OGLAS

“Nekada smo izvozili avione, danas cjepanice, napredak je vidljiv” Vijesti Autor:Mladen Vujinović22. sep 202213:59

“Nekada smo izvozili avione, danas cjepanice, napredak je vidljiv”

Izvor: N1

Negodovanje zbog posljednje odluke Savjeta ministara Bosne i Hercegovine o zabrani izvoza peleta domaći proizvođači

Izvoz peleta i proizvoda od drveta zabranjen je zbog namjere ograničenja cijena ovog proizvoda za domaće potrošače, što je mjera koja nije dala rezultate.

“Mislim da nisu saslušali naše argumente kako da riješimo ovu sotuaciju na tržištu. Imali smo dosta razgovora ali bio je to razgovor sa gluvima očigledno”, rekao je Goran Ivanović iz Asocijacije proizvođača peleta u Bosni i Hercegovini koji je istakao kako će se za konačan dogovor morati sačekati završetak izbornog procesa.

Peletari ostaju pri zahtjevu za rješavanje ključnog problema u industriji koji predstavlja nestašica sirovine. Razlog za nestašicu je, kaže Ivanović u sumškim gazdinstvima koji ne poštuju ranije dogovorene ugovore.

“Vidimo kako su izuzeli iz odluke cijepano drvo, ja se mogu samo nasmijati na to, te firme su najavile mogućnost održavanja protesta. Znate nekad smo izvozili avione, sad izvozimo cijepano drvo, očigledno je napredak ogroman”, rekao je Ivanović ističući da bi proizvođače peleta zadovoljila odluka o odobrenju izvoza onih količina peleta koje su ranije dogovorene.

Protesti za proizvođače peleta još nisu opcija, ali kaže Ivanović problem je nužno riješiti, jer će trajati i u narednim godinama. Kao mogiće rješenje vidi odluku o subvencijama prema potrošačima i uvođenje u legalne tokove kompletne industrije koja bi, tvrdi, onda mogla donositi milione u budžet.

Nova odluka o zabrani izvoza proizvoda od drveta iz BiH

I ovu odluku Savjeta ministara prate navodi o peletarima koji skladište proizvod kako bi imali na raspolaganju količine za izvoz onog trenutka kada bude odobren. I ovaj put Ivanović takve navode odbacuje tvrdeći da su sirovine, poput piljevine, poskuple i duplo.

Source link: ba.n1info.com