Pratimo 183. dan ruske invazije na Ukrajinu

Uživo: Zbog požara isključena nuklearna elektrana Zaporožje, Putin povećava oružane snage

FOTO: AFP

Danas je 183. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

ŠTO SE DANAS DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

  • Rusi potvrdili da su raketirali željezničku stanicu
  • SAD: ‘Moskva se sprema održati lažne referendume u Ukrajini’
  • Ukrajina: ‘Rusi planiraju spojiti Zaporožje na svoju energetsku mrežu’
  • Jutros eksplozije oko Kijeva, za sada nema ozlijeđenih
  • U jučerašnjem napadu na željezničku postaju 22 mrtvih
  • Ukrajinski obavještajac: ‘Nismo imali razloga ubiti Duginu, to nema smisla’

Operator: Nuklearna elektrana Zaporožje potpuno isključena iz mreže

  • Zadnja dva aktivna reaktora u ukrajinskoj nuklearki Zaporožje pod ruskom okupacijom ugasila su se u četvrtak nakon što je požar u blizini oštetio nadzemne električne vodove, objavila je ukrajinska državna energetska tvrtka Energoatom.

Požar je izbio u jamama za pepeo u termoelektrani na ugljen u blizini nuklearke Zaporižja, najveće u Europi. Vatra je oštetila vodove koji su povezivali nuklearnu elektranu s ukrajinskom električno mrežom, priopćio je Energoatom. „Rezultat toga je da su dvije posljednje aktivne jedinice isključene iz mreže”, dodala je tvrtka.

Naglasila je kako sigurnosni sustavi nuklearke funkcioniraju normalno te da se radi na priključivanju jednog reaktora nazad na mrežu. Tjednima su se Moskva i Kijev međusobno optuživali za nekoliko bombaških napada u blizini nuklearke koja ima šest reaktora ukupnog kapaciteta 6000 megavata i koju su od ožujka okupirale ruske trupe.

Putin povećava oružane snage, od sljedeće godine 137.000 novog vojnog osoblja

  • Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je danas ukaz kojim se ruske oružane snage povećavaju s 1,9 milijuna na 2,04 milijuna, prenosi Reuters pozivajući se na rusku agenciju RIA novosti. Ta brojka uključuje povećanje od 137.000 vojnog osoblja na ukupno 1,15 milijuna, a na snagu stupa prvog dana sljedeće godine.

UN-ova šefica za ljudska prava Putinu: ‘Prekini rat’

  • UN je ponovno pozvao na demilitarizaciju nuklearke Zaporožje. “Borbe se nastavljaju usred gotovo nezamislivih rizika za civile i okoliš jer se sukobi vode u blizini nuklearne elektrane”, ustvrdila je UN-ova čelnica za ljudska prava Michelle Bachelet. U govoru povodom kraja njezinog mandata na čelu UN-ovog tijela za ljudska prava, bivša čileanska predsjednica je pozvala Vladimira Putina da prekine rat u Ukrajini zbog “nezamislivo zastrašujućeg” utjecaja na civile.

Šef IAEA-e: ‘Blizu smo dogovora s Moskvom oko odlaska stručnjaka do Zaporožja’

  • Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA-e) Rafael Grossi za francusku televiziju je rekao da su “jako, jako blizu” dogovora s Moskvom oko odlaska stručnog tima agencije u ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje, koja je pod ruskom kontrolom. Ustvrdio je kako se nada da će do posjeta doći kroz nekoliko dana, a već je ranije u više navrata rekao da će osobno predvoditi tim. Ponovio je kako je nužno da njegov tim što prije posjeti nuklearku i “stabilizira situaciju”. Ukrajinski predsjednik Zelenski je zatražio da IAEA preuzme upravljanje nuklearkom, koja je bila više puta granatirana – za što se Kijev i Moskva međusobno optužuju. Situacija u Zaporožju izaziva strahove diljem Europe da bi moglo doći do nuklearne nesreće.

Rusija potvrdila napad na željezničku stanicu Čaplino

  • Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u četvrtak da su ruske snage jučer pogodile željezničku stanicu Čaplino u ukrajinskoj regiji Dnjipropetrovsk, te tvrdi da su pritom ubile “200 vojnika”, dok Kijev kaže da je ubijeno najmanje 25 civila, javljaju agencije. Raketa Iskander “izravno je pogodila vojni vlak na postaji Čaplino u regiji Dnjipropetrovsk ubivši 200 vojnika rezervista Ukrajinskih oružanih snaga” te uništivši opremu, objavilo je u priopćenju rusko ministarstvo obrane.

Ruski mediji: Predsjednik Dume za dlaku izbjegao smrt

  • Jedan od glavnih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina za dlaku je jučer izbjegao smrt, nakon što su ukrajinski projektili pogodili ured u kojem se nalazio samo nekoliko minuta prije napada. Radi se o Vjačeslavu Volodinu, predsjedniku ruskog parlamenta, koji se navodno tada sastajao sa separatističkim dužnosnicima u Donjecku u Ukrajini.

Projektili su pogodili privatni ured Denisa Pušilina, šefa samoproglašene Donjecke Narodne Republike, prenose ruske novine Kommersant. Nema prijavljenih žrtava, a ruski mediji prenose kako je napad izvela ukrajinska vojska. No, neki analitičari navode kako je možda Rusija sve organizirala kako bi stvorila razlog za raketiranje Kijeva.

Broj poginulih u napadu na željezničku postaju porastao na 25

  • Broj poginulih u jučerašnjem ruskom granatiranju željezničke postaje Dnjipropetrovsk narastao je na 25, prema ukrajinskim dužnosnicima. Operacija spašavanja je završila, a među poginulima je dvoje djece u dobi od šest i 11 godina, prenosi CNN. U napadu je ozlijeđeno više od 30 ljudi.

Ukrajina: Ruska vojska ubila tri djelatnika nuklearke u Zaporižju

  • Ruska vojska ubila je tri radnika nuklearne elektrane Zaporižje i pritvorila još 26 tijekom okupacije tog objekta, rekao je povjerenik ukrajinskog parlamenta za ljudska prava Dmitro Lubinets. Prema njegovim riječima, radnici su umrli od posljedica premlaćivanja ili granatiranja, dok Rusija optužuje zatočenike za “prenošenje informacija o kretanju i lokaciji ruske vojne opreme” u regiji.

SAD osudio planove za ‘nelegitimno’ suđenje ukrajinskim ratnim zarobljenicima

  • SAD je osudio ruske napore da sudi ukrajinskim ratnim zarobljenicima u okupiranom Mariupolju nazvavši takav proces “nelegitimnim”. Nakon što je objavljeno ovog tjedna da Moskva razmatra suditi ratnim zarobljenicima u uvjetima, koje mnogi nazivaju ratnim zločinima, jer se suđenjima krše međunarodna prava. “Planirana lažna suđenja su nelegitimna i izrugivanje pravdi i oštro ih osuđujemo”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price. “Kremlj pokušava odvratiti odgovornost za agresorski rat predsjednika Putina i odvratiti pozornost od golemih dokaza o zločinima koje su ruske snage počinile u Ukrajini”, dodao je Price naglasivši da su svi zarobljeni pripadnici ukrajinske vojske ratni zarobljenici i da se prema njima treba odnositi u skladu sa Ženevskom konvencijom.

Ujedinjeni narodi su također ranije upozorili na ova suđenja istaknuvši da se ratnim zarobljenicima ne može suditi zbog sudjelovanja u ratu i zbog zakonitih radnji počinjenih tijekom rata. “Nema puno detalja, ali slike i snimke objavljene u medijima i na društvenim mrežama pokazuju izgradnju metalnih kaveza u opernoj dvorani u Mariupolju, koji su izgleda namijenjeni za držanje ratnih zarobljenika tijekom procesa”, kazala je visoka povjerenica za ljudska prava UN-a Ravina Shamdasani. Naglasila je da je uskraćivanje poštenog sudskog procesa ratnim zarobljenicima ratni zločin. Navodi i da međunarodni humanitarni zakoni ne dopuštaju uspostavljanje sudova samo da bi se sudilo ratnim zarobljenicima.

Ukrajinski obavještajac: ‘Nismo imali razloga ubiti Duginu, to nema smisla’

  • Ruske vlasti okrivile su Ukrajinu za eksploziju automobila u Moskvi u kojoj je ubijena Darja Dugina, kći Putinovog ideologa i ultranacionalista Aleksandra Dugina, glasnog podržavatelja ruske invazije. Kijev odbacuje da su odgovorni za napad. “Bismo li mogli prebaciti 400 grama eksploziva u Rusiju? Teoretski, da. Bismo li mogli postaviti bombu? Da. Ali, tu postoji veliki problem. Koju bismo korist imali od toga? Nitko u Ukrajini uopće ne zna za Dugina. Tko bi imao išta protiv njegove kćeri? Nema smisla da bismo je mi ubili”, rekao je za AFP visoko rangirani dužnosnik ukrajinske obavještajne službe pod uvjetom anonimnosti.

Britanci: ‘Rusi se spremaju iskoristiti vojnu aktivnost oko Zaporožja za propagandu’

  • Britansko ministarstvo obrane tvrdi da se Rusija najvjerojatnije sprema iskoristiti bilo kakvu ukrajinsku vojnu aktivnost oko nuklearne elektrane Zaporožje za propagandne svrhe. U najnovijem izvješću Britanci navode da su pod ruskom vojnom okupacijom nuklearke najveći rizici za funkcionalnost Zaporožja prekid rada sustava hlađenja, oštećenje pričuvnom sustavu energije ili greške radnika koji su pod velikim pritiskom.

Ističu i da su satelitske snimke od 21. kolovoza pokazale da Rusi imaju značajnu vojnu prisutnost oko nuklearke s oružanim pješadijskim vozilima oko 60 metara od petog reaktora Zaporožja. Britanci tvrde da su Rusi vjerojatno htjeli prikriti prisutnost vozila parkirajući ih ispod cijevi reaktora. Objavili su satelitsku snimku koja pokazuje prisutnost ruske vojske kod nuklearke.

Ukrajina: ‘Rusi pripremili plan za spajanje Zaporožja na svoju energetsku mrežu’

  • Rusija je pripremila detaljan plan za isključivanje nuklearne elektrane Zaporožje iz ukrajinske elektroenergetske mreže, što bi moglo dovesti do katastrofalnog prekida rada sustava hlađenja u nuklearki, doznaje Guardian. Svjetski lideri pozivaju na demilitarizaciju nuklearne elektrane nakon što je više puta granatirana, za što se Moskva i Kijev međusobno optužuju. Već su ranije mnogi upozorili da Rusija planira isključiti nuklearku iz ukrajinske i spojiti je na rusku energetsko električnu mrežu, no šef ukrajinskog regulatora za atomsku energiju Petro Kotin jučer je Guardianu kazao da su ruski inženjeri već pripremili plan za provođenje te namjere koji opravdavaju kao priprema u slučaju da borbe oko elektrane prekinu električne vodove.

“Predstavili su plan radnicima u elektrani i oni su ga predstavili nama. Uvjet za taj plan je velika šteta na svim vodovima koji spajaju Zaporožje s ukrajinskim sustavom”, rekao je Kotin. Strahuje da ruska vojska sada namjerno gađa te vodove kako bi ovaj plan bio proveden. Električni vodovi u elektrani već su u kritičnoj situaciji, jer su oštećena tri od četiri voda, koji je spajaju s ukrajinskom mrežom, a oštećena su dva od tri pričuvna voda koja elektranu povezuju s konvencionalnom elektranom.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kotin upozorava da bi ruski plan za potpuno isključenje nuklearke povećao rizik od katastrofalne pogreške, jer bi elektrana ovisila o jednom izvoru struje za sustav koji hladi reaktore. “Ne možete se samo odmah prebaciti iz jedne mreže na drugu, morate prvo sve ugasiti na jednoj strani i tek onda početi priključivati na drugoj”, konstatirao je naglasivši da opasnost leži u tome što tada elektrana neće biti povezana s bilo kojim izvorom energije. “Ako ne bude hlađenja sat i pol već kreće topljenje reaktora”, upozorio je.

Zelenski je sinoć ustvrdio da je Rusija postavila svijet na “rub nuklearne katastrofe”. “Činjenica je da je ruska vojska teritorij oko najveće nuklearne elektrane u Europi pretvorila u ratnu zonu… Sada su cijela Europa i susjedne regije pod prijetnjom radijacije”, rekao je ukrajinski predsjednik pozvavši Međunarodnu agenciju za atomsku sigurnost da preuzme upravljanje situacijom u Zaporožju.

SAD: ‘Moskva se sprema održati lažne referendume u Ukrajini’

  • SAD tvrdi da se Moskva sprema održati lažne referendumu u okupiranim regijama Ukrajine, koji bi mogli poslužiti kao uvod u prisvajanje tih dijelova Rusiji. Glasnogovornik Nacionalnog sigurnosnog vijeća SAD-a John Kirby je ustvrdio da, prema informacijama obavještajnih službi, Rusija planira održati referendume u Hersonu, Zaporožju te Donjecku i Lugansku, koji su pod kontrolom proruskih separatista. “Saznali smo da je rusko vodstvo dalo upute dužnosnicima da se pripreme za održavanje lažnih referenduma i u Harkivu. Ti referendumi bi mogli početi za nekoliko dana”, konstatirao je Kirby. Tvrdi da je organizacija referenduma izazov za ruske dužnosnike zbog velikog otpora ukrajinskog stanovništva. “Imamo informacije da su zabrinuti da će odaziv biti malen pa razmatraju kako to riješiti i kako bi to predstavili”, rekao je, ali nije iznosio detalje o kakvim rješenjima Rusija navodno razmišlja.

Oko Kijeva jutros eksplozije, za sada nema ozlijeđenih

  • Eksplozije su jutros odjeknule u blizini Kijeva, javljaju ukrajinski dužnosnici. Ukrajinska vojska je izvijestila o nekoliko eksplozija jutros oko 3 sata po tamošnjem vremenu u okrugu Višgorod, sjeverno od središta Kijeva. Čelnik kijevske regionalne vojne uprave Oleksij Kuleba ustvrdio je da je do eksplozija došlo u jednoj zajednici u tom okrugu. Kazao je da su ispaljene dvije rakete te da za sada nema žrtava ili oštećenja zgrada. Spasilačke službe su na terenu, rekao je i pozvao građane da potraže sklonište. Regijom se oglasila sirena za uzbunu oko 3:21 sati, navode ukrajinske hitne službe. Dužnosnici i građani Kijeva očekivali su nove napade na prijestolnicu tijekom jučerašnjeg obilježavanja Dana neovisnosti.

Zelenski: ‘U raketnom napadu na željezničku postaju poginuo 11-godišnjak’

  • U jučerašnjem ruskom napadu na željezničku postaju u Čaplinu u središnjoj Ukrajini, tijekom Dana neovisnosti, poginule su najmanje 22 osobe i 50 ih je ranjeno. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u sinoćnjem je obraćanju konstatirao da su ruske rakete pogodile vlak na postaji. “Čapline su naša bol danas. U ovom trenutku imamo 22 mrtvih, pet ih je izgorjelo u vagonu, poginuo je 11-godišnjak”, rekao je Zelenski dodavši da su u tijeku akcije spašavanja te da bi broj žrtava mogao narasti.

Source link: www.telegram.hr