Partije prethodne većine nisu za rušenje odmah, jer bi poslali lošu poruku biračima ako bi s DPS-om oborili Abazovića zbog potpisivanja TU, za koji su se borili, smatra Milivojević. Političke strukture pokušavaju da drže birače u tenzičnom loncu, da bi se situacija i dalje kuvala, kaže Pepić. Demokrate odgovorile "Vijestima" da nisu imale formalne, ali ni neformalne razgovore s DPS-om u vezi s izglasavanjem nepovjerenja Vladi i potencijalnim formiranjem nove

Vlada pada prije ili kasnije

Koliko im je vremena preostalo: Abazović sa ministrima, Foto: Boris Pejović

Potpisivanje Temeljnog ugovora (TU) između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) pomoći će održavanju tenzija na političkoj sceni, pa je stoga ključno pitanje kojim političkim akterima je u interesu da premijera Dritana Abazovića ruše sad, a kojima da to učine kasnije.

Tako sagovornici “Vijesti” gledaju na ovosedmično parafiranje TU, koje je rezultiralo predlogom o nepovjerenju Abazovićevoj Vladi, o kom će poslanici odlučivati 19. avgusta.

Inicijativu o nepovjerenju potpisalo je 36 poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD), Liberalne partije (LP) i Demokratske unije Albanaca (DUA), ali im je za rušenje vlasti neophodno još najmanje pet.

U slučaju da im se pridruže bivši dugogodišnji koalicioni partneri DPS-a, Bošnjačka stranka (BS) s tri poslanika i Albanska lista s jednim, to i dalje neće biti dovoljno, što znači da će morati da traže glas barem jednog poslanika “stare većine”, tj. pobjedničke koalicije na izborima 30. avgusta 2020, koju su činili Demokratski front (DF), Demokrate i Građanski pokret (GP URA).

Source link: www.vijesti.me