Kritičko mišljenje nije intelektualno dobro rezervirano za ateiste i agnostike nego ga treba tesati i brusiti kod sve djece i mladih

Modrić: Fuchsov novi predmet, koji je alternativa vjeronauku, ponižava djecu. To je nova segregacija

Da sam roditelj djeteta koje pohađa Vjeronauk, našla bih se grdno uvrijeđena Fuchsovim paketom u kome moj sin ili kći ne može izabrati Kritičko mišljenje budući da želi nastaviti s Vjeronaukom. Jedni su vjernici, a drugi su mislioci i pametni?

Dugim godinama i godinama, još otkako su u školu išla moja djeca koja sada imaju svoju djecu, oni koji ne idu na školski vjeronauk sjede na hodniku kao gubavci u karanteni dok njihovi preostali kolege vrijedno uče o Isusu i Mariji. Tako su im to organizirali hrvatsko javno školstvo i pridružena mu pedagogija, koji navodno poštuju sveto pravo na izbor i odabir i pedagoški brinu o dostojanstvu i dobrobiti sve djece. Sada na hodniku sjedi moja unuka, učenica s dvije pohvalnice. Dva sata tjedno na klupi u hodniku.

Moglo bi se tu djecu, recimo, smjestiti u školsku biblioteku da čitaju knjige, ali dana im je klupa za izuvanje cipela u hodniku. Drugo ne može. Fajn. Neka se očeliče na hodniku kad ne bi ovo što drugi bi. I sada, nakon 30 godina u kojima su ministri, školski ravnatelji i zbornice na ovaj način šutke segregirali djecu izvan katoličke poduke, ministar Fuchs se dosjetio da će za njih uvesti novi predmet. Predmet će se zvati Kritičko mišljenje i bit će alternativa vjeronauku.

Članak se nastavlja ispod oglasa

‘Sposobnost kritičkog mišljenja treba svoj djeci’

Tako će sad svi imati svoje. Ta novost predstavljena je s fanfarama ovih dana, već je gotov i kurikulum, navodno divan i izvrstan, moguće da i jest. Dakle, jedni će po dva sata na Vjeronauk, drugi na Kritičko mišljenje, od prvog do osmog razreda osnovne škole. Birat će se, ili jedno, ili drugo.

Pa bi valjda trebalo pedagoški beatificirati Fuchsa i ovu vladu jer napokon ukidaju samotnjačku hodničku patnju barem sadašnjim đacima djeci iz vjerski indiferentnih obitelji. Hura. Nema više hodnika. Svi su integrirani.

No nakon što je obnarodovana sretna vijest, još manje je jasno tko je ovdje lud. Kao što, naime, ovo do sada nije valjalo, tako ni ovo što se sprema opet ne valja. Pa se čovjek zapita jesu li u stanju smisliti nešto inteligentno i nešto što neće vrijeđati nikoga u toj nježnoj dobi. Jerbo sposobnost kritičkog mišljenja treba svoj djeci, i onoj koja nisu iz pobožnih obitelji i onoj koja jesu.

‘To je nova segregacija. Jedni su vjernici, a drugi su mislioci i pametni’

To je tako teško pojmiti? Ili upravo Fuchsovo ministarstvo prosvjete nije u stanju čak ni to? Jer, tako je jasno i nepobitno da kritičko mišljenje nije intelektualno dobro rezervirano za ateiste i agnostike nego ga treba tesati i brusiti kod sve djece i mladih, i to kroz kompletno školovanje i unutar cijele nastavne građe.

Pametni nastavnici to i rade na svojim satima. To uključuje da se uvijek postavi ključno pitanje ”zašto”, da se razvija zdrava sumnja u sve, vještina istraživanja i analize u potrazi za utemeljenim stavom i sposobnost nedogmatskog sučeljavanja dostupnih argumenata.

Da sam roditelj djeteta koje pohađa Vjeronauk, našla bih se grdno uvrijeđena Fuchsovim paketom u kome moj sin ili kći ne može izabrati Kritičko mišljenje budući da želi nastaviti s Vjeronaukom. To je nova segregacija. Jedni su vjernici, a drugi su mislioci i pametni? Kako strašno, antiodgojno i ponižavajuće.

‘Umjesto djece na hodniku, sada ćemo dobiti djecu u getima’

Ili je zakulisna ideja ta da djeci koja idu na katoličku poduku u osnovnim školama nije ni dobro ni potrebno otvarati oči za bilo kakva pitanja, raščlanjivanja i dileme da se neki od njih ne bi postupno odalečili od Crkve, pa moguće i od vjere?

Ako je to u podtekstu ovog antipatičnog i nakrivo nasađenog ili-ili projekta, onda smo svi skupa stvarno jadni. Hrvatska škola je već loša. S ovim će biti još gora i luđa umjesto da bude bolja kad se već uvodi nešto novo. Voljela bih čuti te genije koji su ovo zamislili kako brane taj koncept: jedni jedno, drugi drugo. Je li i to uklesano u Vatikanske ugovore? Jer umjesto djece na hodniku, sada ćemo dobiti djecu u getima.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr