"Pregovori teku i vjerujem da će biti brzo završeni. Mi nikada nismo žurili sa rokovima, važno nam je da taj posao bude kvalitetno urađen", kaže potpredsjednik Vlade Vladimir Joković i dodaje da tekst Temeljnog ugovora još nije usaglašen sa SPC

Joković: Tekst ugovora će se brzo usaglasiti sa crkvom; Vujović: Glavni zadatak Vlade je evropska, a ne crkvena agenda

Foto: Luka Zeković

Prva velika svađa u novoj crnogorskoj Vladi oko potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Da li pitanje SPC Crnoj Gori ponovo može da donese vruće političko ljeto?

Nova manjinska Vlada u Crnoj Gori još nije napunila ni 100 dana a već su na sceni ozbiljna mimoilaženja. Ionako heterogen, manjinski kabinet premijera Dritana Abazovića podijelio se oko pitanja potpisivanja Temeljnog ugovora — odnosno ugovora o međusobnim pravima i obavezama sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Na posljednjoj sjednici Vlade javnost je mogla da vidi žestoku raspravu u kojoj su se sukobili Abazović i ministri iz prosrpske Socijalističke narodne partije (SNP) sa jedne strane i ministri iz procrnogorske Socijaldemokratske partije (SDP) s druge strane. Abazović traži da se ovo pitanje što prije zatvori a u tome ga podržavaju iz SNP-a.

Lider te partije i potpredsjednik Vlade Vladimir Joković očekuje da će Temeljni ugovor sa SPC biti brzo potpisan.

Source link: www.vijesti.me