Napadač je još uvijek u bijegu, a belgijske specijalne jedinice pretresle su tijekom noći njegov stan u naselju Schaarbeek

PišeHelena Kolar


       Ubojica iz Bruxellesa i dalje u bijegu. Znalo se da je radikaliziran, pisao je o Palestini, prijavila ga vlastita supruga

PišeHina


       Ubojica iz Bruxellesa i dalje u bijegu. Znalo se da je radikaliziran, pisao je o Palestini, prijavila ga vlastita supruga

FOTO: AFP PišeHelena Kolar


       Ubojica iz Bruxellesa i dalje u bijegu. Znalo se da je radikaliziran, pisao je o Palestini, prijavila ga vlastita supruga

PišeHina prije 6 minuta

Dvije su osobe poginule, a jedna je ranjena u pucnjavi u Bruxellesu, rekao je u ponedjeljak novinarima glasnogovornik belgijskog federalnog tužitelja, dodajući da počinitelj još nije uhićen. “Idite kući i ne izlazite dok god se prijetnja ne ukloni”, istaknuo je glasnogovornik Eric van Duyse.

Rekao je da nema dokaza da je počinitelj, koji je još u bijegu, na bilo koji način povezan sa situacijom u Izraelu i na Bliskom Istoku. Napad se dogodio malo iza 19 sati, otprilike pet kilometara od stadiona Kralj Baudouin na kojem se igrala kvalifikacijska utakmica za EURO 2024. između Belgije i Švedske.

Belgijski premijer Alexander de Croo potvrdio je na društvenoj mreži X, bivšem Twitteru, da su dvije žrtve švedski državljani. “Upravo sam izrazio iskrenu sućut švedskom premijeru nakon večerašnjeg strašnog napada na švedske državljane u Bruxellesu”, objavio je Croo te izrazio sućut obiteljima žrtava i istaknuo da je “borba protiv terorizma zajednička”. Treća je žrtva ranjena u pucnjavi, ali nije životno ugrožena. Mediji su sinoć navodili kako se radi o taksistu, dok su jutros stigle informacije kako je i ranjenik Šveđanin.

Tko je ubojica?

Ubojica je 45-godišnji Tunižanin Abdesalem L. iz Schaarbeeka koji je podnio zahtjev za azil u Belgiji u studenom 2019. godine, a živi u toj zemlji od 2016. g0dine, potvrdio je ministar pravosuđa Van Quickenborne na konferenciji za novinare, piše The Guardian.

“Muškaraca je 2016. godine strana policijska služba klasificirala kao radikaliziranog i prijavila da želi djelovati u duhu džihada. Ništa konkretno nije učinjeno s tim informacijama jer je takvih izvještaja u to vrijeme bilo dosta”, rekao je Van Quickenborne. “Osoba je poznata policiji po sumnjivim radnjama, krijumčarenju ljudi, ilegalnom boravku i prijetnje državnoj sigurnosti”, dodao je. Muškarac je navodno osuđen u Tunisu zbog prekršaja, a ne zbog terorizma.

Državna tajnica za azil i migracije Nicole de Moor potvrdila je da je napadaču zahtjev za azil odbijen u listopadu 2020. i nakon toga nestao je s radara, navodi The Guardian. Četiri mjeseca kasnije općina ga je izbrisala iz državnog registra, a u ožujku 2021. za njega je sastavljen nalog da napusti belgijski teritorij, ali budući da nije mogao biti lociran, nije mu nikad uručen.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Objavio je video

Kako su prenijeli mediji, počinitelj je nedaleko od Place Sainctelette navodno sišao s motora i zapucao iz automatskog oružja te nakon toga pobjegao. Prema snimkama na društvenim mrežama, napadač je nosio fluorescentno narančastu jaknu koja podsjeća na uniformu zaposlenika gradske čistoće. Belgijski Nacionalni krizni centar podigao je upozorenje na terorizam na najvišu razinu.

Na društvenim mrežama objavljen je video nakon maskara na kojemu muškarac, vjerojatno počinitelj koji tvrdi da se bori za Alaha. Na videu muškarac nosi istu narančastu jaknu kao počinitelj i čini se da hoda ulicom. Muškarac je često koristio pseudonim Slayem Slouma. Nekoliko trenutaka prije toga, Slayem S. podijelio je još jedan video s porukom “za dobrobit Božje knjige žrtvuju se duše i krv”. Nije jasno radi li se o istom muškarcu kao na prvom videu. Nosi Ajaxov nogometni dres i skriva lice ispod šala.

“Ovo je poruka vojnika, vojnika Islamske države”, govori na snimci. “Ovo je poruka za životinje vođa i predsjednika, kraljeva i parlamentaraca. Želimo poručiti da će Islamska država biti tu do zadnjeg časa, znajte da je naša vjera i naša knjiga nit krvi. Živimo zbog svoje vjere. I umrijet ćemo za našu vjeru”, nastavlja.

Pisao o Palestini

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ranije je napisao objavu o muslimanskom djetetu izbodenom u Chicagu ove nedjelje, objašnjavajući da bi, da je žrtva bila kršćanske vjere, “to nazivali terorizmom, a ne brutalnim zločinom.” Policija za sada nije potvrdila da je na snimci zaista osumnjičeni, piše HLM.

Samo 16 sati prije napada na njegovoj Facebook stranici su podijeljene i slike koje se odnose na sukob u Pojasu Gaze. Slike prikazuju ruševine s tekstom: “Podržite muslimane u Gazi.” Na snimci se može čuti sljedeće: “Pobjeda ranjivih muslimana u Gazi je dužnost svakog muslimana. Moramo ispuniti svoju dužnost prema Gospodaru neba i zemlje.”

Prema federalnom državnom tužiteljstvu, napadač nema izravne veze sa sukobom u Izraelu i Pojasu Gaze. Facebook stranica napadača je uklonjena, no tako također ima TikTok račun. Tamo nije aktivan, ali prati brojne islamske stranice. Prati i antišvedsku stranicu pod nazivom “Sweden Injustice”. Na njoj se dijele brojne teorije zavjere, uključujući i ideju da će muslimansku djecu otimati švedske socijalne službe.

Prijavila ga žena

Prema pisanju belgijskih medija, napadač je oženjen i ima kćer. Prema različitim izvorima, njegova supruga prijavila ga je policiji jučer navečer nakon što je vidjela video na internetu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Belgijske specijalne jedinice pretresle su tijekom noći stan u naselju Schaarbeek, za koji se sumnja da je prebivalište terorista. Nisu ga pronašli, a iz sigurnosnih razloga pretražena je cijela zgrada koja ima 20-ak stanova.

Source link: www.telegram.hr