Grad Vukovar je 2019. u suradnji s veleposlanstvom Japana, nabavio 500 stabala poznatog po raskošnom cvijetu

Ovo su japanske trešnje zbog kojih je Penava ponosno sazvao presicu. Danas zbog nemara izgledaju potpuno sablasno

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL/Telegram

Jedan od projekata na kojeg je u svom drugom mandatu gradonačelnika Vukovara bio osobito ponosan Ivan Penava, saborski zastupnik i predsjednik Domovinskog pokreta – drvored japanskih trešanja uz dunavsku šetnicu – doživio je potpuni fijasko. Mlada stabla tog ukrasnog drveća nisu izdržala ovogodišnju sušu i kako nitko nije vodio brigu o njihovu zalijevanju, osušila su se. Vidljivo je to na našoj slici snimljenoj u subotu na šetnici uz Dunav, gdje deseci i deseci stabala japanskih trešanja, ponosa gradonačelnika Penave, beživotno, osušenih krošanja, strše u nebo.

Koliko je vukovarski gradonačelnik i šef Domovinskog pokreta bio ponosan na drvored japanskih trešanja svjedoči i podatak da je osobno, početkom prosinca 2019., posadio prvu japansku trešnju na dunavskoj šetnici, pohvalivši se kako je Grad Vukovar, na čijem je čelu, u suradnji s veleposlanstvom Japana, nabavio čak tri vrste, ukupno 500 stabala tog drveta, poznatog po raskošnom cvijetu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

”Japanska trešnja simbolizira prolaznost života i rađanje”, rekao je tada poetski nadahnuto Penava dok je na vukovarskoj promenadi lopatom zagrtao prvu sadnicu, napomenuvši kako je projekt proveden ”nakon dvije godine priprema, a sve s ciljem da se stvori ljepši i uređeniji grad”.

Ovo su japanske trešnje zbog kojih je Penava ponosno sazvao presicu. Danas zbog nemara izgledaju potpuno sablasno

Japanske treške u Vukovaru Drago Hedl

Projekt održavanja povjeren lokalnoj tvrtki

Cijeli projekt sadnje, održavanja i zalijevanja drvoreda bio je povjeren lokalnoj tvrtki Komunalac. No, koliko su i kako skrbili o drvoredu ovoga ljeta može vidjeti svaki prolaznik koji odluči prošetati promenadom, mada je sadnice, da bi preživjeli sušu, trebalo samo zalijevati vodom iz neposredne blizine, iz korita Dunava. Nakon što su posađene u prosincu 2019. Penava je već krajem travnja sljedeće, 2020., na Dan planete zemlje, pozvao novinare na posebno sazvanu tiskovnu konferenciju kako bi se i osobno upoznali da su japanske trešnje već pokazale svoje prve cvjetove.

“Danas, na Dan planeta Zemlje, želimo podsjetiti kako brigom za prirodu i ekološkim promišljanjem zapravo brinemo za vlastiti dom. Drago mi je da Vukovarci imaju izgrađenu tu svijest života s prirodom te se rado odazovu na različite akcije ekološkog karaktera. Na sličan smo način proveli akciju pošumljavanja Adice u kojoj Vukovarci zaista vole provoditi svoje slobodno vrijeme u igri, rekreaciji, šetnji i druženju. Isto tako smo zajednički uredili i Dunavsku šetnicu te vjerujem da to u svima ostavlja poseban osjećaj ponosa i zadovoljstva brige za naš okoliš. Vjerujem kako ćemo i u budućnosti provesti slične akcije te uživati u ugođaju koji samo zelenilo može priuštiti”, rekao je Penava, a okupljeni novinari prenijeli to javnosti.

Ovo su japanske trešnje zbog kojih je Penava ponosno sazvao presicu. Danas zbog nemara izgledaju potpuno sablasno

Japanske treške u Vukovaru Drago Hedl

Cvijet simbolizira nova rađanja

Penava je tada podučio novinare kako u japanskoj kulturi trešnjin cvijet simbolizira nova rađanja, ali i prolaznost života. “Stoga se u brojnim gradovima diljem svijeta koji su već odavno ukrašeni ovim dekorativnim stablima, održavaju i festivali u vrijeme njihova cvata. Također, i mi imamo sličnu ideju koju ćemo nastojati provesti u narednim godinama kada naše japanske trešnje razviju bogate krošnje”, rekao je.

Naravno, gradonačelnik Penava, kome je domoljublje uvijek na prvom mjestu, i tu je priliku iskoristio kako bi podsjetio da je nad Vukovarom, tijekom Domovinskog rata, ”među svim ostalim oblicima zločina, izvršen i ekocid”, pa je naglasio kako je upravo zbog uništavanja zelenila kojem je grad bio izložen, ”hortikultura stoga posebno važna u uređenju Vukovara.” A koliko je to ”posebno važno” Penavi, lako se uvjeriti pogledom na sasušeni drvored duž dunavske šetnice.

Source link: www.telegram.hr