Radi li oporba na daljinski upravljač Moskve i tko su ‘ruski igrači‘ u Hrvatskoj? Milardović: Ispada da Kominterna nikada nije izišla iz Hrvatske, samo se više tako ne zove

Damjan Tadić/Cropix

Radi li oporba u Hrvatskoj na daljinski upravljač Moskve?

To je pitanje u političku arenu ovih dana ubacio premijer Andrej Plenković, definirajući oporbene kritike kao “orkestriranu operaciju prepoznatljivih aktera”, za koju samo treba vidjeti “koliko je ona unutarnja, a koliko vanjska’’.

Prošloga tjedna oporba je – koristeći navode iz svjedočenja bivšeg predsjednika Uprave JANAF-a Dragana Kovačevića – prozvala HDZ-ovu garnituru u Banskim dvorima da je dala zeleno svjetlo za gašenje rafinerije INA-e u Sisku. A na štetu hrvatskih nacionalnih interesa.

Nakon Plenkovića, korak dalje otišao je HDZ-ov zastupnik Damir Habijan, ustvrdivši da “narod ima pravo znati koristi li se možda pojedini dio oporbe financijskim sredstvima iz centara moći s istoka”.

Predsjednik Antikorupcijskog vijeća, mostovac Nikola Grmoja, koji je Kovačevića i pozvao da svjedoči u Saboru o sastancima na kojima se odlučivala sudbina sisačke rafinerije, tvrdi da njegova stranka nema nikakve veze ni s ruskom politikom ni s ruskim kapitalom.

– Ne samo da Most ne financiraju Rusi, nego nas ne financira ni itko drugi, osim hrvatskih građana kroz državni proračun i članarine. Ali jako bih volio da se ova tema detaljno istraži jer će se otkriti da je upravo HDZ bio financiran ruskim kapitalom i da je, između ostalog, uzeo pozajmicu od PPD-a – ističe u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Grmoja.

Politolog sa splitskog Instituta za europske i globalizacijske studije prof. dr. Anđelko Milardović ocjenjuje pak da je ovdje riječ o “verbalnom prenošenju rusko-ukrajinskog rata u politički prostor Hrvatske”.

Radi li oporba na daljinski upravljač Moskve i tko su ‘ruski igrači‘ u Hrvatskoj? Milardović: Ispada da Kominterna nikada nije izišla iz Hrvatske, samo se više tako ne zove

– U situaciji kada u javnosti dominira afera s INA-om to je jako dobar narativ za skretanje pozornosti s bitne teme.

Plenković udara na oporbu upirući u nju prstom da je na daljinski iz Kremlja, a pritom zaboravlja da je ruski utjecaj zadnjih 30 godina itekako prisutan u Hrvatskoj, bilo da je riječ o poljoprivrednom i prehrambenom sektoru, kroz “Agrokor”, ili o energentima, turizmu, bankarskom sektoru – upozorava Milardović.

Ni HDZ se, tvrdi on, ne može ekskulpirati od ruskog utjecaja.

– Ta se stranka do dana današnjeg nije riješila tog boljševičkog modela ponašanja, nego nam sad izvlači crne, žute i zelene vragove. Ispada da Kominterna nikada nije izišla iz Hrvatske, samo se više tako ne zove.

Sad je samo pitanje treba li pustiti pse na oporbu – ističe ovaj politolog.

On je uvjeren da je dio HDZ-a i danas interesno vezan uz ruski utjecaj, a na tu vezu nije imun ni dio konzervativne inteligencije.

Putinov model

–​ Začudno je kako netko može podupirati Putina, orijentalnog despota koji upada pajserom u drugu državu, otkida joj dio teritorija i pripaja ga Rusiji. Pa to smo već sve vidjeli u Hrvatskoj. Paradoks naše desnice je da podupire Putinov model, zaboravljajući da se on, u slučaju raspada EU-a i NATO-a, može reprizirati na hrvatskom tlu. Meloni, Orban i Vučić samo čekaju u niskom startu – zaključuje Milardović.

U vrijeme kada su HDZ-om vladali Tomislav Karamarko i Milijan Brkić ta je stranka u tri navrata pozajmila ukupno sedam milijuna kuna od Prvog plinarskog društva, tvrtke u vlasništvu osječkog poduzetnika Pavla Vujnovca, koja u Hrvatsku uvozi plin od ruskog Gazproma.

Zaklada Nova pokoljenja koju vodi kontroverzna ruska poduzetnica Oksana Dvinskykh donirala je 2,6 milijuna kuna HDZ-ovoj Zakladi Hrvatskog državnog zavjeta kako bi ta stranka mogla njemačkom IFO institutu platiti izradu predizbornog programa. Davor Ivo Stier, tadašnji HDZ-ov europarlamentarac i član Uprave Zaklade odbio je potpisati izvještaj o radu Zaklade za 2014. godinu a na stranačkim tijelima protivio se povezivanju HDZ-a s ruskim kapitalom.

Oksana Dvinskykh je preko svoje tvrtke “Migrit solarna energija” pokušala zaobići sankcije protiv Rusije i uključiti se u gradnju nuklearne elektrane u Finskoj. Supruga tadašnjeg predsjednika HDZ-a Ana Karamarko za “Migrit” je u Hrvatskoj radila PR.

Radi li oporba na daljinski upravljač Moskve i tko su ‘ruski igrači‘ u Hrvatskoj? Milardović: Ispada da Kominterna nikada nije izišla iz Hrvatske, samo se više tako ne zove

Interesne veze

Od kako je Andrej Plenković došao na čelo HDZ-a, veze s ruskim kapitalom su prekinute. A ta stranka u nizu je navrata prozivala druge – u prvom redu predsjednika Republike – da su “ruski igrači” u Hrvatskoj. Zoran Milanović pritom je svojim izjavama dao više nego dovoljno povoda.

Uoči Putinova napada na Ukrajinu o toj je državi govorio s gnušanjem, kao jednoj od najkorumpiranijoj na svijetu. Zaboravljajući pritom spomenuti da je Rusija prema indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala iz 2021. godine gore pozicionirana od Ukrajine.

Veličao je Milanović i rusku vojnu silu, pokušao blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO, paktirao s Putinovim pijunom u BiH Miloradom Dodikom. Riječ je listom o potezima kojima gusla po istim notama kao i službeni Kremlj. No za sada se sve može svesti pod njegov vlastiti hir, jer dokaza o izravnim financijskim vezama Milanovića i ruskih vlasti nema.

Kao potencijalni link spominjao se doduše njegov rođak iz Sinja Željko Runje – inače prvi potpredsjednik Rosnefta za razvoj naftnog, plinskog i offshore biznisa – kojega je Velika Britanija nakon Putinove invazije na Ukrajinu odmah stavila na crnu listu, no Milanović je poručio da Runje nije ruski, nego američki igrač.

Slučaj Živog zida

Tijekom predsjedničkih izbora 2019. spominjalo se i da je Miroslav Škoro ruski igrač, no nikada nije utvrđena nikakva izravna financijska veza njegove kampanje s ruskim kapitalom. Onakvu kakvu je, recimo, imala Marie Le Pen u Francuskoj, Slobodarska stranka Heinza-Christiana Strachea u Austriji, Liga Mattea Salvinija u Italiji ili Orbanovi tajkuni u Mađarskoj.

Jedina politička stranka koju se izravno i nedvojbeno moglo povezati s ruskim vlastima je Živi zid. Njihov bivši član Hrvoje Runtić USKOK-u je posvjedočio kako je Živi zid primao kuverte s novcem od Zvonka Zubaka, međunarodnog trgovca oružjem koji je u Hrvatsku uvezao ruski raketni sustav S-300.

Ivan Pernar je na vrhu popularnosti redovito obilazio “prijatelje” u ruskom veleposlanstvu i javno veličao Putinovu “demokraciju”. Da bi potom izgubio izbore i nestao s političke scene.

Source link: slobodnadalmacija.hr