Bošnjačka stranka i Stranka pravde i pomirenja nijesu odgovorile kakvo je njihovo mišljenje o inicijativi za rehabilitaciju Osmana Rastodera. I aktuelna vlast, čiji je BS dio, s izuzetkom SNP-a, zatvorila oči pred činjenicom da je u četvrtak veče u Petnjici veličan ratni zločinac…

Zid ćutnje o ratnom zločincu: U Petnjici veličan Osman Rastoder

Foto: Wikipedia or

Partije bošnjačke provenijencije, Bošnjačka stranka (BS) i Stranka pravde i pomirenja (SPP), zvanično su prećutali inicijativu za rehabilitaciju ratnog zločinca Osmana Rastodera i nijesu odgovorili kakvo je njihovo mišljenje o komandantu takozvane Muslimanske milicije u vrijeme Drugog svjetskog rata.

I aktuelna vlast, čiji je BS dio, izuzev SNP-a, zatvorila je oči pred činjenicom da je u četvrtak veče u Petnjici veličan ratni zločinac, što bi moglo da predstavlja krivično djelo.

U prostorijama Bošnjačkog kulturnog centra Sandžak u Petnjici održana je projekcija dokumentarnog filma “Osman ef. Rastoder — Oslobađanje zaborava”, autora Avda Huseinovića.

Vlast Federativne Narodne Republike Jugoslavije proglasile su Rastodera za ratnog zločinca nakon završetka Drugog svjetskog rata, a vođa Muslimanske milicije, svojevrsne paravojne formacije koja je sarađivala sa fašistima, ubijen je u januaru 1946. godine pod u potpunosti nerazjašnjenim okolnostima.

Source link: www.vijesti.me