto: Grad teatar

Politikolog i profesor na Humanističkim studijama Univerziteta “Donja Gorica” Predrag Zenović ocijenio je da će biti nastavljeno urušavanje podrške Demokratske partije socijalista (DPS) na izborima između ostalog i jer je izgubila resurse na državnom nivou koje je koristila za mobilizaciju birača.

On je saglasan da su GP URA i Socijalistička narodna partija platile ceh manjinske vlade sa DPS-om, a da su Demokrate na lokalnim izborima vjerovatno prepoznate kao neko ko nije presudno uticao na političke procese.

”DPS se nakon poraza 2020. godine nije reformisao, Kongres partije iz 2021. rezultirao je kozmetičkim promjenama, nije bilo unutrašnjeg obračuna sa kleptokratijom, a partijom su i dalje formalno ili neformalno nastavili da upravljaju partijski jastrebovi. Istovremeno, DPS se kao dominantna partija u istoriji crnogorskog višepartizma, odlučila za nacionalizam, za ekonomsku i društvenu desnicu, što je odbilo umjereno biračko tijelo koje obično ovakve catch-all partije okupljaju”, rekao je on “VIjestima”.

Izgubivši resurse na državnom nivou, kako je dodao, narušen je klijentelistički odnos koji je ta partija decenijama imala u temelju svoje političke mobilizacije, a njen koalicioni kapacitet je gotovo nepostojeći.

Source link: www.vijesti.me