Novaković: Posao Selakovića je čuvanje rejtinga šefa i partije

Foto: Screenshot YouTube/Srpska napredna stranka

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, poslednjih dana aktuelnog mandata, angažovaniji je nego u prethodne dve ipo godine. Za sagovornike Danasa Selakovićeva iznenadna angažovanost i “otvaranje novog fronta “ ima za cilj da se odvuče pažnja javnosti sa „sramnog potpisivanja sporazuma sa Rusijom“.

Ministar Selaković stiže da potpiše plan konsultacija sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim, da odgovori domaćim medijima, što inače retko čini, ali i da učestvuje u regionalnom koškanju i da čak zatraži od hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlić- Radmana da povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

Podsetimo, srpski ministar spoljnih poslova Srbije, je izjavio da Srbija od Hrvatske, koja brani teritorijalni integritet Ukrajine, očekuje povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

On je saopštenjem reagovao na izjavu šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlića-Radmana koji je ranije izjavio za Albanijan post da Hrvatska očekuje da će dijalog Srbije i Kosova „rezultirati pravno obvezujućim sveobuhvatnim sporazumom o normalizaciji odnosa“ i da podržava „rešenja koja bi doprinela sveukupnoj stabilnosti i prosperitetu regiona i vodila međusobnom priznavanju“.

Selaković: Očekujemo da Hrvatska povuče priznanje Kosova zbog dobrosusedskih odnosa sa Srbijom

„Naš stav je da dijalog Kosova i Srbije nema nikakve veze sa statusom Kosova, već s normalizacijom odnosa dve zemlje…Što se tiče priznanja Kosova od strane Srbije… to je neizbežno“, rekao je Grlić-Radman u intervjuu.

Selaković je istakao da je šef hrvatske diplomatije tom izjavom „izašao iz okvira zvanične politike EU, koja je po ovom pitanju na statusno neutralnim pozicijama“.

Odbrana terotorijalnog integriteta i suverineteta za sagovornike Danasa nije sporna, ali je, kako navode sporna proizvodnja novih problema, kak bi se stvorio privid da se nešto rešava.

Posebno je sporno to što se otvaranjem novih regionalnih frontova nastoji da se zamagli glavni problem – potpisivanje plana konsultacija sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim i to u vreme kada je ceo zapad okrenut protv Rusije.

Nemanja Novaković, poslanik Demokratske stranke, i član skupštinskih odbora za spoljne poslove i evropske integracije kaže da ga ne izenađuju iznenadne i neočekivane aktivnosti Selakovića.

“On je postavljen da bio koristan autokrati Aleksandru Vučiću, a ne državi u ime koje je zadužen za spoljne poslove. Kako izgleda biti koristan Vučiću vidi se u nekoliko prethodnih dana kada je ponovo trebalo zarad očuvanja rejtinga kod svog biračkog tela obrukati Srbiju pred civilizovanim delom sveta. Sporazum sa Lavrovom. A onda i regionalno političko „koškanje“ sa Hrvatskom”, kaže Novaković.

Zašto je Rama „brat“, a Milanović „dušmanin“: Ko je iskreni prijatelj Srbije?

 

Prema njegovoj oceni to je samo scenografija za Vučića koji se u takvoj situaciji bavi proizvodnjom problema da bi stvorio privid da ih rešava.

“U tome ima poslušnike, poput Selakovića, kojima radni staž teče u raznim ministarstvima, a realan posao je čuvanje rejtinga šefa i partije”, ističe Novaković.

I za poslanika koalicije Vojvođani, Aleksanda Olenika ovom porukom hrvatskom kolegi “ iznenada mobilisani Selaković“ nastoji da pažnju javnosti odvuče od sramnog potpisivanja sporazuma sa Rusijom i još sramnijeg govora Aleksandra Vučića u UN

„Svaki nacionalizam, pa tako i ovaj Aleksandra Vučića, mora imati spoljašneg neprijatelja. Nacionalistički projekat Aleksandra Vučića u kojem živimo je specifičan pa odličnom marketingu, ali ga to ne čini manje nacionalističkim, naprotiv. Za spoljašnje neprijatelje su izabrani Hrvatska i Kosovo, te se tenzija diže naizmenično. Podizanjem tenzija sa Hrvatskom izaziva se zabrinutost naših građana te se njihova pažnja udaljava od inflacije, porasta cena, kriminala i korupcije ali i od očiglednog odustajanja od evropskog puta“, objašnjava Olenik.

On kaže i da za nacionalistički režim mnogo bolje da se javnost bavi infantilnim provokacijama ministra Selakovića, nego „besramnim poređenjem teritorijalnog integriteta Ukrajine i Srbije u govoru pred UN.

„Jednostavno, Ukrajina je od 2014. pod vojnim udarima Rusije dok je Srbija vodila rat protiv svojih građana, tako da se ovakvim poređenjima samo pomaže Putinu. Istovremeno mi se udaljavamo od najvećeg tržišta, od najvećih investicija, od zapošljavanja i od normalnog života. Kada konačno nateramo EU da prekine pregovore sa nama, onda će režim za to okriviti Hrvatsku i Kosovo i sve ostale osim najodgovornijeg – Vučića“, navodi Olenik.

„Malo koristi za Rusiju, mnogo štete za Srbiju“: Bivši ambasadori Srbije o novim pritiscima sa zapada

 

Prema njegovimrečima ovakva politika donekle odgovara i zvaničnom Zagrebu koji na sve načine pokušava da održi dogmu da Oluja nije bila etničko čišćenje Srba, najavljujući blokiranje našeg pridruživanja EU.

„Pogotovo jer su sada svi svesni da Aleksandar Vučić nikada nije vodio Srbiju ka EU, već je njegov evropski put bio samo dobar politički marketnig“, zaključuje Olenik.

Radomir Lazović, šef poslaničke grupe Ne davimo Beograd smatra da je Srpskoj narednoj stranci uvek potreban neki sukob, kako bi prikazali da je Srbija ugrožena, a oni ispali spasioci.

„ Stalno smo na nekoj ivici rata, preti nam neka katastrofa, a onda je tu predsednik da pobedi i spasi nas. To je narativ koji nam serviraju režimski mediji, skrećući pažnju sa drugih važnih stvari za građane. Nažalost, za ovakvu igru SNS često nađe partnere za prepucavanje u drugim državama“, navodi Lazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs