«Odbacujemo tendenciozne i zlonamjerne tvrdnje predstavnika Demokratskog fronta da je predsjednica Skupštine na bilo koji način prekršila Ustav, Zakon o Sudskom savjetu i sudijama i Poslovnik Skupštine, i pozivamo ih da prestanu sa politikantstvom, populizmom i neozbiljnim saopštenjima»

Kabinet predsjednice Skupštine: Đurović zakazala sjednicu po Ustavu i Poslovniku

Đurović, Foto: Skupstina.me

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović postupila je potpuno u skladu sa Ustavom i Poslovnikom, sazivajući sjednicu Skupštine na vanredno zasijedanje za 16. avgust, saopšteno je «Vijestima» iz Kabineta Đurović.

Oni su to kazali odgovarajući na pitanje smatraju li da je Đurović uvrštavanjem u dnevni red predloga za izbor članova Sudskog savjeta prekršila Ustav i Poslovnik, s obzirom na to da isključivo Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu predlaže poslanicima članove tog tijela.

Prema Ustavu, vanredno zasjedanje saziva se na zahtjev predsjednika države, Vlade ili najmanje trećine poslanika, u vremenu ne kraćem od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva, dok, prema Poslovniku, podnosilac zahtjeva za dnevni red vanredne sjednice može predložiti samo predloge akata čiji je predlagač

«Članom 90 Ustava Crne Gore propisano je da se «vanredno zasijedanje saziva na zahtjev predsjednika Crne Gore, Vlade ili namjanje trećine ukupnog broja poslanika». Odredbom člana 128 Poslovnika Skupštine Crne Gore propisano je da se vanredno zasijedanje može održati u vremenu prvog radnog dana u januaru do posljednjeg radnog dana u februaru i od prvog radnog dana u avgustu do poslednjeg radnog dana u septembru, da podnosilac zahtjeva za vanredno zasijedanje određuje dan održavanja i dnevni red sjednice, te da će predsjednik Skupštine sjednicu sazvati u vrijeme i sa dnevnim redom naznačenim u zahtjevu za vanredno zasijedanje. Takođe, propisano je da podnosilac zahtjeva ne može zahtijevati sazivanje sjednice u vremenu kraćem od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva. Iz gore navedenog nedvosmisleno proizilazi da je predsjednica Skupštine postupila potpuno u skladu sa Ustavom i Poslovnikom Skupštine, sazivajući Skupštinu na vanredno zasijedanje za 16. avgust 2022. godine», saopšteno je iz Kabineta predsjednice.

Source link: www.vijesti.me