OGLAS

Bajtal za N1: Političari zloupotrijebili proteste, sami sebe varaju! Vijesti Autor:N1 BiH26. jul14:55

Bajtal za N1: Političari zloupotrijebili proteste, sami sebe varaju!

Izvor: N1

Sociolog Esad Bajtal komentirao je za N1 demonstracije održane u Sarajevu, ispred zgrade OHR-a na kojima je i on prisustvovao, kazavši kako je to ustvari bio prosvjedni preventivni skup. Bajtal smatra da su političke stranke zloupotrijebile demonstracije.

Politički predstavnici, smatra Bajtal, učinili su sve da zloupotrijebe jedan preventivni prosvjedni skup kojim se OHR-u željela poslati poruka da građani neće biti zadovoljni ukoliko se eventualno donese neka odluka neusklađena sa evropskim principima i standardima.

Odluke još nema, ali postoje spekulacije koje su javnost dovele pred zgradu OHR-a. U svemu tome, prije svega SDA se pokušala nametnuti kao organizator tog skupa. A to ih je raskrinkalo među građanima. I mediji moraju pomoći u tome, u raskrinkavanju i temeljitom čitanju jučerašnjih događaja“, rekao je dr. Esad Bajtal u komentaru za N1.

On smatra kako političke strukture doprinose radikalizaciji društva, te podsjeća da je i rat bio posljedica radikalizma.

Poratno stanje je nastavak radikalizma drugim sredstvima. Na sceni imamo dobro uvezane krimi-etno-bande, koje se domaćoj i svjetskoj javnosti lažno predstavljaju kao političke partije. Iz temelja lažnog predstavljanja proizlazi sve drugo sto je također samo po sebi laz i prevara, zapravo samoobmana. Oni sami sebe varaju, vjeruju u vlastitu laž“, zaključio je.

Source link: ba.n1info.com