"Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisuje prekršajne kazne zbog nepoštovanje zakonskog ograničenja upotrebe državnih sredstava tokom izborne kampanje", piše u saopštenju MANS

MANS: Ove državne institucije krše ograničenje upotrebe budžetskih sredstava u toku izborne kampanje, ZZZCG prednjači

MANS, Foto: MANS

Više državnih institucija krši ograničenje upotrebe budžetskih sredstava u toku izborne kampanje, pokazala je analiza koju je napravila Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Iz te nevladine organizacije (NVO) je sopšteno da među institucijama prednjači Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) koji je u avgustu mjesecu potrošio 1,1 milion eura više od šestomjesečnog prosjeka potrošnje te državne institucije.

«Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja u članu 38. ograničava upotrebu državnih sredstva na način da državnim institucijama «zabranjuje mjesečnu potrošnju veću od prosječne mjesečne potrošnje u prethodnih šest mjeseci od dana raspisivanja do dana održavanja izbora». Ograničenje potrošnje sredstava iz budžeta uoči izbora je uvedeno kao odgovor na raširenu praksu da upravo u toku izborne kampanje pojedine državne institucije koriste budžetska sredstva po raznim osnovama kako bi ostvarili uticaj na slobodu izbora kod glasača», ističe se u saopštenju MANS.

Oni su naveli da podaci su analizirali u slučaju ZZZCG pokazuju da je prosječna mjesečna potrošnja ove institucije bila oko četiri miliona eura, da bi u avgustu ZZZCG sa svoga računa isplatio oko million više, odnosno 5,16 miliona eura.

Source link: www.vijesti.me