Lekić: DPS sa svojim produženim rukama u Vladinoj koaliciji očigledno stoji iza nacionalističkih orgijanja koja stimulišu pojavu drugih i sličnih. Radulović: Događaji poput “proslave” u Nikšiću mogu poslužiti za precizno uspostavljanje makar dvije dijagnoze — u kakvom je stanju društvo i koji su mediji vođeni službom, a koji potrebom da dodu do istine

"Rodoljubi" raspiruju požar mržnje

U sukobu građana i policije 17 povrijeđenih, Foto: Reuters/Stevo Vasiljević

Nikšićki “odgovor” na pitanje trenutnog stanja crnogorskog društva trebalo bi da zabrine sve u državi, jer je pokazao da se njen kolektivni identitet nalazi u odmakloj fazi urušavanja.

Tako sagovornici “Vijesti” tumače novu epizodu rasta društveno-političkih tenzija, koje su kulminirale sukobima građana i policije tokom proslave Dana državnosti u Nikšiću, u kojima je povrijeđeno više osoba. Zabilježeni su i verbalni napadi na novinare…

Napetosti su se naglo rasplamsale zbog krize vlasti, koja je rezultirala odlukom Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića da prošle sedmice okrene leđa premijeru Dritanu Abazoviću, zbog toga što je Vlada, protivno volji DPS-a, usvojila temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Iako nema predstavnike u izvršnoj vlasti, Đukanovićeva stranka je, s 29 poslanika, najveći parlamentarni “akcionar” Vlade, koja je izabrana prije samo dva i po mjeseca.

Source link: www.vijesti.me