Arsenijević o nemirima na Kosovu: Plaši nas činjenica da smo mnoge bitke izgubili za pregovaračkim stolom, građani nemaju poverenje u vlast

foto Aleksandar Roknić Danas

Lider Građanske inicijative „Srpski opstanak“ Aleksandar Arsenijević kazao je za Danas da su scene na Kosovu za vreme tenzija bile sablasne, te da postoji strepnja građana šta će se dešavati u narednom periodu, zbog nepoverenja u prištinsku Vladu.

Arsenijević je objasnio da su nemiri koji su se desili pred prvi avgust zapravo proistekli iz više razloga, a da su mere reciprociteta tek jedan od njih.

„Po zvaničnim informacijama povod za tenzije bila je dojava da će ROSA jedinice upasti u privremene organe i opštine, kao i mere reciprociteta kojima se narod protivi“, kazao je lider Građanske inicijative „Srpski opstanak“ , dodajući da su se mogle videti sablasne scene na ulicama Kosova propraćene zvucima sirena koji su trajali satima.

On se priseća da je jedna od scena kojoj je svedočio majka sa troje dece koja pod sirenama u gotovo praznom gradu ljulja dete, dok se dvoje dece igra okolo.

S obzirom da je Policija Kosova saopštila da se na nekoliko lokacija na severu Kosova čula pucnjava i da su neki od pucnjeva bili usmereni na policijske jedinice, upitali smo sagovornika da nam predoči ima li stradalih ili ranjenih.

Arsenijević za Danas kaže da je bilo glasina kako ima povređenih, ali da one nisu proverene.

„Dobili smo informacije da ima povređenih, ali su one neproverene, jer su mnoge informacije u ovoj panici dobijene iz raznih smerova i od različitih ljudi“, napomenuo je Danasov sagovornik.

On dodaje da, kada je o incidentima reč, znaju da je u selu Banje bilo oružanih incidenata i da su ROSA jedinice bile spremne na incidente u Rudaru i u Zubinom Potoku.

„Imali smo komunikaciju sa KFOR-om i zamolili ih da reaguju, po rezoluciji UN1244 garanta bezbednosti. Oni u tom trenutku nisu imali prevodioca, iz čega možemo videti da nisu bili spremni na ovako nešto. Pretilo je u svakoj sekundi da izbije u sukobe širih razmera“, kaže lider Srpskog opstanka.

Kao važno, Arsenijević naglašava to da je dobro što se Aljbin Kurti „dozvao pameti“, te odložio odluku o merama reciprociteta.

„Ono za šta smo se mi zalagali jeste mir i to da se za stolom rešavaju problemi. Ipak, plaši nas činjenica da smo mnoge bitke izgubili upravo za pregovaračkim stolom“, napomenuo je on.

Što se tiče trenutne situacije i očekivane atmosfere u narednom periodu, Arsenijević kaže da tenzije još uvek postoje i da je veliki problem sumnja građana u Vladu Aljbina Kurtija.

„Ne postoji apsolutno poverenje u kosovske vlasti od strane građana. Ipak, mislim da će se uz jak garant KFOR-a sve regulisati do kraja meseca“, zaključio je naš sagovornik uz napomenu da sada očekuju obećanje o formiranju Saveza srpskih opština.

Vlada Kosova: Odložena primena odluke o reciprocitetu za 30 dana

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs