Donosimo pregled dosadašnjih događaja na Kosovu

Kosovo popustilo, Vlada odgodila mjeru zbog koje je sve počelo

FOTO: AFP

U nedjelju poslijepodne diljem sjevernog Kosova počele su se pojavljivati barikade. U nekoliko gradova oglasile su se sirene. Policija je izvijestila o pucnjevima, a Kosovo službeno za eskalaciju krize proziva srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Iako Srbija još uvijek tvrdi da nema veze s događajima na Kosovu te da Vojska Srbije zasad nije prešla na tamošnji teritorij, vlada sve veći strah od eskalacije krize. U cijelu priču se uključio i NATO. U nastavku donosimo pregled dosadašnjih događaja.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kako je počelo

Nakon što su se na sjeveru Kosova navečer oglasile sirene, tamošnji Srbi kamionima su blokirali magistralni put u blizini prijelaza Jarinje, u općini Leposavić. Kosovska policija zatvorila je potom za putnički promet prijelaze Brnjak i Jarinje zbog blokade prometnica u pravcu tih dvaju prijelaza te je pozvala građane da za promet koriste druge prijelaze.

Što je bio povod

Do blokade prometnica dolazi dan uoči stupanja na snagu dvije odluke kosovske vlade vezano uz srpske registarske oznake i dokumente. Kosovska vlada je priopćila da Kosovo od 1. kolovoza uvodi zabranu ulaska na svoj teritorij osobama s identifikacijskim iskaznicama Srbije i umjesto toga izdavat će tromjesečni “ulazno-izlazni dokument”.

Zabranjuje se i korištenje registarskih oznaka KM (Kosovska Mitrovica) izdanih u Srbiji za gradove na sjeveru Kosova, bivše srbijanske pokrajine koja je 2008. proglasila neovisnost koju Beograd ne priznaje. Riječ je o recipročnim mjerama, jer Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak građanima Kosova s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole.

Vučić je ubrzo pozvao Kosovo i zapadne zemlje koje podržavaju Prištinu da se “urazume” kako bi se izbjegli mogući sukobi. U subotu se sastao s predstavnicima kosovskih Srba koji su “iskazali zabrinutost i upozorili na moguće incidente u slučaju da Kosovo silom provede te odluke”.

Kako je eskaliralo

Kosovska policija priopćila je u nedjelju navečer da se na nekoliko lokacija na sjeveru Kosova čula pucnjava te da je pucano i u smjeru policajaca, no da nije bilo ozlijeđenih, nakon što su uoči za sutra najavljenih novih mjera blokirani prijelazi Jarinje i Brnjak.

“Građani su također dali informacije da postoje slučajevi zaustavljanja Albanaca, koji su maltretirani, nanošene su im ozljede i materijalna šteta na vozilima od lica za koja se sumnja da su dio organizacija blokiranja puteva”, navodi policija u priopćenju dodajući da do sada nema službenih informacija o ozlijeđenim građanima ili policijskim službenicima.

NATO snage: ‘Spremni smo intervenirati’

Radio Slobodna Europa javlja da su kosovska policija i tamošnje NATO snage KFOR aktivirale dodatne specijalne jedinice koje su spremne “intervenirati ako bude ugrožena stabilnost na sjeveru Kosova”.

Reagiralo Ministarstvo obrane Srbije

Ubrzo se oglasilo srpsko Ministarstvo obrane: “Povodom velikog broja dezinformacija koje u eter namjerno plasira prištinska administracija i koje se šire putem lažnih naloga na društvenim mrežama i pojedinih internet sajtova, a u kojima se navodi kako je tobože došlo do nekakvih sukoba Vojske Srbije i takozvane kosovske policije, Ministarstvo odbrane izjavljuje da Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju i nije ni na koji način ulazila na teritoriju Kosova i Metohije”.

Kosovski premijer napao Vučića

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je u nedjelju navečer da su napetostima na sjeveru Kosova prethodile zapaljive izjave dužnosnika srbijanske vlade. Otvoreno je okrivio Vučića i šefa Ureda za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića kao glave i odgovorne “izazivače nemira”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kurti je pod nemirima precizirao blokadu puteva i pucanje, o kojem je kosovska policija ranije izvijestila. Tvrdi da su, akcije koje je opisao kao “agresivne”, unaprijed planirane u Beogradu i Raški, te da su im prethodili “sastanci i skupovi straha i prijetnji”, prenosi srpski N1. “Kosovski organi reda prikupljaju informacije i prate situaciju”, rekao je Kurti te dodao da će djelovati u obrani zakonitosti i “suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova”.

Javili su se i Rusi

Agencija Tanjug prenijela je pak da je rusko ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju navečer pozvalo Prištinu “da prestane s provokacijama” i poručilo da odluka o početku primjene ‘pravila’ o prinudnoj zamjeni osobnih dokumenata i registracijskih tablica lokalnih Srba predstavlja još jedan korak ka protjerivanju srpskog življa s Kosova.

Moskva poziva Prištinu i SAD i EU koji stoje iza nje, da prekine s provokacijama i da poštuje prava Srba na Kosovu, prenio je Tanjug.

Ana Brnabić:’Kurti je sramota današnjeg Balkana’

O svemu se oglasila premijerka Srbije, nasrnula je na Kurtija. “Sve što vidimo danas rezultat je Kurtijevih unilateralnih poteza. Srbija ništa nije napravila da započne ovu krizu, Srbi na Kosovu nisu učinili apsolutno ništa da izazovu ovo što danas vidimo. Upravo suprotno, ovo je epilog višegodišnjeg maltretiranja Srba na Kosovu i nepoštovanja međunarodnih sporazuma”, rekla je Brnabić.

“Predsjednik Vučić i Srbija pozivaju na mir, stabilnost, povezivanje i suradnju, a Albin Kurti je sramota današnjeg Balkana. Kurti je čovjek čija je jedina politika stalno nasilje i stalne provokacije. Kurti je taj koji je doveo stvari do ove točke – ukidanjem prava glasa Srbima, zabranom održavanja izbora na teritoriju Kosova, nepoštovanjem Briselskog sporazuma i otvorenim priznanjem da Priština nikada neće implementirati Briselski sporazum, kao i namjerno pogrešnim i selektivnim tumačenjem starih sporazuma”, rekla je Ana Brnabić.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kosovo popustilo, Vlada odgodila mjeru

Vlada u Prištini odgodila je primjernu najavljenih mjera na mjesec dana, javljaju kosovski mediji. Odluka je donijeta nakon sastanka šefova Kosova s američkim veleposlanikom Jeffreyjem Hovenierom. SAD su, navodi se, zatražile da se primjena odluke o Kosova vezane uz srpske registarske oznake i dokumente odloži za 30 dana. “Ovom prilikom Vlada Kosova se obavezuje da će od ponedeljka 1. kolovoza 2022. odložiti provođenje dvije odluke od 29. lipnja 2022. godine do 1. rujna 2022. godine, kada će biti uklonjene sve barikade i uspostavljena potpuna sloboda kretanja na svim putevima na sjeveru Kosova”, objavila je Vlada.

Source link: www.telegram.hr