Pratimo 191. dan ruske invazije na Ukrajinu

Uživo. Gazprom: Ipak nećemo sutra pustiti plin Europi. EK osuđuje odluku: To je dokaz ruskog cinizma

FOTO: AFP

Danas je 191. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

  • Ukrajina: Rusi i dalje trpe velike gubitke na jugu
  • Sjeverni tok 1 van funkcije do daljnjeg
  • Šef IAEA-e: Fizički integritet nuklearke bio narušavan više puta
  • Šojgu: Ukrajina u Zaporožju provodi ‘nuklearni terorizam’
  • Britansko obavještajno izvješće: Nastavljaju se žestoke borbe na jugu Ukrajine
  • Brod sa žitom iz Ukrajine nasukao se u Istanbulu i zaustavio promet
  • Biden od Kongresa traži više od 13 milijardi dolara za potporu Ukrajini

ŠTO SE DANAS DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

Siemens Energy: Istjecanje ulja nije razlog za zaustavljanje Sjevernog toka 1

  • Istjecanje ulja u motoru u posljednjoj preostaloj turbini koja je u pogonu na kompresorskoj postaji Portovaji plinovoda Sjeverni tok 1 nije tehnički opravdan razlog za zaustavljanje rada, objavio je u petak Siemens Energy. “Takva istjecanja ulja obično ne pogađaju rad turbine i mogu se zaustaviti na mjestu na kojem su se dogodila. To je rutinska procedura u sklopu održavanja”, objasnila je tvrtka.

Gazprom je ranije rekao da će plinovod Sjeverni tok 1 ostati zatvoren na neodređeno vrijeme, produljivši obustavu dotoka plina koja je trebala trajati do subote u tri sata ujutro po srednjoeuropskom vremenu. “Ni u prošlosti takvo istjecanje ulja nije dovelo do prekida rada. Siemens Energy nije trenutačno pod ugovorom za održavanje, ali je u pripravnosti”, poručila je tvrtka. “Neovisno o tome, već smo nekoliko puta istaknuli da postoji dovoljno raspoloživih turbina u kompresorskoj postaji Portovaji da bi Sjeverni tok 1 mogao raditi”, naglasio je Siemens Energy.

Američki veleposlanik u Rusiji prisustvovat će sprovodu Mihaila Gorbačova

  • Američki veleposlanik u Rusiji John Sullivan prisustvovat će u subotu pogrebu posljednjeg sovjetskog vođe Mihaila Gorbačova u Moskvi, rekao je glasnogovornik State Departmenta. Gorbačov, koji je okončao Hladni rat bez krvoprolića, ali nije uspio spriječiti raspad Sovjetskog Saveza, bit će pokopan u subotu na ceremoniji koja nije državna, a neće joj prisustvovati ruski predsjednik Vladimir Putin.

Ukrajinci izvode napade oko NE Zaporožje

  • Ukrajinska vojska priopćila je da je izvela napade na ruske položaje u regiji oko južnog grada Enerhodara u blizini nuklearne elektrane Zaporožje u kojoj rade stručnjaci UN-a, javlja Reuters. Otkriće Glavnog stožera oružanih snaga bilo je neobično, budući da vojska rijetko daje pojedinosti o određenim ciljevima. Tim iz Međunarodne agencije za atomsku energiju prikuplja podatke u nuklearnoj elektrani Zaporožje, na rubu rusko okupiranog Enerhodara.

“Potvrđeno je da su u području oko gradova Kherson i Enerhodar preciznim udarima naših oružanih snaga uništena tri neprijateljska topnička sustava, kao i skladište sa streljivom i do satnije vojnika”, rekao je Glavni stožer u priopćenju objavljenom na Facebooku.

Tržište plina napeto, ali opskrba je zajamčena, kaže Njemačka

  • Njemačka kaže da su njezine opskrbe plinom sigurne unatoč potezu ruskog energetskog diva Gazproma da produži obustavu plinovoda Sjeverni tok 1, što je dodatno povećalo strahove od nestašica ove zime. “Situacija na tržištu plina je napeta, ali sigurnost opskrbe je zajamčena”, rekla je glasnogovornica ministarstva gospodarstva u izjavi. Glasnogovornica nije komentirala “sadržaj” Gazpromove objave ranije u petak, ali je rekla da je Njemačka “već vidjela nepouzdanost Rusije u proteklih nekoliko tjedana”.

Biden od Kongresa traži više od 13 milijardi dolara za potporu Ukrajini

  • Administracija američkog predsjednika Joea Bidena iznosi svoj zahtjev Kongresu za sljedeći prijedlog zakona o financiranju vlade koji uključuje dodatni novac za ono što opisuje kao “četiri ključne potrebe”, uključujući potporu Ukrajini dok rat traje. Bijela kuća traži 11,7 milijardi dolara za sigurnosnu i gospodarsku pomoć Ukrajini i dodatnih 2 milijarde dolara “kako bi pomogla u rješavanju utjecaja Putinova rata na domaću opskrbu energijom i smanjila troškove energije u budućnosti”, rekla je direktorica ureda za upravljanje i proračun (OMB) Shalanda Young

Prema sažetku OMB-a, taj zahtjev od 13,7 milijardi dolara uključuje 4,5 milijardi dolara za opremu; 2,7 milijardi dolara za vojsku, obavještajnu i drugu obrambenu potporu; 4,5 milijardi dolara za izravnu proračunsku potporu Ukrajini; 1,5 milijardi dolara za “uran za gorivo američkih nuklearnih reaktora kako bi se nadoknadio potencijalni pad ruskih zaliha; te 500 milijuna dolara za modernizaciju Strateških rezervi nafte kako bi se smanjili domaći troškovi energije i osigurao održivi pristup energetskim resursima.

Zahtjev dolazi u trenutku kada se zastupnici trebaju vratiti u Washington, DC, nakon stanke u kolovozu, suočavajući se s glavnom točkom dnevnog reda koja se mora usvojiti: Sprječavanje zatvaranja vlade do kraja mjeseca. “Do sada je SAD osigurao približno 13 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini od početka ruske invazije 24. veljače”, rekao je dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost za CNN. SAD je također osigurao sedam milijardi dolara bespovratnih sredstava za izravnu potporu proračunu i više od 1,5 milijardi dolara humanitarne pomoći za Ukrajinu i ukrajinske izbjeglice.

Istražitelji o nuklearki: Situacija je alarmantna

  • Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi upravo je održao konferenciju za medije u zračnoj luci u Beču gdje se vratio iz Ukrajine. Grossi je na početku istaknuo da je fizički integritet nuklearne elektrane Zaporožje “narušen” te dodao da će šest članova njegovog šesnaestočlanog tima ostati na terenu. Grossi je situaciju opisao alarmantnom zato što, kako kaže, oko elektrane postoji izrazita vojna aktivnost. I sam je, ističe, vidio rupe od granatiranja na postrojenju nuklearne elektrane.

EK na zatvaranje plinovoda: Ovo je dokaz ruskog cinizma

  • Glavni glasnogovornik Europske komisije Eric Mamer kaže da je odluka o zatvaranju plinovoda donesena pod “lažnim izgovorima”. Pišući u tvitu, on kaže da ovaj potez potvrđuje “nepouzdanost” Gazproma kao dobavljača. Dodaje da je zatvaranje “dokaz ruskog cinizma, jer radije spaljuje plin umjesto da poštuje ugovore”. To se odnosi na analizu objavljenu prošlog tjedna koja je pokazala da Rusija spaljuje velike količine plina u jednom od svojih postrojenja, umjesto da ga koristi za predviđenu svrhu.

Gazprom kaže da će plinovod Sjeverni tok 1 ostati zatvoren

  • Ruski Gazprom priopćio je da će opskrba prirodnim plinom plinovodom Sjeverni tok 1 ostati prekinuta dok se otkriveni kvar na turbini ne popravi. Ruska državna energetska tvrtka priopćila je da je iz glavne plinske turbine u kompresorskoj stanici Portovaya u blizini St. Petersburga otkriveno curenje motornog ulja tijekom zajedničke inspekcije sa Siemens Energy, koja održava turbinu.

Rečeno je da turbina ne može sigurno raditi dok se ne popravi curenje, a Gazprom nije dao vremenski okvir za nastavak opskrbe plinom putem plinovoda, koji se trebao vratiti u rad rano u subotu nakon trodnevne pauze zbog održavanja. Gazprom je u svom priopćenju na Telegramu naveo da su izvješće o otkrivanju curenja nafte “potpisali i predstavnici Siemensa”. Citiraju Siemensovu tvrdnju da se potrebni popravci mogu obaviti samo u “uvjetima specijalizirane radionice”.

Volodin: ‘Za EU nema energetske sigurnosti bez Moskve’

  • “Energetska sigurnost Europe nemoguća je bez Rusije”, kaže predsjednik Dume te zemlje Vjačeslav Volodin. “Sankcije protiv naše zemlje dovele su do energetske krize u europskim državama”, rekao je Volodin na društvenim mrežama. “Zemlje članice EU-a”, dodao je Volodin, “imaju dva izlaza iz trenutne situacije: ukidanje sankcija Rusiji i pokretanje plinovoda Sjeverni tok 2”.

Rusija upozorava na daljnje poremećaje Sjevernog toka 1

  • Kremlj je upozorio da bi se plinovod Sjeverni tok, koji Europu opskrbljuje ruskim plinom, mogao suočiti s budućim tehničkim poteškoćama nakon tekućih radova na održavanju. Plinovod koji prolazi ispod Baltičkog mora do Njemačke zatvoren je zbog održavanja od 31. kolovoza, posljednjeg u nizu prekida opskrbe koji su izazvali energetsku krizu u Europi. Isporuke plina trebale bi se nastaviti u subotu.

“Nema tehničkih rezervi, samo jedna turbina radi”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. “Tako da je pouzdanost rada, cijelog sustava, ugrožena”, rekao je, dodajući da za to “nije kriv” ruski energetski div Gazprom.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Žena uhićena jer je poslala lokaciju muževe vojne jedinice u Rusiju

  • Žena iz istočne Ukrajine uhićena je pod optužbama da je ruskoj vojnoj obavještajnoj službi poslala lokacije postrojbe svog supruga vojnika i druge vojne imovine, izvješćuje Ukrajinska služba državne sigurnosti (SBU). Neimenovana žena, u dobi od 31 godine, prenijela je informacije o lokacijama vojnih zgrada i opreme duž prvih položaja u regijama Donjecka i Zaporožja, napisao je SBU na Telegramu.

Žena bi ispitivala svog supruga o lokaciji njegove jedinice i drugih ukrajinskih formacija na bojišnici, rekla je agencija. U priopćenju SBU-a stoji: “Informacije koje je dobivala putem glasnika prosljeđivala je ruskoj vojnoj obavještajnoj službi, gdje su se koristile za topničke i zračne napade. Poduzela je ovaj korak unatoč činjenici da je udana za pripadnika Oružanih snaga Ukrajine i da zajedno imaju sina.”

Rusi: ‘Dužnosnici iz više zemalja dio su misije IAEA-e u Zaporožju’

  • Dužnosnici Međunarodne agencije za atomsku energiju iz Španjolske, Jordana, Albanije, Litve i Rumunjske trenutno rade u nuklearnoj elektrani Zaporožju, rekao je predstavnik ruskog nuklearnog operatera Rosenergoatom. Neimenovanog predstavnika Rosenergoatoma citirala je ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Tim od pet inspektora iz Ujedinjenih naroda za nuklearni nadzor ostaje na lokaciji, a šef IAEA-e Rafael Grossi obećao je da IAEA “nikamo ne ide” i da će imati “stalnu prisutnost” u postrojenju. Rosenergoatom je podružnica ruske nuklearne elektrane Atomenergoproma.

Ukrajinci pokrenuli jučer ugašeni reaktor u Zaporožju

  • Energoatom, ukrajinski operater nuklearne elektrane Zaporožje (ZNPP), objavio je na Telegramu da je reaktor broj pet, koji je jučer ugašen kao hitna mjera predostrožnosti nakon granatiranja u blizini, ponovno počeo s radom.

“Energetski blok broj pet ZNPP-a, koji je jučer ujutro ugašen zbog još jednog minobacačkog granatiranja ruskih okupacijskih snaga na lokaciji ZNPP-a, priključen je na elektroenergetsku mrežu u 13.10 sati, a u tijeku je povećanje kapaciteta. Trenutno na stanici rade dva agregata koji proizvode električnu energiju za potrebe Ukrajine. Nema komentara na rad opreme i sigurnosnih sustava. Podsjetimo, predstavnici misije IAEA nastavljaju s radom u Zaporožju”, naveli su u objavi na Telegramu.

G7 se složio nametnuti ograničenje cijena ruske nafte

  • Ministri financija iz skupine zemalja G7 složili su se uvesti ograničenje cijena ruske sirove nafte i naftnih derivata nakon današnjeg sastanka. Izvorna gornja granica cijene temeljit će se na nizu tehničkih inputa, a razina cijene ponovno će se pregledati prema potrebi.

Britanski ministar financija Nadhim Zahawi rekao je da je taj potez za njega “osobni prioritet”, rekavši: “Smanjit ćemo Putinov kapacitet da financira svoj rat izvozom nafte zabranom usluga, poput osiguranja i pružanja financiranja, brodovima koji prevoze rusku naftu iznad dogovorene gornje cijene.” Rusija je ranije zaprijetila da će prekinuti opskrbu plinom i naftom zemljama koje nametnu ograničenje cijena.

Šojgu: ‘Ukrajinska protuofenziva uglavnom ne uspijeva’

  • “Protunapad koji je Ukrajina pokrenula na jugu zemlje uglavnom je propao”, rekao je ruski ministar obrane Sergej Šojgu. “Ukrajinske snage nastavljaju s pokušajima napada između Mikolajeva i Krivi Riha, kao i u drugim područjima, a neprijatelj trpi velike gubitke”, rekao je Šojgu u petak na Telegram kanalu ministarstva.

“Jedini cilj Kijeva u ofenzivi je “stvoriti iluziju među zapadnim dužnosnicima da je ukrajinska vojska sposobna za napade. Kijev želi potisnuti ruske trupe stacionirane zapadno od Dnjepra iza rijeke u regiji Herson, dodao je Šojgu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Separatisti: ‘Jedan reaktor u Zaporožju još uvijek radi’

  • Jedan od šest nuklearnih reaktora u elektrani Zaporožje je operativan, rekao je čelnik proruskih separatista u okupiranim dijelovima Zaporožja, Jevgeni Balicki. “Jedna energetska jedinica ostaje u pogonu u petak u nuklearnoj elektrani Zaporožje , isporučujući 60 posto svog kapaciteta”, rekao je Balicki, prema pisanju ruske državne novinske agencije RIA Novosti. Donedavno struju su davala dva reaktora.

Balicki je rekao da je njegova administracija pokazala pojedinosti o navodnom ukrajinskom granatiranju tog područja nuklearnim inspektorima UN-a koji su posjetili elektranu u četvrtak. Tim iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) “snimio je sve objekte koje smo pokazali. Rekli su ‘ne dajemo procjene vojne situacije.’ Zabilježili su dolazne granate, nalaze se u protokolima, pogotke… Sve smo im pokazali”, rekao je, dodajući da je vlasti koje podržava Rusija zanimao službeni stav IAEA-e o radu elektrane i granatiranju.

Ukrajinska i ruska strana nastavljaju međusobno optuživati jedna drugu ​​da pokušavaju potkopati misiju IAEA-e da zaštiti nuklearnu elektranu Zaporožje. Ukrajina je optužila Ruse da pokušavaju spriječiti misiju IAEA-e da se upozna s činjenicama na terenu, što će, kako je rekla, otežati agenciji da “donese nepristranu procjenu”. “Ruska vojska laže, manipulira i krivo predstavlja stvarnost u nuklearnoj elektrani Zaporožje šireći samo informacije o posjetu misije IAEA-e od koje bi mogla imati koristi”, rekao je u petak ukrajinski dobavljač nuklearne energije Energoatom.

S druge strane, proruski dužnosnici na okupiranom području krive Ukrajince za ometanje rada IAEA-e. Dužnosnik je rekao da Ukrajina “nije prestala” s granatiranjem “ali je njihov intenzitet znatno smanjen” tijekom posjeta, prenosi CNN.

Britanija nastavlja s pomoći Ukrajini

  • Ruske snage trpe “teške gubitke” suočene s ukrajinskim otporom koji je zaustavio napredovanje Moskve i pokazao odlučnost ukrajinskog naroda da “ponovno preuzme svoj suvereni teritorij”, rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva Stephen Lovegrove. U izjavi, Lovegrove je rekao da će Britanija nastaviti pružati Ukrajini humanitarnu, gospodarsku i vojnu pomoć i da njena potpora “neće posustati”. Otpor Ukrajine “nadahnuo je svijet i pokazao veliku hrabrost suočen s brutalnošću”, rekao je.

“Sada je taj hrabri otpor zaustavio rusko napredovanje i pokazao odlučnost ukrajinskog naroda i oružanih snaga da ponovno preuzmu svoj suvereni teritorij. Rizici oko ovog užasnog sukoba nastavljaju se jer Putin otkriva da ne može napredovati, njegove snage trpe teške gubitke, a sankcije nastavljaju degradirati njegov ratni stroj i uzimaju novac iz džepova najbogatijih ljudi u Rusiji. U isto vrijeme Rusija pokušava i ne uspijeva nametnuti izgled legitimiteta na područjima koja privremeno kontrolira, uključujući kroz planove za lažne referendume. Neće uspjeti”, rekao je Lovegrove.

Zaharova: Rusija je činila sve da se spriječi nasilni scenarij u Ukrajini

  • Glasnogovornica ruske diplomacije, Marija Zaharova, izjavila je da je Rusija godinama činila sve da spriječi današnji scenarij u Ukrajini. “Godinama smo govorili da činimo da se situacija u Ukrajini ne pogorša i da izbjegnemo nasilni scenarij”, kazala je, prenosi agencija TASS. Dodala je i da su sporazumi iz Minska bili prilika za Kijev, ali da ukrajinske vlasti od samog početka nisu imale namjeru provesti taj plan.

Ukrajinski ministar od Njemačke traži da im isporuči moderne tenkove

  • Ukrajinski premijer Denis Šmihal pozvao je Njemačku da Kijevu osigura moderne borbene tenkove kako bi pomogli njihovim oružanim snagama u borbi protiv ruske invazije koja još traje. “Potreban nam je pomak u filozofiji koja stoji iza isporuka oružja. Pod tim mislim da bi se trebali isporučivati ​​i moderni tenkovi”, rekao je Šmihal agenciji dpa uoči posjeta Berlinu ovog vikenda.

“Očekujemo da će SAD isporučiti tenkove Abrams, a Njemačka tenkove Leopard 2. To su moderni tenkovi koje Ukrajina treba na bojnom polju”, nastavio je.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Izravna opskrba Ukrajine borbenim tenkovima i borbenim vozilima pješaštva ostaje neka vrsta tabua u Njemačkoj, gdje je javnost obično oprezna u pogledu bilo kakvog oblika strane vojne intervencije.

Ruske banke izgubile 25 milijardi dolara u prvoj polovini godine

  • Ruske su banke u prvih šest mjeseci ove godine izgubile ukupno 1,5 bilijuna rubalja (24,95 milijardi dolara), rekao je u petak visoki dužnosnik ruske središnje banke u razgovoru za poslovni dnevnik RBC. Približno dvije trećine gubitaka banaka odnosi se na devizno poslovanje, rekao je Dmitrij Tulin, prvi zamjenik predsjednika ruske središnje banke.

To je prvi put od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači ove godine da je ruski regulator objavio podatke o rezultatima poslovanja bankarskog sektora.

Tulin je izjavio da su “šanse veće od 50 posto” da gubici u cijeloj 2022. neće premašiti 1,5 bilijuna rubalja iz prvog polugodišta.

Šojgu: Ukrajina u Zaporožju provodi ‘nuklearni terorizam’

  • Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izjavio je da ukrajinsko granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje povećava rizik od nuklearne katastrofe u Europi. Šojgu je optužio Ukrajinu za “nuklearni terorizam” i odbacio tvrdnje Kijeva i zapada da je Rusija dopremila teško naoružanje u najveću europsku nuklearku na jugu Ukrajine koja je od ožujka pod ruskom kontrolom.

“Nemamo teško oružja u elektrani ili u okolici. Nadam se da će se Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u to uvjeriti”, rekao je Šojgu u izjavi koju je objavilo ministarstvo obrane.

Dodao je da Kijev “stvara realnu prijetnju od nuklearne katastrofe” i da napada elektranu oružjem koje mu je dostavio zapad. Ustvrdio je da je Ukrajina ispalila 120 granata i izvela napade sa 16 dronova kamikaza u posljednjih šest tjedana. “To nije ništa drugo nego nuklearni terorizam”, rekao je Šojgu koji je optužio SAD i EU da “ohrabruju takve “bezobzirne akcije”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Rusija: U slučaju ograničavanja kupovnih cijena, jednostavno nećemo isporučivati naftu

  • Očekuje se da će danas ministri skupine G7 raspravljati o ograničavanju kupovne cijene ruske nafte. Očekivano, Moskva ne gleda blagonaklono na tu ideju. Tako je ruski potpredsjednik Vlade poručio da u tom slučaju jednostavno neće opskrbljivati zemlje koje nametnu ograničenja.

“Ako uvedu ograničenja cijena, mi jednostavno nećemo isporučivati ​​naftu i naftne derivate takvim tvrtkama ili državama”, izjavio je, prenosi Sky News.

Ukrajina: Putin produljio zacrtani rok za osvajanje Donjecka

  • Rusija za sada nije uspjela u jednom od svojih ključnih ciljeva, a to je okupacije regije Donjeck na istoku Ukrajine, izvijestio je Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga. “Ruski predsjednik Vladimir Putin prisiljen je pomaknuti zacrtani rok ruskim trupama za osvajanje s 31. kolovoza na 15. rujna’, navode Ukrajinci. “Uspjeli su zauzeti Lugansk, ali diljem Donjecka nastavljaju se teške borbe”, dodali su.

Britansko obavještajno izvješće: Nastavljaju se žestoke borbe na jugu Ukrajine

  • Žestoke borbe nastavljaju se na jugu Ukrajine, objavilo je britansko Ministarstvo obrane u obavještajnom izvješću. Britanci su se dotaknuli i godišnjih ruskih vojnih vježbi Vostok 22, navodeći kako je “malo vjerojatno da će sudjelovati više od 15.000 vojnika” iako Rusi navode da će ih biti 50.000. Britanci tvrde kako je riječ o inceniranom događaju, koji primarno za cilj ima impresionirati ruske čelnike i međunarodnu publiku.

Lavrov zaprijetio Moldaviji

  • Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov upozorio je da bi bilo kakvi potezi koji bi se mogli okarakterizirati kao ugroza za ruske vojnike stacionirane u odmetnutoj moldavskoj enklavi Pridnjestrovlju predstavljali napad na samu Rusiju. Nakon ovakve prijetnje, moldavsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na razgovor otpravnika poslova u ruskoj ambasadi te su od njega zatražili pojašnjenje Lavrovljeva istupa.

Ukrajina: Rusi i dalje trpe velike gubitke na jugu

  • Ukrajinska vojska izvijestila je kako ruske snage nastavljaju s velikim gubicima na jugu Ukrajine. U najnovijem izvješću Operativnog zapovjedništva ”jug” navodi se da su Ukrajinci pogodili rusku kontrolnu postaju bespilotnih letjelica.

Zelenski: Jučer su u nuklearki od novinara bili samo propagandisti Kremlja

  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su samo “propagandisti Kremlja” bili prisutni u nuklearki Zaporožje za vrijeme misije Međunarodne agencije za atomsku energiju, prenosi Kyiv Independent. Tvrdi da ulazak ostalim novinarima nije bio dopušten.

Dodao je i da su Rusi zastrašili stanovnike obližnjeg grada Energodara da lažu predstavnicima IAEA-e, budući da njihov posjet žele pretvoriti u “uzaludni obilazak”. Zelenski se, kaže, nada da će misija ipak izvući “objektivne zaključke” o stanju u nuklearki.

Šef IAEA-e: Fizički integritet nuklearke bio narušavan više puta

  • Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi najavio je jučer da članovi misije zadužene za inspekciju ostaju u nuklearnoj elektrani Zaporožje na jugu Ukrajine koju su u četvrtak pregledali. “Obavili smo prvu procjenu. Ljudi ondje predano i stručno rade. Unatoč vrlo, vrlo teških okolnostima, nastavljaju profesionalno raditi”, rekao je direktor Grossi.

Guardian jutros prenosi da je Grossi izjavio kako je “fizički integritet” nuklearke “narušen” više puta. “Bio sam zabrinut i nastavit ću brinuti za nuklearku”, kazao je i dodao da je situacija sada “više predvidljiva”.

Brod sa žitom iz Ukrajine nasukao se u Istanbulu i zaustavio promet

  • Teretni brod koji je prevozio više od 3.000 tona kukuruza iz Ukrajine nasukao se u četvrtak u Istanbulu, zaustavivši plovidbu u Bosporu, što je prvi takav incident od potpisivanja sporazuma u srpnju o izvozu žita iz blokiranih ukrajinskih luka.

Ured guvernera Istanbula i brodarska tvrtka istaknuli su da je brod Lady Zehma od 173 metra sigurno usidren nakon kvara na kormilu oko 16 sati po srednjoeuropskom vremenu. Nitko nije ozlijeđen, dodaje ured guvernera.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr