Zlatanović (SRBIN.info): Avion „Iljušin“ sa Surčina prevozio „Lazara“, zbog snimka me zvali u SBPOK

foto: Printscreen/YouTube/SRBIN.info

Dejan Petar Zlatanović, vlasnik i urednik medijske kuće SRBIN.info eksluzivno je objavio snimke ukrajinskih tranpsortnih aviona u koje se na aerodromima u Beogradu i Nišu tovari velika količina oružja, objavio je u saopštenju Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobdarskog pokreta.

Zlatanović za naš list potvrđuje da je snimak objavio, kao i da je zbog istog davao izjavu u SBPOK-u.

On kaže da je video dobio od izvora čiji identitet ne želi da otkriva. Kako kaže snimak je dobio 2. jula, kada je i po njegovim rečima i snimljen, i odmah ga je objavio na Jutjub kanalu Srbin info. Na snimku se vide borbena vozila na šleperima i avion u pozadini. Zlatanović kaže da su, po rečima njegovog izvora u pitanju avion Iljušin-76 TD koji je tog prepodneva doleteo iz Istanbula, a u koji se utovaruju borbena vozila srpske proizvodnje „Lazar“.

Takođe, objavio je i fotografiju samog aviona, ali i borbenog vozila u koje se na avion utovaruje.

Zlatanović navodi da je video snimljen iz neposrednje blizine, te da je njemu poslat dva sata nakon što je deljen na aplikaciji Telegram.

– Na licu mesta je sve snimano, istog dana je meni dostavljeno. Tada mi je izvor, koji je i snimio ovo, govorio da je to vozilo došlo iz Jordana gde je bilo na proveri, te da je zato bilo prepakovano i stavljeno u ukrajinski avion. A vidite da je sada ovaj avion koji je pao leteo za Jordan. Opet se ova zemlja spominje (kao i u slučaju odredišta palog aviona, prim. Nov.). Meni je ta informacija bila tada čudna, navodi Zlatanović.

Takođe, kaže da zna da nije prvi put da avioni sa oružjem poleću, ali da ne zna pozdano u kom pravcu je avion otišao.

– Poziv da dam izjavu u Službi za organizovani kriminal sam dobio par dana nakon objavljivanja snimka. Pitao sam ih zašto su me oni pozvali, a ne BIA ili VBA, na šta su mi rekli da je to odeljenje koje se bori protiv trgovine oružjem i terorizma, kao i da su oni ti koji su po zakonu dužni da započnu predistražne radnje. Bili su pristojni, ja sam izjavu davao u prisustvu advokata. Ali su tražili da izdam ko mi je izvor, što mi ne pada na pamet da uradim, a to sam i njima rekao, navodi Zlatanović.

Miroslav Parović: Koje trgovce oružjem Vučić prikriva?

Naš sagovornik, koji je i novinar pomenute medijske kuće, kaže da ovo smatra pritiskom na uređivačku politiku, kao i da je SBPOK zanimalo samo ko mu je izvor, a ne da li zna ko oružjem trguje.

Zlatanović je zahtev za informacije od javnog značaja poslao kontroli leta beogradskog aerodroma, a dobio je odgovor da će potvrdu da li je taj let doleteo taj biti odgovoreno u roku od 30 dana. Napominje da je na sajtu „Tango 6“, na kome mogu da se prate letovi, potvrdio da je pomenuti avion tog prepodneva 2. jula doleteo na aerodrom u Surčinu iz Istanbula.

Odgovor pres službe beogradskog aerodroma

„Kompanija BELGRADE AIRPORT registrovana je, između ostalog, i za pružanje usluga zemaljskog prihvata i otpreme u redovnom i čarter robnom avio-saobraćaju. Ove usluge beogradski aerodrom pruža svim zainteresovanim kompanijama, u skladu sa međunarodnim i domaćim propisima za prevoz različitih vrsta robe u vazdušnom saobraćaju. Sve dodatne informacije u vezi sa svim pitanjima možete potražiti u kompanijama koje su za potrebe izvoza ili uvoza angažovale avio-kompanije, špediterskim agencijama koje su pružale usluge špedicije prilikom izvoza ili uvoza, kao i u nadležnim institucijama za izdavanje dozvole za obavljanje letova i prevoza specifične robe u redovnom i č-arter avio-saobraćaju”, navodi se u odgovoru Danasu pres službe beogradskog aerodroma na upit o tvrdnjama Zlatanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs